ISPOVEST MARIJE RASELJENE IZ PRIŠTINE: Posle dve decenije ušla je u stan koji su uzurpirali Albanci "Umalo nisam umrla od šoka"

D. ZEČEVIĆ

19. 10. 2021. u 07:54

OVDE sam rođena, tu sam provela detinjstvo i mladost, veći deo života, pa se udala, rodila starijeg sina, a onda je usledilo izbeglištvo.

ИСПОВЕСТ МАРИЈЕ РАСЕЉЕНЕ ИЗ ПРИШТИНЕ: После две деценије ушла је у стан који су узурпирали Албанци Умало нисам умрла од шока

Marija (desno) sa majkom, Foto privatna arhiva

Bili smo u Blacu, Prokuplju i Beogradu, ali se nigde nisam osećala kao ovde, pa zato i želim da se vratim, da budem svoja na svome. Jer, ovde mi je dom, ovde sam ona osoba kakva želim da budem - u dahu kaže Marija Novaković (46), u statusu raseljenog lica iz Prištine, odlučna u nameri da se vrati u rodni grad.

Dok u Lapljem Selu nedaleko od Gračance iščekuje odgovor nadležnih institucija, kroz plač objašnjava da je sa majkom, sprugom i tada petogodišnjim sinom - krajem juna 1999. - morala da napusti sve, pa i posao u predškolskoj ustanovi "Đurđevak"...

- Kada pričam o tadašnjem životu uvek me preplave emocije vezane za naselje Ulpijana i zgradu pored male pijace. Valjda zato u izbeglištvu, iako sam se trudila, nisam uspevala da postanem deo novih sredina u kojima sam se zadesila. Srce i duša su mi bili u mojoj Prištini, na mom Kosmetu - veli majka 26-godišnjeg Stevana i tek punoletnog Lazara koji je rođen u raseljeništvu.

Stariji je, kaže, često dolazio na Kosmet, a mlađi je prvi put bio pre dve godine, na Vidovdan. I on je prepoznao lepotu ovog prostora, svetinja, Gazimestana...

Foto Tanjug

- On se oduševio a ja sam prvi put posle dve decenije ušla u svoj stan koji su uzurpirali Albanci i umalo nisam umrla od šoka... Inače sam već dugo zaokupljena mišlju o povratku, a najveća podrška su mi porodica i majka, pa sam Kancelariji za povratak u Prištini predala zahtev da živim u svom stanu. Uz svu dokumentaciju, Agenciji za imovinu sam dostavila i zahtev za oslobađanje prostora koji su zaposeli neki drugi ljudi - kaže Marija koja se još vodi kao zaposlena u PU "Đurđevak", pa se nada i radnom mestu.

Kaže, da bi mogla da živi u Prištini morala bi da radi, a kompletna porodica je saglasna. Isprva bi se vratile samo ona i majka, a kad se malo srede došli bi i suprug, i sinovi...

Podrška

DOK ponavlja da je još 2005. tadašnja Agencija UN za imovinu na Kosovu - Habitat - donela rešenje kojim joj se vraća vlasništvo nad stanom, a sada nade polaže u kosovsku Agenciju za imovinu. Do tada, sa majkom boravi kod Gordane Đorić, predsednice Udruženja poslovnih žena "Avenija" iz Lapljeg Sela.

BONUS VIDEO - Potresna scena! Srećko Sofronijević - Srbin na koga su pucali u Kosovskoj Mitrovici diše na aparatima

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

OTEŽANO DISANJE, GLAVOBOLJE, UBRZAN RAD SRCA... Beograđani se žale na brojne tegobe, lekar objasnio o čemu je reč i kako možemo sebi pomoći