HEROJI SPASLI 26.512 ŽIVOTA: Sektor za vanredne situacije, osnovan 2009, obeležio svoj Dan i slavu

E. V. N

18. 09. 2021. u 08:33

ŠIROM Srbije, u Beogradu, Jagodini, Kraljevu, Novom Sadu, Kikindi, Požarevcu, Zrenjaninu..., juče su pokaznim vežbama, prigodnim svečanostima i uručenjem priznanja i zahvalnica, obeleženi Dan i slava Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (SVS MUP).

ХЕРОЈИ СПАСЛИ 26.512 ЖИВОТА: Сектор за ванредне ситуације, основан 2009, обележио свој Дан и славу

Foto: R. Šegrt

Iako osnovan 2009, ovaj sektor je uveliko opravdao razloge zbog kojih je nastao, ali je istovremeno stekao i veliko poverenje građana zbog iskazane stručnosti, hrabrosti i požrtvovanja u uslovima velikih požara, elementarnih nepogoda, dejstava opasnih materija...

Na centralnoj svečanosti, održanoj juče u Beogradu, zaslužnima su uručene zahvalnice i priznanja. Ministar Aleksandar Vulin, kojem je za doprinos u razvoju Sektora uručena zlatna plaketa, poručio je da Srbija može da se osloni na vatrogasce-spasioce koje odlikuju hrabrost, kao i skromnost iako svakodnevno rizikujući svoje živote čine velika dela.

Foto MUP

- Gledao sam vas u vatri, u vodi, i svaki put video da tamo gde ste vi bili, nastanu sigurnost i red, stvari počnu da imaju smisla. Video sam vas u suočavanju sa ljudskom nesrećom, sa onim što niko ne želi da vidi, i vi ni tada niste tražili nagradu ili očekivali da vas posebno cene, poštuju, vole. Skromnost je vrlina koju sam upoznao kod vas i beskrajno sam ponosan što sam upoznao ljude koji je nose - rekao je ministar Vulin.

On je podsetio i na angažovanje vatrogasaca-spasilaca tokom gašenja požara u Grčkoj i Severnoj Makedoniji i naveo da je ime srpskih vatrogasaca doprinelo da se ime Srbije izgovara sa više poštovanja i divljenja.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da su vatrogasci-spasioci srž operativnog dela Sektora, kao i da su od osnivanja 2009. godine do danas ti heroji intervenisali 381.928 puta i spasli 26.512 ljudi:

- Vatrogasci-spasioci u sebi nose najvrednije ljudske osobine: hrabrost, plemenitost, humanost i poverenje u kolegu koji stoji pored njih. U rizičnom i teškom poslu koji obavljaju oslanjaju se na znanje, iskustvo, opremu i jedni na druge.

Foto Tanjug

Čaušić je pohvalio rad kompletnog Sektora za vanredne situacije i izdvojio Upravu za preventivnu zaštitu koja je, kako je rekao, u poslednjih godinu dana obavila više od 6.607 inspekcijskih nadzora, kao i Odeljenje za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava koje je uništilo i neutralisalo 704 eksplozivne naprave.

Dan i slava SVS obeleženi su u Kraljevu juče čak na tri mesta. Na Trgu srpskih ratnika u centru grada, pred građanima i mnogo najmlađih Kraljevčana, održan je taktičko-tehnički zbor pripadnika Vatrogasno-spasilačke jedinice. U OŠ "Branko Radičević" u Vitkovcu održana je vežba procedura u slučaju zemljotresa tokom koje su evakuisani đaci iz škole, a održana je i vežba provere puteva, evakuacije i bezbednosti.

U sedištu novosadske Vatrogasno-spasilačke brigade najpre je sečen slavski kolač, a potom je na Trgu slobode mališanima iz vrtića, osnovcima nižih razreda, ali i građanima, predstavljen deo opreme i vozila koje vatrogasci-spasioci koriste u poslu. Najmlađima je podeljen i priručnik za ponašanje u vanrednim situacijama, kako bi u najranijem uzrastu naučili kako da zaštite sebe i porodicu od posledica vanrednih situacija.

Foto G. Šljivić

Slično je bilo i u Zrenjaninu, gde je pokaznoj vežbi vatrogasaca prisustvovalo više stotina mališana iz vrtića i škola, a Dan i slava SVS prvi put su obeleženi u Kikindi.Povodom svog dana, pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u Požarevcu, obelodanili su da su od 1. januara do sredine septembra ove godine učestvovali u gašenju čak 546 požara, a izveli su i pokaznu vežbu u dvorištu OŠ "Dositej Obradović".

ZLATNA PLAKETA MINISTRU VULINU

NAČELNIK Sektora Luka Čaušić uručio je juče ministru Aleksandru Vulinu Zlatnu plaketu.

- Imali ste sluha i razumevanja i to je rezultiralo najvećim brojem objekata koji se renoviraju, projektima za izgradnju novih objekata, kapitalnih projekata za kupovinu novih kamiona i protivpožarnih helikoptera, a novčane i nenovčane nagrade koje ste dodelili vatrogascima-spasiocima pokazuju da mislite o ljudima i da poštujete njihov rad - rekao je Čaušić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)