IZA BRAVE PRAVE I SOLARNE PRIKOLICE: U metalskom pogonu KPZ u Sremskoj Mitrovici osuđenici proizvode savremenu agrotehničku opremu

S. KOSTIĆ

08. 10. 2021. u 12:11

U KAZNENO-popravnom zavodu Sremska Mitrovica već pola veka proizvode se dobro poznate traktorske prikolice "Dubrava".

ИЗА БРАВЕ ПРАВЕ И СОЛАРНЕ ПРИКОЛИЦЕ: У металском погону КПЗ у Сремској Митровици осуђеници производе савремену агротехничку опрему

PROJEKTI Zoran Gadžurić, Foto S. Kostić

Godišnje ih se proizvede više od 200, sve nosivosti od četiri do deset tona. U ovom zatvorskom metalskom pogonu neprekidno se proširuje proizvodnja poljoprivredne mehanizacije, a pre tri godine načinili su i veliki iskorak sa novim inovativnim proizvodom: prikolicom sa solarnim pločama.

Upravo ovaj novi proizvod KPZ okitio se nedavno zlatnom medaljom na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, a promovisan je i na Svetskom sajmu EHPO u Dubaiju.

UPOSLENI Osuđenici u metalskoj radionici, Foto S. Kostić

Reč je o prikolici koja rešava problem navodnjavanja obradivih površina gde nema električne energije. Uz pomoć mašinaca i elektroničara, i radom osuđenika izašla je iz zatvorskog kompleksa i vrlo brzo privukla veliko interesovanje kupaca.

- Na naše prikolice urađena je nadogradnja koja nosi od 18 do 32 solarnih panela snage od pet do 20 kilovata, a okretna je 180 stepeni i to automatski pomoću elektromotora sa sopstvenom strujom - objašnjava za "Novosti", mašinski inženjer Zoran Gadžurić, šef

Odseka za industrijsku proizvodnju u KPZ, dodajući da je prikolica opremljena i meteo-stanicom, spravom za merenje vlage kako bi se kontrolisalo zalivanje, ali i lovcem na insekte.

Na obradivim površinama gde nema struje uz prikolicu sa solarnim panelima može se navodnjavati površina do sedam hektara, a na godišnjem nivou donosi uštedu od 80.000 litara nafte. Osim toga, ne zagađuje životnu sredinu, a ne stvara ni buku.

- Na ovoj inovaciji radi oko 20 ljudi, u zavisnosti od toga koliko je panela na prikolici.

Foto S. Kostić

Tokom poslednje tri godine proizveli smo 46 komada, a sada radimo na još modernijoj.

Nadamo se da će do kraja godine biti gotova - otkriva nam glavni konstruktor prikolice Gadžurić koji već 24 godine radi u metalskom zatvorskom pogonu.

Naš sagovornik naglašava i da u radu ima veliku pomoć osuđenika koji su završili obuku za metalostrugara i zavarivača.

Jedan od njih je i osuđenik D. Đ.(35) koji ne krije oduševljenje što je napravljeno nešto što niko u Srbiji do sada nije proizveo.

- Najpre sam prošao obuku od tri meseca i stekao sertifikat zavarivača. Potom sam potpuno usavršio zanat i kada odslužim kaznu, nastaviću da se bavim ovim poslom - priča ovaj osuđenik koji je od drugih osuđenika dobio nadimak "inženjer". Od pomoćnog radnika došao je do predradnika, tako da sada obučava nove osuđenike, koji pokazuju interesovanje za ovaj posao.

Foto S. Kostić

PODSTREK

ZLATNA medalja i plaketa sa Novosadskog sajma, vetar su u leđa proizvodnji u KPZ Sremska Mitrovica. Kako kaže zamenik upravnika Nebojša Draganović, i ovo i druga priznanja samo su podstrek za nove inovacije i unapređenje njihovih već uveliko poznatih brendova.

Radi 1.100 zatvorenika

OD 1.900 zatvorenika u KPZ Sremska Mitrovica, čak 1.100 njih je uposleno. U drvnom pogonu radi ih 120 i isto toliko u metalskom. U toku je i novi ciklus obuke za po 10 krojača, šivača, zavarivača, ali i za obuku pasa i usluge proizvodnje. Sami sertifikati o obuci ne nose oznaku zavoda, da bi se bivšim osuđenicima olakšalo da nađu posao po isteku kazne.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)