KOMŠIJE IM ŠAKALI, LISICE I ZMIJE: Divlje životinje se odomaćile u naseljima na obodima Čačka (FOTO)

V. ILIĆ

27. 09. 2021. u 18:45

U NASELjIMA na obodu grada na Moravi meštani sve češće susreću divlje životinje, koje se bez imalo straha šetaju kraj njihovih domova.

КОМШИЈЕ ИМ ШАКАЛИ, ЛИСИЦЕ И ЗМИЈЕ: Дивље животиње се одомаћиле у насељима на ободима Чачка (ФОТО)

Foto: Printskrin Youtube/ RSFranceIDF

Lisice, šakali, kune, jazavci, fazani, ježevi, pa i zmije otrovnice viđaju se skoro svakodnevno u Jezdini, Loznici, Topalovom brdu, u ljubićskom kraju... Žitelji vele da su zveri posebno aktivne noću, kada su posebno “slobodne”, pa ulaze u dvorišta, dolaze do samih pragova kuća.

- Viđamo ih skoro svako veče, a krici koje ispuštaju su jezivi. Lisice su se toliko odomaćile da bukvalno prilaze ljudima i uopšte se ne plaše – ispričala nam je žiteljka Topalovog brda Dragana V. - I ranijih godina povremeno smo viđali zveri, ali nikada u ovom broju i ovoliko često. Ne znam šta se dešava...

Na meti divljih životinja bilo je nekoliko kokošinjaca, gde je u pojedinim domaćinstvima stradala kompletna živina. Čačani kažu da ne znaju kome treba da se obrate, jer su, dodaju, pozivali komunalnu policiju, ali im je rečeno da “to ne spada u delokrug njihovog posla”. Mnogi su ih upućivali na lovačka udruženja.

- Godinama je prisustvo tih životinja za nas redovna pojava, iako se nalazimo na samo tri kilometra od centra grada – rekla nam je meštanka Jezdine, Milunka M. - Nalazimo se na obroncima planine Jelice, mnoga domaćinstva su napuštena, i sada su ih naselile divlje životinje. Verujemo da su se možda prenamnožile, posebno, recimo, kod nas lisice i fazani. Srećom, mi imamo pse, pa je naše dvorište bezbedno, naročito od zveri.

Foto: Privatna arhiva

 

Nezvani gosti posećivali su i meštane naselja Spomen park, koje je gusto naseljeno i nalazi se nedaleko od samog centra grada. Pored ptica grabljivica, ovde su se odomaćili i razni gmizavci, počev od guštera, pa do zmija otrovnica.

- Nedavno sam pored saksija sa cvećem naišla na zmiju. Bila je šarena, mnogi koji su je videli kažu da je otrovnica. Nisam marila za to, odmah sam je uhvatila za rep i odnela van dvorišta u zaraslu baštu. Nisam se plašila, jer sam razmišljala o svom detetu. Ne daj Bože da ga je ujela – kazala nam je Milena I. iz ovog naselja.

Foto: Privtna arhiva

Lovci u Čačku ističu da su se divlje životinje, verovatno, u potrazi za hranom, previše približile čoveku. Zbog zabrane lova retkih i zaštićenih životinja ljudi izbegavaju da ih tamane, pa su se one bukvalno odomaćile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju