NAJVREDNIJA AUTOHTONA DIVLJAČ SRBIJE: Naši lovci predstavili se na svetskoj izložbi trofeja u Budimpešti (FOTO)

Lj. P.

27. 09. 2021. u 18:14

NA svetskoj izloži trofeja „One with Nature” u Budimpešti, Srbija je predstavila dugu i bogatu lovnu tradiciju.

НАЈВРЕДНИЈА АУТОХТОНА ДИВЉАЧ СРБИЈЕ: Наши ловци представили се на светској изложби трофеја у Будимпешти (ФОТО)

Foto: JP Vojvodinašume

U paviljonu naše zemlje, na 400 metara kvadratnih, predstavljeno je 70 dermopreparata u životnoj formi, a najbrojniji su dermopreparati jelena i vuka, zatim srneća divljač, divkoze, divlja svinja, kao i predatori, kao što su lisica, divlja mačka i šakal. Ovo je, prema rečima Rolanda Kokaia, direktora JP „Vojvodinašume“ prvo učešće Srbije na nekoj od svetskih izložbi, a za nastup se spremalo više od pola godine.

- Želja nam je bila da na svetskoj izložbi prikažemo najvrednije trofeje autohtonih vrsta krupne divljači iz Srbije, trofeje predatora i trofeje krupnih zveri Srbije – kazao je Kokai. - Na štandu Srbije su prisutni svi korisnici lovišta Srbije, najveći broj trofeja su izložili JP „Vojvodinašume“ i JP „Srbijašume“, zatim lovački savezi Vojvodine, Lovački savez Srbije, kao i nacionalni parkovi Srbije.

Za svetsku izložbu, prema rečima Kokaia, pripremili su više od 100 trofeja jelena. Od četiri izložena ekotipa jelena tri su ravničarska ekotipa (ritski jelen „Posavac“, „Peščarac“) jedan visoko planinski ekotip (jelen „Planinac“ iz istočne Srbije), zatim 200 trofeja srndaća iz vojvođanskih ravnica i brdski srndaća Šumadije i iz doline Velike Morave, više od 150 kapitalnih primeraka kljova veprova iz hrastovih šuma Srema, zatim viskoplaninski veprovi istočne Srbije i veprovi brdsko-planinski iz Zapadne Srbije, kao i više od 70 trofeja balkanske divokoze.

PROMOCIJA

SRBIJA, kako ističe direktor „Vojvodinašuma“, ima dugu i bogatu lovnu tradiciju i koristi svaku priliku da održava korak sa najrazvijenijim zemljama Evrope u oblasti lovstva i lovne privrede i da stiče nova iskustva i znanja u oblasti životne sredine i održivog upravljanja fondovima divljači i očuvanju njihovih staništa.

- Promocija lovnog turizma Srbije u zemlji, a naročito u inostranstvu je od suštinske važnosti za rast i razvoj lovstva i lovne privrede Srbije – kazao je Kokai.

- Takođe smo ponosni na izložene trofeje više od 150 lobanja lisice, šakala, jazavaca i divlje mačke, a svakako kolekcija trofeje vuka je veoma impozantna, jer Srbija u odnosu na površinu ima najveću populaciju vukova u Evropi – predočio je Kokai. - Koncept nastupa i predstavljanje lovstva i lovne privrede Srbije se ne svodi samo na puko izlaganje trofeja, već smo želeli da vizuelnim izgledom štanda u trodimenzinalnom reljefnom prikazu, kroz teritorijalnu distribuciju krupne i sitne divljači, predatora i krupnih zveri, prikažemo bogatstvo bidivirziteta lovne faune u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas