OPERSKE ARIJE U RITMU TAMBURICE: Sopran Zorana Iđuški (28), najmlađi solista RTS i RTV

S. BAJIĆ

11. 10. 2021. u 15:00

IMA operski glas, ali joj srce kuca u ritmu tananih struna tamburice. Zorana Iđuški (28), dramski sopran, najmlađa vokalna solistkinja RTS i RTV, jedina je, kako ističe, pevačica u Srbiji koja se bavi vojvođanskom muzikom, namerena da požutele note starogradskih pesama, šansona i romansi, otrgne od zaborava.

ОПЕРСКЕ АРИЈЕ У РИТМУ ТАМБУРИЦЕ: Сопран Зорана Иђушки (28), најмлађи солиста РТС и РТВ

Foto Privatna arhiva

Krenula je "putem kojim se ređe ide", skrenuvši na sebe pažnju sjajnim interpretacijama naših izvornih pesama za arhivu Radio Beograda kao i za projekat "Najlepše narodne pesme" RTS i RTV, ali i solističkim koncertima u rodnom Somboru i nastupom na ovogodišnjem "Tamburica festu", gde je uz ansambl "Velos" predstavila novu pesmu "Odlazim", za ovacije publike.

- Mnogo mi je drago što sam postala deo festivalske priče koja čuva našu tradiciju i ne dozvoljava da zvuci tambure padnu u zaborav - kaže Iđuški. - Delila sam scenu sa uvaženim, dragim kolegama, zahvaljujući Danilu Ninkoviću, muzičkom uredniku i Zoranu Jankoviću, aranžeru, i uz tamburaše sa publikom podelila setne note. Jer, moja misija je da nastavim da negujem našu kulturu.

Pesma "Kad sam sinoć pošla iz dućana", koju je Zorana snimila u okviru projekta "Najlepše narodne pesme", osvojila je 10. mesto u izboru publike u konkurenciji čak 600 našh narodnih pesama.

 

Foto Privatna arhiva

- Ponosna sam na to i kao predstavnica vojvođanske muzike želim da nastavim kao moji uzori, Anđelka Govedarević i Julija Bisak. Za arhivu sam snimila i "Ej, što ću nane, boluje mi dika" i "Kupila mi nana moja", pesmu koju je Anđelka Govedarević izvela pre gotovo četiri decenije. Znam da idem drugačijim, težim putem, ali znam da je to pravi put jer imam podršku moje profesorke solo pevanja Maje Đokić i naše uvažene, legendarne Merime Njegomir - zaključuje Zorana Iđuški.

PONOSNA I NA GLUMU

ZORANA živi na relaciji Sombor - Novi Sad - Beograd, a pored opere, horskog pevanja i izvođenja šlagera, oprobala se i kao glumica u amaterskim pozorišnim predstavama i u dokumentarnom filmu.- -Želja mi je da u mom Somboru napravim veliki solistički koncert uz Veliki tamburaški orkstar RTV Vojvodine, a zatim da nastavim uz tamburaše u svakom našem selu - ističe Zoraana Iđuški.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo