IZMENOM PRAVILNIKA ČUVAJU RETKE PTICE: Uvedene privremene zabrane lova tri ugrožene vrste selica

Lj. P.

30. 09. 2021. u 21:44

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pozdravlja nedavne izmene Pravilnika o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta kojima su ustanovljene izmene u lovostaju tri ugrožene vrste divljih ptica u Srbiji.

ИЗМЕНОМ ПРАВИЛНИКА ЧУВАЈУ РЕТКЕ ПТИЦЕ: Уведене привремене забране лова три угрожене врсте селица

Foto: DZPPS

Tim dokumentom, kako navode u DZPPS, uvodi se privremena zabrana lova na grlicu koja traje do 14. avgusta 2024. godine, što uključuje dve lovne sezone. Privremena zabrana lova uvodi se i za jarebicu i ona će trajati sve do 14. oktobra 20214. odnosno tri lovne sezone. Od naredne godine lovna sezona na prepelice biće skraćena i trajaće od 15. avgusta do 30. septembra.

- Izmene lovostaja na grlicu, jarebicu i prepelicu vidimo kao put do trajne zabrane lova ove tri vrste ptica koje su u Crvenoj knjizi ptica Srbije dobile status ranjivih vrsta – kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - Ornitolozi u Srbiji još od 2001. zahtevaju da se zaustavi lov na ugrožene ptice selice, pre svih na grlice i prepelice, budući da su njihove populacije desetkovane, staništa narušena, a lov u Srbiji izuzetno loše regulisan i kontrolisan.

Ornitolozi iz DZPPS navode da je potrebno uložiti dodatne napore da se trajno zaštiti veći broj vrsta ptica koje se sada smatraju lovnom divljači, a čuje populacije u Srbiji su ugrožene. Među njima su guska glogovnjača, čija je globalna populacija doživela pad od gotovo 80 procenata, dok se u Srbiji beleži neredovno i u ekstremno malom broju, a na nacionalnoj Crvenoj listi nosi oznaku kritično ugrožene vrste. Trajna zaštita potrebna je i za riđoglavu patku i grogotovca kojima globalno i regionalno opada brojnost, a u Srbiji imaju status ugroženih vrsta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio