TRAŽE NASLEDNIKE NA DRUGOJ STRANI PLANETE: Familija pod Rudnikom decenijama pokušava da ispuni amanet Đorđa Jelića

Milorad Bošnjak

19. 09. 2021. u 14:00

MOLEBAN od Gornjeg Milanovca do znanih osoba ali neznanih adresa na Novom Zelandu, traje godinama - za časnu deobu seoskog imanja u Majdanu pod Rudnikom.

ТРАЖЕ НАСЛЕДНИКЕ НА ДРУГОЈ СТРАНИ ПЛАНЕТЕ: Фамилија под Рудником деценијама покушава да испуни аманет Ђорђа Јелића

HEROJI Deo 102. eskadrile, Foto Arhiva

Po volji i amanetu davnih predaka, što potomci u Srbiji iskreno žele, ali ne mogu da zakonito sprovedu, jer nikako ne uspevaju da pronađu rođake u toj dalekoj ostrvskoj zemlji, da i oni časno preuzmu svoj deo. Nadaju se, možda će ih naći preko našeg lista.

Posed u Majdanu čine 14 hektara zemlje, kuća, pomoćne zgrade. Bio bi apsolutno najviše rangiran u hronici dugotrajnih a bezuspešnih deoba, kad bi ta hronika postojala.

- Neverovatno, ali istinito: imanje se još vodi na našeg čukundedu Đorđa Jelića koji je umro pred Drugi svetski rat. Bio je preduzimač, vinar. Njegov sin Branko i sva posada aviona 102. eskadrile 6. Lovačkog puka Kraljevine Jugoslavije, poginuli su 6. aprila 1941. braneći nebo od Hitlera. Nemci su ga oborili kod Preševa. Dan pre, taj puk, sa njim i Branko, po naredbi je iz Mostara preleteo u Zemun. Cilj naše molbe: da nekako preko medija dospemo do njegovih potomaka na Novom Zelandu! Da preuzmu svoj deo imanja u Majdanu, da se okonča ova neobična rašomonijada - moli Gordana Atanasković Acović.

BRANILAC Branko Jelić pre pogibije, Foto Arhiva

NAŠA sagovornica i ujedno koleginica u penziji, u ime milanovačkog ogranka te porodice, izabrana je da ovim obraćanjem javnosti, potraži ogranak na Novom Zelandu.

- Branko je rođen 15. jula 1912. u Majdanu, mati mu se zvala Krstina. Bio je oženjen Radmilom, Srpkinjom iz Vukovara, koja je u vreme njegove pogibije bila trudna. Kasnije, ona se vraća u Dalmaciju, odakle se sa svojom braćom iselila na Novi Zeland. Rađa se Brankov i njen sin Đorđe, za kojeg znamo da ima ćerku Sonju, ona je Brankova unuka. Branko je imao tri rođena brata i sestre, ali odavno nisu živi. Jedino ko je sa Radmilom, Brankovom ženom, imao kontakt, bio je brat Milić. Kad je on umro, "umrla" je i ta prepiska. Njegov zet nam je kasnije kazao da imanje u Majdanu nije podeljeno, da za to moramo tražiti rodbinu na Novom Zelandu - nastavlja Gordana.

Brankov sin Đorđe Jelić, Foto Arhiva

UŽA porodica Gordanina pokušavala je da sa tom rodbinom na dalekim meridijanima kontaktira i preko društvenih mreža, ali nije uspela. Iako tačno zna koga treba da traži.

- To je pomenuta Sonja, pesnikinja, unuka poginulog Branka, nadamo se da je živa i zdrava.

Tamo se udala za Irca, koji se prema onoj prepisci zove Vik O`Konor, ona se zvanično zove Sonja Jelić O'Konor. Njihova ćerka je punim, pravim imenom Ela Marija Lani Jelić O'Konor, ima umetnički pseudonim Lorde, jer je pevačica i tekstopisac, dobitnica više nagrada.

Koliko znamo, žive u Devenportu, Okland i to je sve od podataka kojima raspolažemo - objašnjava Gordana Atanasković Jelić.

KONTAKT

- AKO rođaci na Novom Zelandu na sajtu "Novosti", ili bilo gde na internetu, daj Bože vide ovu reportažu, ili im eventualni poznanici iz dijaspore skrenu pažnju, molimo ih: javite nam se na mejl atanaskovicgoca@gmail.com - kaže Gordana.

TRAGANjE Gordana Ananasković Acović, Foto M. Bošnjak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili