"GUSARSKIM" BRODOM DO KOSTIJU JUNAKA: Nemar vlasti na Krfu, do ostrva Vido hodočasnike više ne prevozi opštinsko plovilo

B. SUBAŠIĆ

06. 08. 2021. u 09:00

VEST da srpski turisti sa Krfa samo "piratskim" brodićem mogu da idu na hodočašće u muzej kosturnicu na ostrvu Vido rasplamsala je polemiku na društvenim mrežama.

ГУСАРСКИМ БРОДОМ ДО КОСТИЈУ ЈУНАКА: Немар власти на Крфу, до острва Видо ходочаснике више не превози општинско пловило

Foto Printskrin

Neki posetioci smatraju nedostojnim da se poklonjenje senima junaka iz Velikog rata sahranjenim u Plavoj grobnici i kosturnici obavlja plovilom nalik brodiću iz Diznijevog filma. Drugi, pak, bolje obavešteni zahvaljuju do neba kapetanu Nikosu, koji je samo iz ljubavi prema Srbima odlučio da ih u redovnim terminima prevozi na Vido, nauštrb svojih redovnih pomorskih linija.

Oni koji su ranije posećivali Vido čude se egzotičnom prevozu, dok opštinski brodić za Vido mirno stoji na vezu u krfskoj luci.

- Gospodin Nikos nas je spasao svojim turističkim "piratskim" brodićem na čijem se jarbolu kada plovi ka Vidu vijori srpska zastava i čuje se "Tamo daleko" sa razglasa - kaže Željko Popović, predsednik Krfskog društva srpsko-grčkog prijateljstva. - Bez ovog "piratskog" brodića ne bismo imali način da stignemo do Vida, ako ne računamo divlje prevoznike koji kao pravi pirati "deru" turiste i ne plove redovno. Za ovu neprijatnu situaciju je odgovorna gradonačelnica Krfa, koja uprkos obećanjima, nije obezbedila plovidbu opštinskog broda.

Sagovornik "Novosti" naglašava da je bio na sedam sastanaka sa gradonačelnicom Krfa, koje su zbog ovog problema tražili Krfsko društvo srpsko-grčkog prijateljstva, Društvo za zaštitu ostrva Vida i Društvo za zaštitu arheologije ostrva Vida. Oni smatraju da je plovidba opštinskog brodića smišljeno sprečena korišćenjem rupa u proceduri licitacije.

- Licitacije za iznajmljivanje linija i brodova za narednu godinu obavljaju se od oktobra prethodne godine, do januara - kaže Popović. - U to vreme opštinski brod nije bio spreman za licitaciju, koja je održana tek u junu, kada su već sve linije raspodeljene i kada se radi punom parom. Tada niko više nije zainteresovan i zato tri licitacije za krfski brod za Vido nisu imale nijednu ponudu.

Formalno, za kašnjenje u pripremama broda i dokumentacije mogu da se nađu izgovori, ali u srpsko-grčkom društvu smatraju da je pravi razlog pohlepa opštinskih službenika i hotelijera.

- Sumnjamo da iza svega stoji loša namera hotela koji je zakupio restoran na Vidu na 12 godina, ali bi želeo i mnogo više - kaže Popović. - Čini se da su preko nekih korumpiranih službenika na Krfu pokušali da spreče dolazak srpskih hodočasnika, da bi na Vidu pravili bahanalije. To su već pokušali postavljanjem ležaljki za goste hotela koje su dovodili da se provode u Plavoj grobnici i kraj kosturnice ratnika. Grčki ribari od 1915. ovde ne bacaju mreže u znak pijeteta prema mrtvima, ali hotelijerima izgleda ništa nije sveto.

PLAVA GROBNICA ZA 10.000 SOLDATA

VIDO je ostrvce kraj Krfa na kome je 1916. ustanovljena bolnica za srpske vojnike koji su prešli Albaniju. U njoj je tada dnevno umiralo i do 300 ljudi, koji su prvo sahranjivani na obali ostrva, a kada više nije bilo mesta, tela su ubacivana u čamce i potapana u vode Jonskog mora, u Plavu grobnicu. U njoj je sahranjeno oko 10.000 srpskih vojnika i regruta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri