TAKOVSKI JUNACI SU OD TURAKA OSLOBAĐALI ALBANIJU: Nova otkrića o srpskoj vojnoj akciji 1912. godine

Milorad Bošnjak

17. 10. 2021. u 11:00

RAZREŠAVAJU se nepoznanice o stvarnom cilju srpske vojne akcije u Albaniji, čiji borci su uglavnom bili heroji iz Takovskog kraja, tokom oba balkanska rata (1912-1913).

ТАКОВСКИ ЈУНАЦИ СУ ОД ТУРАКА ОСЛОБАЂАЛИ АЛБАНИЈУ: Нова открића о српској војној акцији 1912. године

POČAST Spomenik takovskim herojima u Albaniji, Foto Ambasada Srbije

Iako su ti odredi bili poslati da od Turaka preotmu Skadar, oslobodili su i veliki deo Albanije, koja u vreme kad se dešavala ta pogibeljna misija kao država nije ni postojala.

Nasilno su je, tajnom diplomatijom i vojnim pritiscima na Srbiju, stvorili Austrougari i Englezi.

 Kustos Radoš Gačić, Foto M. Bošnjak

Do 1991. nije se u Takovskom kraju znalo gde je poginulo tih 80 ratnika, gde su sahranjeni, ni da uz put od Tirane prema luci Drač, postoji njihovo groblje i spomen-ploča sa imenima. Ovo nam je ranije svedočio istoričar umetnosti Radoš Gačić, kustos u Kulturnom centru Gornjeg Milanovca, putopisac po Albaniji. Kao i to, da čak ni užasni diktatorski režim Envera Hodže nije skrnavio te grobnice, ni spomen-ploču!

Šira javnost ne zna, u kakvu su misiju slate ove formacije u oblasti tada još nepostojeće Albanije, tim više što tačne podatke o tome nije imao ni Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. O suštini misije, i danas traju rasprave.

- Zauzimanje Skadra bio je zadatak crnogorske, a ne srpske vojske - objašnjava Ljubiša Stanković (61), penzionisani potpukovnik, dobar poznavalac vojne istorije i strategije.

Foto Ambasada Srbije

 Ljubiša Stanković, Foto M. Bošnjak

- Kako je vojska Crne Gore bila neefikasna, poslata su dva odreda Drinske i Šumadijske divizije, da izbiju na Jadran. Šumadijski kreće iz Prizrena, komanduje mu potpukovnik Dimitrije Bulić a Drinski, kojeg vodi pukovnik Pavle Paunović, iz Đakovice. To je bila prva srpska golgota kroz Albaniju, koja se ponovila 1915. Napadaju ih arbanaška, a ne plemena Albanaca. Taj naziv za tu naciju stvoren je kasnije, jer je ona sama sebe zvala Šćipnija! Na vest o ulasku Srba, Turci se povlače iz tih krajeva, jedino još drže Skadar.

Početkom 1913. Austrougarska i Englezi na mirovnim pregovorima formiraju veštačku državu, nazivaju je Albanija, na teritoriju koji su oslobodili Srbi i Crnogorci. Srbi napuštaju Tiranu, Crnogorci Drač. U južne oblasti, Turci su prisilno naseljavali koloniste iz podjarmljenih krajeva uz granice sa Ruskim carstvom i azijskih područja. To je glavnina naroda u tim krajevima današnje Albanije, a taj naziv za tu državu u njihovom jeziku uopšte nije postojao.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas