BUDI I NADU I SUMNJE: Srpski stručnjaci o mikročipovanju mozga koje je najavio Ilon Mask

D. MATOVIĆ

09. 12. 2021. u 11:08

MILIJARDER Ilon Mask najavio je da će njegova kompanija iduće godine početi da ugrađuje mikročipove u mozak. Čovek koji je obećao ljudima da će ih odvesti na Mars, tokom intervjua na Samitu direktora velikih kompanija u organizaciji "Volstrit žurnala", rekao je da su testiranja pokazala da je "neuralink" siguran, pouzdan i da se lako može ukloniti.

БУДИ И НАДУ И СУМЊЕ: Српски стручњаци о микрочиповању мозга које је најавио Илон Маск

Foto Shutterstock

- Nadamo se da ćemo posle odobrenja Američke agencije za hranu i lekove (FDA) već sledeće godine početi da ugrađujemo čipove i ljudima, a to će biti oni sa teškim povredama kičmene moždine, paraplegičari i kvadriplegičari. Imamo šansu da omogućimo nekome ko ne može da hoda ili koristi ruke da ponovo hoda, ali ne prirodno - izjavio je osnivač "Tesle" i SpaceX.

Da li je moguće na taj način čipovati ljude, pitali smo prof. dr Sinišu Pavlovića, hirurga Kliničkog centra Srbije.

- Nije veliki problem ugraditi čip u organizam, već sada postoje procesori koje je moguće uključiti na neurone. Ako je moguće ugraditi veštačku rožnjaču slepima koja direktno u mozak prenosi podatke, zašto ne bi bilo i ovo - kaže Pavlović za "Novosti". - Pitanje je šta je svrha tog poduhvata. Kada je pravljena atomska bomba, rečeno je da će to biti čista, beskonačna energija, koja će omogućiti čovečanstvu veliki prosperitet, ali prva primena te čiste energije bila je, nažalost, na Hirošimi.

"Neuralink" nije jedina kompanija koja razvija tehnologiju ugrađivanja mikročipova u mozgu, a u tome nije ni najuspešnija.Biotehnološka kompanija Synchron već je dobila odobrenje FDA za početak testiranja na ljudima.

- Simbioza mehanotronskih naprava i bioloških sistema, počevši od molekularnog nivoa, preko ćelijskog i tkivnog, sasvim je izvesna u budućnosti. Ona može da donese velike benefite za ljudsko zdravlje, ali i da bude velika opasnost - kaže prof. dr Đuro Koruga, svetski priznat stručnjak u oblasti nanotehnologije i osnivač Laboratorije za nanotehnologije Mašinskog fakulteta. - Čipovi koji se implementiraju u ljudski organizam mogu da se koriste u sasvim druge svrhe, na primer, za kontrolu čoveka.

Profesor Koruga kaže da su istraživanja o tzv. molekularnoj elektronici započeta još 1980. On je bio na skupovima u SAD i Japanu kada je razmatran interfejs između molekularne elektronike i bioloških sistema.

- Prvi rezultati tih istraživanja dobijeni su devedesetih, a dosad je napravljen veliki pomak - objašnjava Koruga. - Rađeni su neki eksperimenti na šaci, kako bi se pomerali prsti. Sada se to koristi u vojne svrhe, ponekad u medicini. Korišćenje mikročipova u funkciji poboljšanja ljudskog zdravlja je dobro. Verujem da mnogi ljudi sa nestrpljenjem iščekuju da se oni pojave. To je, međutim, mač sa dve oštrice. Može da se zloupotrebi, jer odgovarajućim elektromagnetnim talasima koji utiču na svest, mogu da se vrše manipulacije. Sva otkrića, na neki način, imaju dve oštrice. To je, nažalost, tako.

KONTROLA NAD ŽIVOTIMA?

OSIM što bi ovaj uređaj pomogao nekim ljudima da ponovo prohodaju, Ilon Mask je najavio da je krajnji cilj da se stvori interfejs mozak-mašina gde se ljudska svest i mašinska inteligencija spajaju u jedno.

- U početku ćemo se usredsrediti na pomoć pacijentima sa paralizom i drugim neurološkim poremećajima, da povrate kontrolu nad svojim životima - izjavio je Mask.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a