"ZLATNI SAT" PACIJENTIMA SPASAVA ŽIVOT: Savremeni oprema i putevi, neurohirurzima u Ćupriji olakšavaju posao

Z. GLIGORIJEVIĆ

07. 12. 2021. u 12:19

ODELjENjE neurohirurgije Opšte bolnice u Ćupriji kadrovski i tehnički je osposobljeno da, kao bilo gde u svetu, sva hitna stanja zbrine u takozvanom "zlatnom satu".

ЗЛАТНИ САТ ПАЦИЈЕНТИМА СПАСАВА ЖИВОТ: Савремени опрема и путеви, неурохирурзима у Ћуприји олакшавају посао

Foto Privatna arhiva

To je onih 60 minuta od povrede pacijenta ili pojave akutnih simptoma do početka operacije u kojoj se baš u tim minutima mogu upotrebiti najsavremenije metode lečenja koje u većini slučajeva spasavaju život.

Da tako bude, osim skenera i savremene operacione sale koja je hirurzima na raspolaganju 24 sata, svoj doprinos daje i izuzetna putna mreža u Pomoravlju jer pacijent stiže brzo do bolnice, pa je i procenat spasenih života mnogo veći. Ovo odeljenje je jedinstveno i po vrlo obrazovanom kadru: dr Momir Jovanović i dr Vesna Simić su doktori nauka, a specijalizant dr Mojsije Radović je na doktorskim studijama, dok je većina sestara završila visoke strukovne studije.

Opšta bolnica u Ćupriji, Foto Z. Gligorijević

Šef odeljenja, dr Momir Moma Jovanović, veruje da resursi mogu da se iskoriste i mnogo bolje. Kaže da s obzirom na to da je zdravstvo Pomoravlja jedinstveno, na jednom mestu bi trebalo da dežuraju mešovite ekipe lekara, jer tendencija je da se lekari približe pacijentu, a ne da se on dugo prevozi.

- Udaljeni transport pacijenta koji je, na primer, u teškoj saobraćajnoj nesreći doživeo povredu mozga ili plemenite strukture kičme, mogao bi da ima fatalan ishod. Ako se mozak ne operiše na vreme, pacijent je već moždano mrtav i nijedna operacija ne može da mu pomogne. Nedavno smo operisali pacijenta koji je zadobio epiduralni hematom prilikom pada s bicikla, čiji se točak zaglavio na pruzi u Svilajncu. Srećom, odmah je poslat kod nas, operisali smo ga i on je preživeo. Bilo je i mnogo povređenih projektilima iz vatrenog oružja, koji su uspešno operisani i preživeli - navodi dr Jovanović.

Dr Moma Jovanović, Foto Privatna arhiva

On je tokom specijalizacije i dve decenije bavljenja neurohirurgijom, operisao oko 5.000 pacijenata. Po izbijanju pandemije kovida 19, u ćuprijskoj bolnici su rađene samo hitne intervencije, a budući da se dogodilo da su svi anesteziolozi bili zaraženi, dolazile su njihove kolege iz drugih bolnica. Odeljenje nijednog trenutka nije bilo zatvoreno, hitni slučajevi zbrinjavani su sve vreme, operisani su čak i pacijenti iz drugih okruga, a u većini slučajeva ambulantni pregledi obavljani su bez zakazivanja. Zahvaljujući tome, ne postoji lista čekanja.

- Na odeljenju, međutim, sada ima mnogo više posla, jer su posle lokdauna počeli da dolaze pacijenti s uznapredovanim bolestima, a neki su stigli mnogo kasno, jer su, plašeći se virusa korona, izbegavali preglede -  kaže dr Jovanović.

MLADI, A TELO IM "OSTARILO"

DOKTOR Jovanović kaže da je zbog smanjene fizičke aktivnosti i loše ishrane, sve više degenerativnih bolesti kičme, od kojih sve više obolevaju mladi, a ranije su bile tipične sredovečne. Nedavno je, kaže, diskus herniju operisao kod troje pacijenata koji imaju po 16 godina. S druge strane, sada operišu čak i starije od 70 godina, dok se ranije stariji od 65 godina nisu podvrgavali operacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju