DOSITEJ SE VRATIO U PLAVNO: Posle 250 godina, u mestu nadomak Knina obnovljena kuća u kojoj je boravio veliki srpski prosvetitelj

J. SIMIĆ

01. 09. 2021. u 12:00

ŽITELjE mesta Plavno, nadomak Knina, u literaturu je svojim perom uveo lično Dositej Obradović. Naš prosvetitelj, reformator i najveći srpski književnik 18. veka, došavši 1761. godine u ovo mesto, opisao ih je kao "mile, trudoljubive i poštene" i oni mu to nisu zaboravili.

ДОСИТЕЈ СЕ ВРАТИО У ПЛАВНО: После 250 година, у месту надомак Книна обновљена кућа у којој је боравио велики српски просветитељ

Foto V. Mučibabić

Minulog vikenda potomci onih koje je Dositej davno opismenio upriličili su svečanost povodom obnovljene kuće u kojoj je boravio tokom učiteljevanja u ovom kraju.

Dositejevu kuću, na inicijativu mr Milorada S. Kuraice, obnovilo je Zavičajno udruženje "Dalmacija" iz Subotice, Srpsko narodno veće u Zagrebu i Vlada Pokrajine Vojvodine. Pomoć su pružili i mnogobrojni ljudi dobre volje, nekolicina preostalih meštana, kao i oni koje je ratni vihor odneo u svet.

Osveženu fasadu male kamene građevine kojoj je dato ime "Bratska kuća", krasi granitna ploča koja je tu postavljena ranijih godina kako bi retke putnike - namernike podsetila da je ovim krajem hodio autor dela "Život i priključenije" i tvorac svečane pesme "Vostani Serbije".

- Veliki je ovo događaj. Dositejeva kuća obnovljena je posle dva i po veka. Na taj način veliki prosvetitelj evropskog duha i u budućem vremenu okupljaće ljude kako na kulturnoj mapi Hrvatske tako i Srbije - kaže, za "Novosti", direktor arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović koji je na svečanosti u Plavnu boravio na poziv subotičkog Zavičajnog udruženja "Dalmacija".

Na travnjaku ispred obnovljene kuće, a u neposrednoj blizini Hrama Svetog Đurđa, stotinak meštana (pre poslednjeg rata bilo ih je ovde trideset puta više), ozareni ali setni, upijali su svaku reč gostiju - govornika. Bili su naročito dirnuti pesmama guslara i nadahnutim nastupom mlađanih folkloraša u srpskim tradicionalnim nošnjama. Svečanost je završena užičkim kolom.

Foto V. Mučibabić

Osim što je u Plavnom bio deset godina prvi seoski učitelj, Dositej je ovde napisao dva velika dela - "Ižicu" i "Hritoitiju". "Ižica" ili "Druga Dositejeva bukvica" napisana je u crkvenoj, bratskoj kući kod Hrama Svetog Đurđa 16. marta 1770. godine. U Plavnu se za taj Dositejev rukopis odomaćio naziv "Jižica".

U autobiografiji "Život i priključenija Dimitrija Obradoviča, narečenega u kaluđerstvu Dositeja njim istin spisat i izdat", Dositej je napisao da je na nagovor Spiridona Torbice, kaluđera manastira Dragović došao za učitelja i kapelana u Plavno, za koje je znao da je "lijepo i zdravo mjesto."

Foto V. Mučibabić

OBELEŽJA

DOKTOR Nebojša Kuzmanović je posetio i spomen-obeležja u kojima su stradali Srbi u akciji "Oluja"u Plavnu, Varivodama i Gruboru. U Varivodama postoji spomen-obeležje sa imenima stradalih, dok su u Plavnu i Gruboru postavljeni samo krstovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima