ANA PLEŠE DEVET METARA IZNAD ZEMLJE: Mlada Kruševljanka osvojila scene širom sveta izvodeći na svili baletske, gimnastičke i akrobatske tačke

S. BABOVIĆ

07. 10. 2021. u 11:22

KRUŠEVLjANKA Ana Dragićević Vukman profesionalna je balerina, pedagog i akrobata, ali je svetske scene osvojila u jednoj od najzahtevnijih umetničkih disciplina - čarobnom plesu na svili, koji omogućava da se u okviru jedne discipline mogu kombinovati balet, gimnastika i akrobacija.

АНА ПЛЕШЕ ДЕВЕТ МЕТАРА ИЗНАД ЗЕМЉЕ: Млада Крушевљанка освојила сцене широм света изводећи на свили балетске, гимнастичке и акробатске тачке

Foto Instagram

Na području Zapadnog Balkana sigurno je najškolovanija u ovoj umetnosti, a u Srbiji jedina.

Usavršavanje za "život na devet metara iznad zemlje", školovanje i mnogobrojni nastupi vodili su je širom sveta, ali tome su prethodile godine zahtevnog rada, truda, odricanja i požrtvovanja. Sada se bavi onim što najviše voli - magičnom, a istovremeno rizičnom umetnošću pred kojim gledaocima zastaje dah dok nastupa na visinama između sedam i devet metara.

- Ples na svili nije disciplina za koju možete da odlučite preko noći, da jednostavno kažete sebi: "E, time ću da se bavim". Ne, neophodna je dugogodišnja priprema tela i mnogo prethodnog znanja iz sličnih umetničkih oblasti. Gimnastikom sam se bavila od pete godine, a klasičnim baletom od sedme. Posle završene Srednje baletske škole "Lujo Davičo" u Beogradu, upisala sam Fakultet baleta i koreografije na Univerzitetu Deakin u Melburnu - kaže za "Novosti" Ana Dragićević Vukman, umetnica sa australijskim državljanstvom, koja danas živi na relaciji Srbija - Hrvatska.

Motivisana da do savršenstva savlada umetnost na visinama, Ana je završila i vrlo popularnu Školu cirkusa NICA. Ubrzo su krenuli prvi nastupi i oduševljenje publike na scenama širom Australije, Španije, Nemačke... U Srbiji, publika je imala prilike da je vidi na delu u Sava centru, Pozorištu na Terazijama i u Pozorištu "Boško Buha". Iza nje su stotine nastupa i na različitim ceremonijama, dečjim predstavama. U Nemačkoj je, osim na svili, bila na trapezu i plesala sa obručem u predstavi "La La Lend".

Po povratku u Srbiju, završila je i master na FDU u Beogradu, gde je usavršavala i glumu.

Koreografije se razlikuju, ali određena pravila su jasna:pokreti na zemlji i u vazduhu, moraju se ponoviti i do 1.000 puta!

- Samo stalnom vežbom postižete da u jednom trenutku isključite mozak i potpuno se prepustite plesu, koji onda postaje umetnost - priča nam Ana. - Motorika je izuzetno važna, posebno na većim visinama. Minimum za ples na svili je od tri i po do četiri metra, a moje visine su od sedam do devet. To je već akrobatika, sa elementima baleta i plesa, i iziskuje izdržljivost, spremnost, koncetraciju,profesionalizam.

Foto Instagram

Lepa umetnica dnevno vežba najmanje četiri sata. I na zemlji i u vazduhu. Kada ne izvodi manevar sa svilom koja je duga 20 metara, vežba pilates, jogu i kardio-fitnes, jer je jako i zdravo srce jednako važno. Sama koreografija traje najmanje dva minuta, a najviše šest, upravo zbog zahtevnosti discipline.

Sve je više interesovanja i za samu umetnost "svilenog plesa" kod nas.

- U svetu bezmalo nijedan veliki događaj i spektakl ne može da se zamisli bez tog plesa, izvodi se na gala svečanostima, premijerama filmova, promocijama, a mogućnosti su izuzetne - kaže nam Ana.

UPEČATLjIVO Ples oduzima dah, Foto Instagram

U SRCU - GRAD NA RASINI

KAO srednjoškolka, Ana Dragićević Vukman nastupala je u Kruševcu. Imala je i autorsku predstavu "Kabare vojaž", pre 12-13 godina. Rado se vraća svom rodnom gradu koji nosi u srcu, i uz Beograd i Melburn smatra ga svojim domom.

KNjIGA

DRAGOCENE lekcije iz istorije baleta i cirkusa, kao i kako se i sa koliko vežbanja postižu rezultati u ovoj autentičnoj igri, Ana je ispisala u knjizi "Ples na svili". Među njenim kolegama, profesionalcima iz branše, ovo štivo je brzo postalo vrlo popularno.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna