OD SRPSKE ULICE DO - POTERNICE! Dramatična svedočenja Srba o njihovom sistematskom proterivanju iz Đakovice i onemogućavanju povratka

D. ZEČEVIĆ

28. 10. 2021. u 13:23

KAO što su iz gotovo svih gradova južno od Ibra, tokom 1999, proterali sve Srbe, tako su i nas primorali da napustimo Đakovicu.

ОД СРПСКЕ УЛИЦЕ ДО - ПОТЕРНИЦЕ! Драматична сведочења Срба о њиховом систематском протеривању из Ђаковице и онемогућавању повратка

Kamenovani autobus koji je rođake iz Beograda vodio na Zadušnice i čišćenje oskrnavljenog groblja / Foto Tanjug

Potom su sve uglednije naše sunarodnike stavili na nekakve poternice i plakate kojima su oblepili grad - stavljajući im mete na čelo - pa se Srbi teško odlučuju i za posetu, a kamoli povratak. Sada još i falsifikovanim dokumentima pokušavaju da preotmu našu imovinu - kaže Đokica Stanojević, predsednik Udruženja raseljenih lica iz Đakovice, opisujući sudbinu oko 12.000 proteranih Srba sa područja ove opštine.

Pritom, kaže, Euleks, koji je bio zadužen za istraživanje zločina na Kosmetu, dosad nije uhapsio nijednog Srbina iz ovog grada, a kamoli podigao optužnicu.

- Dvadeset godina smo na Zadušnice i verske praznike išli u Đakovicu pod pritiskom, suočeni sa provokacijama i napadima, a kakav je život Srba u našem gradu najblje svedoči jedina povratnica Dragica Gašić, koja ne može da kroči iz svog stana, baš kao što i tri monahinje u manastiru posvećenom Presvetoj Bogorodici, u centru grada, žive u potpunoj izolaciji - podseća Stanojević, napominjući da je do dolaska međunarodne zajednice ovde živelo oko 8.500 Srba.

Od tada je, nažalost, uništeno trideset crkava i grobalja u svim okolnim naseljima, a hram Uspenja Presvete Bogorodice u nekadašnjoj Srpskoj ulici je nekako obnovljen i tu tragove srpstva sada čuvaju pomenute tri monahinje.

 

Slike Srba viđenih za odstrel / Foto Kossev.info

- Druga crkva u centru, posvećena Svetoj Trojici, koja je bila i kosturnica junaka iz Velikog rata je porušena i na njenom mestu je sada gradski park. Hram Svetog Lazara i Parohijski dom na groblju u Piskotama su minirani, dok je na najstarijem groblju na Balkanu, gde su sahranjeni francuski vojnici, ali i Rusi, Česi i Slovaci koji su gradili Đakovicu, nikla višespratna zgrada Opštinskog suda - zaključuje Đokica Stanojević.

"DOBRODOŠLI" SAMO U ŠATORE

PODSEĆAJUĆI da je u nekadašnjoj Srpskoj ulici, u centru grada, do 1999. bilo oko 2.000 naših domaćinstava, Stanojević ističe da OEBS i UNHCR nisu odobrili povratak 460 srpskih porodica koje su se dobrovoljno prijavile.

- Kažu, možemo da se vratimo pod šatore, a od raseljenih koji su posredstvom Danskog saveta za izbeglice godinama želeli da posete svoje kuće i imanja je traženo da potpišu kako idu na sopstvenu odgovornost - zaključuje Stanojević.

STRADANjE ŠUTAKOVIĆA

- ĐAKOVICA je bila poprište borbi snaga tadašnje SR Jugoslavije sa pripadnicima tzv. OVK, bilo je žrtava na obe strane, pa su Srbi po povlačenju naše Vojske i Policije krenuli u izbeglištvo - ističe Milenko Jovanović, predsednik Privremenog organa Opštine i podseća na Nedeljka i Darinku Šutaković koji su sa tri maloletna sina ovde ostali i posle 12. juna pa su kidnapovani, ubijeni na najsuroviji način i bačeni u bunker.

Nekadašnja Srpska ulica / Foto D. Z.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OTEŽANO DISANJE, GLAVOBOLJE, UBRZAN RAD SRCA... Beograđani se žale na brojne tegobe, lekar objasnio o čemu je reč i kako možemo sebi pomoći