OSUĐENICI OPET PRAVE BETONSKE BLOKOVE! "Novosti" u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora u Novom Sadu

Lj. Preradović

20. 09. 2021. u 19:01

PO prijatnom septembarskom suncu, u pogonu "Betonjerke" u novosadskom naselju Klisa, radi se "punom parom".

ОСУЂЕНИЦИ ОПЕТ ПРАВЕ БЕТОНСКЕ БЛОКОВЕ! Новости у притворској јединици Окружног затвора у Новом Саду

Foto N. Karlić

Slika koju zatičemo na velikom platou priliči svakoj fabrici, ali ova je neobična, jer je reč o Okružnom zatvoru u Novom Sadu, gde je posle deceniju i po "pauze", u punom kapacitetu ponovo pokrenuta proizvodnja betonske galanterije, po kojoj je ova ustanova nekada bila čuvena u bivšoj Jugoslaviji, ali i šire. Tu mogu da rade samo osuđenici.

Proizvodnja betonskih blokova, kugli, stubova, raster-ploča, a uskoro i behatona, kaže nam naš domaćin Branislav Đurđev, zamenik upravnika novosadskog Okružnog zatvora, zanovljena je zahvaljujući finansijskim sredstvima nemačke nevladine organizacije "Help", sa kojom Uprava za izvršenje krivičnih sankcija uspešno sarađuje od 2014. godine, na raznim programima resocijalizacije osuđenika.

Cilj je, kako kaže Đurđev, da osuđenike nauče deficitarnim zanimanjima, kako bi se što lakše zaposlili po isteku kazne. Iz tog razloga se u dobijenim sertifikatima nigde ne navodi da su dobijeni za vreme izdržavanja zatvorske kazne, niti oni nose oznaku zavoda čime se sprečava njihova eventualna stigmatizacija. U planu su sertifikovane obuke za pekare, varioce, uzgoj povrća u plastenicima.

- Mašina za pravljene betonske galanterije kupljena je 2019, a plan zavoda je da što u skorije vreme pokrene sertifikovanu obuku osuđenika u ovoj građevinskoj delatnosti - veli nam Đurđev, ističući da za kupce ne brinu, jer sve što se tu proizvede brzo se proda.

Branislav Đurđev, Foto N. Karlić

Među desetak radnika u "betonjerki" je i osuđenik B. S. (22), koji je već tri meseca u ovom pogonu. Do dolaska u zatvor nikada se ranije nije bavio ovim poslom, ali ga je brzo savladao i namera mu je da, kada se nađe na slobodi, nastavi.

- Puno mi znači što sam radno angažovan, jer ću naučiti zanat, a ujedno dobijam i određene zavodske pogodnosti - iskren je naš sagovornik.

Radno je i u pogonu kartonaže, za koji je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija prošle godine kupila tri nove mašine, na kojima se sada umesto 3.000 komada mesečno, proizvode 10.000 komada.

Jedan od radnika na novoj mašini, osuđenik D. T. (22) ističe da mu radno angažovanje iza rešetaka psihički mnogo znači, a za posao se prijavio da bi stekao radne navike, a za svoj rad dobija i naknadu.

Stanari novosadskog zatvora, prema rečima našeg domaćina Đurđeva, angažovani su i na drugim poslovima, na njihovoj dobrovoljnoj bazi. Učestvovali su i u renoviranju kompletne upravne zgrade, svakodnevno njih petnaestak.

Na bezbednost kako zaposlenih, tako i osuđenika, motri se 24 sata iz monitoring centra, koji je nova uprava opremila savremenim softverom sa 96 novih kamera uz 26 postojećih.

Foto N. Karlić

NASLIKANI MURALI

ZIDOVI novosadskog zatvora spolja ne ukazuju da se iza ljudi nalaze iza rešetaka. Celom dužinom, pa i sama velika metalna kapija, oslikana je zanimljivim motivima, rad novosadskih mladih, već iskusnih umetnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a