HLADNJAČA IM 22 GODINE KUĆA: Porodica Stojanović decenijama živi u nehumanim uslovima

Z. Rajić

28. 09. 2021. u 13:42

U KUĆI napravljenoj od kamionske hladnjače, u ataru sela Gospođinci nadomak Žablja, živi petočlana porodica Stojanović. To je njihov dom već 22 godine.

ХЛАДЊАЧА ИМ 22 ГОДИНЕ КУЋА: Породица Стојановић деценијама живи у нехуманим условима

Foto HUG "Put, istina, život"

A, u njemu imaju i "sustanare": pacove, miševe i bube, kojih nikako ne mogu da se reše. Nije ni čudo jer su "zidovi" improvizovane "kuće" puni rupa, a nema ni polovinu krova, zbog čega prokišnjava. Umesto prozora, imaju otvor na vratima, koji, kada je hladno, "zatvaraju" čaršavom ili ćebetom.

I u toj jednoj prostoriji, u objektu koji svakako nije kuća, na tri kauča spavaju svi Stojanovići: Mihajlo i Suzana i trojica njihovih sinova, od kojih su dvojica punoletna.

Četvrto dete Stojanovića, ćerka koja boluje od leukemije, smeštena je u hraniteljsku porodicu.

- Suprug čuva ovce da bi zaradio za hleb, da preživimo. Ja sam radila na njivi, ali mi se pošto bolujem od epilepsije, događalo da padam, pa su me donosili kući... Sve što zaradim davala sam na lekove i hleb. Lekove sam prestala da pijem, jer vidim kako živim. Muka mi je više od ovog života - potišteno govori Suzana.

I pored sve nemaštine, čemera u kojem živi, ali i svoje bolesti, kaže nam da je, ipak, najželjnija ćerke.

- Nisam je videla godinama, otišla je od nas kad je imala dve i po godine. Volela bih da je uz mene. Nikad je ne bih dala, ali morala je da ode zbog uslova u kojima živimo - uzdiše nemoćna majka.

Foto HUG "Put, istina, život"

Dvojica sinova, Ratko i Nikola, završila su školu za stolara, ali nemaju posla. Ratko radi po kućama u selu, udaljenom kilometar od njihovog "doma".

- Voleo bih da u kuću dovedem svoje prijatelje. Sad to ne mogu, jer oni dobro žive, a naši uslovi su za plakanje - kaže nam Ratko.

Na sudbinu Stojanovića reagovalo je Humanitarno udruženje građana "Put, istina, život" iz Žablja, koje im je za prvu ruku obezbedilo hranu i garderobu, a nastoji da im trajno pomogne kroz akciju "Spasimo život".

- Ovi ljudi hitno moraju da izađu iz tog kontejnera. Učinićemo sve da zimu i Novu godinu dočekaju u novom domu - rekao je Mile Jovanović, predsednik Humanitarnog udruženja, i ističe da su se već javili majstori spremni da besplatno srede kuću koja bi bila kupljena za Stojanoviće.

ZAŠTIĆENI PODACI

ODGOVOR na pitanje o stanju porodice Stojanović potražili smo u nadležnom Centru za socijalni rad opština Žabalj i Titel "Solidarnost", gde nam je rečeno da, naravno, znaju za slučaj ovih ljudi, ali da, poštujući Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, ne mogu da daju nikakve informacije. Prema instrukcijama postupanja u komunikaciji sa medijima, kako nam je predočeno, za eventualnu izjavu trebalo bi da zatraže saglasnost resornog ministarstva, na koju se čeka najmanje 72 sata.

RUINA "Dom" porodice Stojanović, Foto HUG "Put, istina, život"

POMOĆ

ONI koji žele da pomognu porodici Stojanović, priloge sa naznakom "Za porodicu Stojanović" mogu da uplate na račune HUG "Put, istina, život" - dinarski:

165-0007011388568-34 i devizne (u evrima): IBAN code RS35165000701157556591 Swift/BIC code: HAABRSBG, i u dolarima: IBAN code: RS35165000701149683586 Swift/BIC code: HAABRSBG

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije