DRAGULJI KRALJA KTITORA: Međunarodni naučni skup o velikom srpskom vladaru u Skoplju

M. Stančić - Od stalnog dopisnika Skoplje

07. 09. 2021. u 13:46

POVODOM 700 godina od upokojenja kralja Milutina (1282-1321), Univerzitet u Kragujevcu u okviru projekta EuroWeb COST Action (19131), Institut za liturgiku i crkvenu umetnost Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Koč Univerzitet u Istanbulu, Institut za strategijska istraživanja Srbije i Srpski kulturno-informativni centar SPONA iz Skoplja, uz blagoslov SPC, organizuju međunarodni naučni skup "Kralj Milutin i doba Paleologa: Istorija, književnost, kulturno nasleđe".

ДРАГУЉИ КРАЉА КТИТОРА: Међународни научни скуп о великом српском владару у Скопљу

Plakat sa likom kralja Milutina, Foto Hadži M. Vujičić

Uoči ovog velikog skupa, koji će se, onlajn, održati od 24. do 26. oktobra u Skoplju, objavljena je istoimena monografija na tri jezika: srpskom, makedonskom i engleskom. Ona sadrži rezimee 78 radova naučnika iz  celog sveta: Srbije, Rusije, Velike Britanije, Australije, Italije, BiH, Severne Makedonije, Kipra, Grčke, Kanade, SAD, Francuske, Španije, Turske, Rumunije i Nemačke.

Doc. dr Jasmina S. Ćirić, Foto Hadži M. Vujičić

- Početkom 14. veka na jugu srpske srednjovekovne države, obimno su se razvili graditeljstvo, monumentalno slikarstvo i književnost, što je okupilo najbolje majstore tog vremena, koji su dolazili iz vodećih umetničkih centara. Uporedo sa ratovanjem, kralj Milutin se vezuje i za umetničku, kulturnu i duhovnu snagu Romejskog carstva dinastije Paleologa. Epoha kralja Milutina, obimom umetničkih dometa, predstavlja vrhunac stvaranja u srpskom i romejskom kulturnom kontekstu - kaže, za "Novosti", dr Jasmina S. Ćirić, iz Organizacionog odbora skupa.

Od ukrasnog veza do zadužbina

TEME skupa vezane su za istoriju, arhitekturu, slikarstvo, odevanje i identitet između Carigrada, Istoka i Zapada, bogoslužbeni tekstil, pitanje vladarskog groba, svetosti i ikonografije, arhivistiku, književnost, vez, crkveno pojanje, kao i za percepciju kulta kralja Milutina u vreme turske vlasti sve do savremenog doba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni