PROJA NAS HRANILA I BRANILA: U Ratini kod Kraljeva održana tradicionalna kulinarska smotra (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

18. 09. 2021. u 20:50

POD sloganom “Lepša naša proja nego tuđa pogača, proja nas je hranila i branila”, u pomoravskom selu Ratina nadomak Kraljeva održana je tradicionalna, 14. po redu kulinarska manifestacija - „Projada“.

ПРОЈА НАС ХРАНИЛА И БРАНИЛА: У Ратини код Краљева одржана традиционална кулинарска смотра (ФОТО)

Foto: G. Šljivić

Iako u nešto promenjenom formatu u odnosu na prethodna izdanja zbog epidemioloških mera i propisa, ovogodišnja „Projada“, takmičenje u pripremanju proje i ostalih đakonija od kukuruznog brašna, okupila je dvadesetak takmičara.

- Mnoge smo morali da odbijemo kako bismo ispoštovali sve epidemiološke mere. Živeće ova manifestacija još dugo, tako da će biti prilike da na nekoj od narednih ugostimo sve one koji žele da ovde demonstriraju svoje kulinarske veštine – kaže Dragan Stevanović, predsedik ovdašnje Mesne zajednice.

Na ukrašenim štandovima članovi stručnog žirija, kao i brojni posetioci, radoznalci, „degustatori“ i kibiceri, mogli su da probaju razne specijalitete prekaljenih domaćica, domaćina i kuvara-amatera koji su se nadmetali u pripremanju tradicionalne proje, projare, kačamaka i starih narodnih jela.

- Tradicionalna proja se pravi od kukuruznog brašna vode i soli. Projara je, kako kažu, gospodskija proja umešena sa kiselom vodom, maslacem, sirom, kajmakom ili čvarcima – pojašnjavaju kulinarsku „proceduru“ članice Udruženja žena „Sačuvajmo tradiciju“ iz obližnjeg sela Samaila koje po drugi put učestvuju na ovoj smotri.

Ovogodišnja „Projada“ začinjena je i bogatim kulturno-umetničkim programom u okviru, takođe tradicionalne, Smotre dečjeg narodnog stvaralaštva na kojoj je nastupilo više od 160 mališana iz ukupno 11 Kulturno-umetničkih društava i folklornih ansambala iz svih krajeva Raškog okruga.

EH, DA SU MRČAJEVCI MALO BLIŽE

ISTOVREMENO sa „Projadom“, u selu Mrčajevci kod Čačka, udaljenim oko trideset likometara, održava se tradicionalna „Kupusijada“, pa su posetioci smotre u Ratini prokomentarisali da „ne bi bilo loše da se te dve manifestacije na neki način spoje“.

- Eh, da su Mrčajevci malo bliže… Nema dobrog kupusa bez prave, domaće proje – gotovo sa setom u glasu komentarisao je jedan degustator đakonija od kukuruznog brašna.

Ovom prilikom položeni su i venci na spomenik meštanima Ratine i vojnicima Crvene armije nastradalim u borbama za oslobođenje ovog sela u Drugom svetskom ratu, kao i na spomen-obeležje meštaninu Ivici Bucku Draganjcu poginulom u ratu na Kosmetu 1999. godine.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar