UVEK SAM U POTERI ZA DOBRIM KNJIGAMA: Novosađanka LJiljana Radulović Dimitrov znanjem osvojila gledaoce

Lj. Preradović

06. 10. 2021. u 11:25

SMELO, potpuno smirena i s izvesnom dozom drskosti, Novosađanka Ljiljana Radulović Dimitrov (67), profesorka u penziji, bez posebnih priprema, stala je nedavno "na crtu" Milici Jokanović, "princezi od znanja", tragaču u kvizu "Potera", i oduševila mnogobrojnu publiku pred malim ekranima, ali i sve u studiju.

УВЕК САМ У ПОТЕРИ ЗА ДОБРИМ КЊИГАМА: Новосађанка Љиљана Радуловић Димитров знањем освојила гледаоце

USPEH Ljiljana Radulović Dimitrov, Foto N. Karlić

Toliko, da se o njenom nastupu priča i dve nedelje posle emitovanja emisije. Još na putu iz Novog Sada za Beograd, na snimanje kviza, suprugu Slobodanu, sa kojim već pola veka deli dobro i zlo, samouvereno je saopštila da će ići na najvišu ponuđenu sumu. Rečeno - učinjeno. U zajedničku kasu tima unela je 700.000 dinara!

Pred mnogobrojnim auditorijumom, bez trunke treme, pokazala je ova simpatična gospođa, nekada profesorka ustava i prava u novosadskoj gimnaziji "Jovan Jovanović", koju je i sama pohađala, znanje sticano od najranijih dana, što iz knjiga, što iz života. Otkriva nam da ima fotografsko pamćenje, i da ono što čuje, vidi i pročita nikada ne zaboravlja. Mnogo toga je, veli, učila i od svojih đaka.

- Imala sam manje od dve godine kada sam dobila bukvar - priseća se Ljiljana, svog prvog susreta s knjigom.

- Otac mi ga je stalno čitao, pa sam napamet naučila njegov sadržaj od korica do korica. Slova sam naučila kada sam pošla u prvi razred, jer po očevom mišljenju, tako je trebalo, da mi u školi ne bi bilo dosadno.

Ljubav prema pisanoj reči sve više je rasla s godinama, te joj obavezna školska lektira nije bila dovoljna. Žeđ za čitanjem bila je mnogo veća. Dnevno je čitala knjigu, a ruske i francuske klasike najviše, naravno i naše pisce, ali i engleske. To joj je i danas velika strast, a njena kućna biblioteka broji oko 3.500 naslova. Knjige su, jasno je to odmah, njeni najverniji prijatelji, Ljiljana od onih najfinijih duša koje veruju da znanje najobilnije izvire iz knjiga...

Ljiljanino bogato znanje i životno iskustvo, po mišljenju njenih snaha Jovane i Bojane, bila je najbolja preporuka da je dva puta prijave za kviz. Najpre 2017. godine za "Slagalicu", a potom četiri godine kasnije i za "Poteru". Kada su je i iz jednog i iz drugog kviza organizatori pozvali, nije joj preostalo ništa drugo već da ode na testiranje, a zatim i da se takmiči.

- Moram da priznam da žene, koje se prijavljuju u mnogo manjem broju, vrlo brzo budu pozvane i za njih nema lista čekanja - otkriva nam gospođa Ljiljana.

Foto Printskrin RTS

Kaže i da, po njenom mišljenju, ne bi trebalo praviti razliku između takmičara muškaraca i pripadnica lepšeg pola ako već hoćemo rodnu ravnopravnost.

- U "Slagalici" sam osvojila četvrto mesto i te 2017. godine sam bila žensko iznenađenje - s osmehom nam kazuje Ljiljana.

- Bila sam totalni anonimus. Za svaki kviz treba sreće, naravno mnogo znanja, ali je važno i da takmičar bude smiren, da ne dozvoli da ga savlada trema. Na vrhu te "piramide uspeha", kao vrlo važna stavka je i dobra koncentracija.

Sve to, Ljiljana je pokazala i u kvizu "Potera". Skromna kada govori o sebi kaže da joj zarada nijednog trenutka nije bila povod za učešće u kvizovima. A, za ostvarenu pobedu u finalnoj poteri kaže da su podjednako zaslužna i njena "tri musketara" iz ekipe.

DVE MUVE

GLEDAOCIMA "Potere" nije promakla simpatična scena u studiju, kada se voditelj Jovan Memedović "borio" s muvom koja se niotkuda stvorila pred kamerama.

- Bile su dve - otkriva nam Ljiljana šta se dešavalo.

- Sa jednom sam se ja izborila, a druga se baš okomila na Jocu. Dok je on pokušavao mašući papirima da je otera, mi takmičari smo mu u šali dobacivali da je to "sasvim prirodno", aludirajući na njegovu emisiju.

POŠTENO - NA RAVNE ČASTI

IAKO je u zajedničku kasu unela najveću sumu od 700.000 dinara, Ljiljana veruje da je pošteno to što se ukupna osvojena suma deli na ravne časti takmičarima koji su se izborili za mesto u finalnoj poteri.

- Reč je o timskoj igri, i tako treba da bude - ne dvoumi se Ljiljana.

- Svoj deo sam već potrošila. Uplatila sam putovanje u Egipat, gde 15. oktobra putujem sa unucima Danilom i Tajnom i sa suprugom Slobodanom. Kako došlo, tako o`šlo!

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas