CELO SELO DOČEKALO RASPEVANE KARAVANE: "Novosti" doprinele kulturno-zabavnom životu Brestovca kod Leskovca

Igor Mitić

08. 12. 2021. u 10:00

RASPEVANI "Karavan u čezama", "Buketi kraj Morave", "Pesma i pečenje", "Kuponi za ceo Brestovac", "Veselje na Moravi".

ЦЕЛО СЕЛО ДОЧЕКАЛО РАСПЕВАНЕ КАРАВАНЕ: Новости допринеле културно-забавном животу Брестовца код Лесковца

Foto monografija

Ovako su "Večernje novosti", pre 51 godinu, izveštavale o velikoj nagradnoj igri "Ekran na selo - selo na ekranu" koju su organizovale sa "Beogradskom estradom", TV Beograd i Elektronskom industrijom iz Niša. Tako je Brestovac kod Leskovca četiri puta ugostio tadašnje najveće estradne zvezde.

Na veliku akciju našeg lista podseća knjiga "Od diletantske grupe do Doma kulture" čiji su autori dva Slobodana - Marković i Cvetković. Oni su na jednom mestu prikupili mnoštvo informacija o bogatom kulturnom životu Brestovca.

Da bi se dobio besplatan koncert trebalo je sakupiti što više kupona štampanih u našem listu. Prvi pokušaj, u februaru 1970, bio je bezuspešan, jer 3.000 "brestovačkih kupona" nije bilo dovoljno za pobedu, koja je otišla u Staro Nagoričane. Međutim, snalažljivošću omladine ovog sela karavan "Novosti" se po povratku iz Makedonije, mimo propozicija, obreo u Brestovcu.

- Gosti su bili oduševljeni dočekom na auto-putu uz so i pogaču, a do centra sela su, umesto automobilima, stigli čezama uz pratnju trubačkog orkestra. Meštani su ih dočekali uz neopisivu radost, jer su prvi put ugostili poznate pevače - priča Marković.

Koncertu u selu sa oko 2.600 stanovnika, u velikoj sali Zadružnog doma, prisustvovalo je oko 800 ljudi, a Bora Spužić Kvaka je "pevao kao nikada do tada". To je bio dodatni motiv Brestovčanima da već u aprilu "smelije pristupe prikupljanju kupona" i da osvoje besplatni koncert. Tako su u Brestovac stigli Dušica i Nedeljko Bilkić, Novica Negovanović i Gvozden Radičević.

- U međuvremenu Zadružni dom prerasta u Dom kulture, a intenzivna aktivnost omladine je nastavljena. Ni naredne godine nije se odustalo od akcije "Novosti", a dovoljan broj kupona prikupljen je u dva kola - priča naš sagovornik.

Slobodan Cvetković, Foto I. Mitić

U Brestovac, u novembru 1971, stižu Ismet Krcić, Hašim Kučuk Hoki, Dušica Bilkić, Nedžad Salković i Slavko Kokić kao i Radojka i Tine Živković. "Novosti" su publici delile nagrade, a ekipe EI "Niš" im besplatno popravljale televizore. Uspeh i ovog koncerta, pred oko 1.000 ljudi, inicirao je Brestovčane da prikupe rekordan broj kupona "Novosti". Svako ko je kupio 10 primeraka našeg lista, u jednom danu, dobijao je besplatnu ulaznicu za koncert.

- Kombi sa "Večernjim novostima" direktno je stigao u Brestovac, a novine su bile u prostorijama biblioteke. Dva dana su studenti i omladinci sekli i popunjavali kupone koje je Slobodan Cvetković "na ruke" predao vašoj redakciji u Beogradu. Prikupljeno je više od 6.000 kupona i osvojeno prvo mesto: besplatni koncert i niz pojedinačnih nagrada - kaže Marković.

Slobodan Marković, Foto I. Mitić

Pred Novu godinu, 28. decembra 1971, ponovo doček na ulazu u selo. Zvuk trube, konjske zaprege, posluženje i ibrik rakije, kojim nazdravlja Mira Vasiljević. U društvu domaćina Slobodana Cvetkovića su i Jovica Barbulović, Hašim Kučuk Hoki i Ismet Krcić, a u zavičaj je stigao i Toma Zdravković. Prvi put je nastupio u Brestovcu, sedam kilometara od njegovog Pečenjevca.

Estradne zvezde su velikom broju građana delile autograme, a na kocertu "gužva kao u košnici". Blicevi foto-aparata su sevali na sve strane. Osim Tome u publiku se spustio Hoki koji je zapevao veliki hit "Pijem da je zaboravim", a tridesetak Brestovčana dobilo je nagrade, od velikih kuvara, preko tranzistora do bicikla. Iza bine popravljani su stari, ali i kupovani novi televizori sa popustom.

Ovim koncertom kao da je zaokružen rad Zavičajnog kluba studenata koji su dali poseban pečat kulturnom i sportskom životu Brestovca.

Pevači u selo stigli u čezama, Foto monografija

Foto: Printskrin

Brestovčani su imali i veoma posećene bioskopske predstave, ali su im veliki problem bila sedišta za sve brojniju publiku. Stolice su pozajmljivane iz kafana, ali ih ponovo nije bilo dovoljno. Oni su 1968. u "Novostima" videli oglas da Valjevo prodaje stare stolice iz svog bioskopa. Tako su sklapajuće drvene stolice sa naslonom, u nizu od po 10 komada, stigle u ovo moravsko selo, a u istovaru 440 stolica učestvovao je veliki broj omladinaca.

TOMA OCU PEVAO NA UVCE

"NOVOSTI" su pisale da je Toma Zdravković "na svom terenu bio najglavniji". Brestovčani su mu aplaudirali, ljubili ga, zaklinjali se u njega. Kad je sišao u publiku i zapevao ocu Dušanu neko je rekao: "Sad stari Duško može da kaže da mu je sin - zvezda".

Pevači u selo stigli u čezama, Foto monografija

PRVA CECINA PEVAČKA POBEDA

BRESTOVAC je više puta ugostio serijal "Znanje-imanje", kad im je u gostima bila Lepa Brena sa "Slatkim grehom". Nastup sa ćerkama imao je Tripo Simonuti, što je bio prvi susret sa klasičnom muzikom. Koncerte su održali i Muharem Serbezovski, "Đerdan", "Pro arte", "Kerber"... Prvi javni nastup na "Prvom glasu Brestovca" imala je Svetlana Ceca Ražnatović. Petogodišnja devojčica, danas regionalna zvezda, pobedila je u konkurenciji mnogo starijih takmičara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...