"NOVOSTI" SAZNAJU: Na Moravskom koridoru arheolozi pronašli 38 grobova (FOTO)

S. B.

01. 09. 2021. u 13:27

ČAK 38 grobova sa očuvanim ostacima odraslih individua muškog i ženskog pola, ali i dečjim skeletima, našli su stručnjaci iz Kruševca i iz Beograda kod lokaliteta Bedem, u ataru sela Maskare kod Varvarina, saznaju “Novosti”.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: На Моравском коридору археолози пронашли 38 гробова (ФОТО)

Foto: S. B.

Ovim neverovatnim otkrićima završena su zaštitna arheološka istraživanja na trasi Moravskog koridora, a kako je predočeno “Novostima”, groblje je dislocirano i svi skeleti idu na antropološku analizu u Arheološki institut u Beogradu.

Istražena površina iznosi oko 190 kvadratnih metara. Do prvih otkrića, pet kostura, došlo se sredinom juna, kada su radnici angažovani na gradilištu auto-puta Pojate - Preljina krenuli sa radovima. Početkom avgusta arheolozi kruševačkog muzeja i Arheološkog instituta u Beogradu došli su do ostataka 12 individua i potvrdili postojanje čitave nekropole iz druge polovine 6. veka, o čemu su “Novosti” pisale.

Daljim istraživanjima došlo se do otkrića čak 38 grobova, čime je definitivno i utvrđeno da je gusta vegetacija sakrivala celo groblje nedaleko od trobrodne bazilike nađene 2008. godine.

- Izuzetna je stvar da su, šest godina nakon zadnjih istraživanja na lokalitetu, arheolozi ponovo dobili priliku da dobiju jedan puniji kontakt samog nalazišta, ovoga puta kroz priču o ljudima koji su nesumnjivo živeli na ovim prostorima - kaže arheolog Marin Bugar.

Prema rečima arheologa Dušan Kaličanina, saradnika Arheološkog instituta iz Beograda, nekropola je pripadajuća lokalitetu, odnosno utvrđenju i crkvi, a u pitanju su skeletno sahranjivani hrišćanski pokojnici. Sama nekropola je organizovana po sistemu “grobovi na redove”, što je karakteristika za 5. i 6. vek.

- Ispostavilo se da je nekropola praktično ispod guste šume i kada je mehanizacija “začistila” prostor, dobili smo pored kostura i ostatke dve ili tri građevine, što možemo da zaključimo po koncetraciji antičkog maltera - napominje Kaličanin. - Naišli smo na izuzetno zanimljiv nalaz opeke sa utisnutim krstom.

POMOĆ RADNIKA SA KORIDORA

ISTRAŽIVANjU dela nekropole, koja prati potporni zid budućeg Moravskog koridora, pomogli su i radnici konzorijuma “Behtel Enka”, čime se znatno ubrzao rad na terenu. Bedem Maskare je prema saznanjima stručnjaka u vreme cara Justinijana predstavljao važnu stratešku i komunikacijsku tačku za Vizantijsko carstvo.

BONUS VIDEO: BEZ VIZE DO RAJA: Šta Srbi najviše vole u Egiptu?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas