VRAĆAJU SJAJ NEKAD PREŽALJENOM HRAMU: Obnova Uspenske crkve u Novom Sadu, čiji je veći deo porte bio porušen 1975. radi izgradnje zgrade SNP

Zdravko Grumić

01. 08. 2021. u 18:49

TEMELjNOM obnovom porte Hrama Uspenja Presvete Bogorodice, Grad Novi Sad, napokon, vraća deo duga minulih vremena i ispravlja veliku nepravdu prema toj pravoslavnoj bogomolji učinjenu posle Drugog svetskog rata, a naročito krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka.

ВРАЋАЈУ СЈАЈ НЕКАД ПРЕЖАЉЕНОМ ХРАМУ: Обнова Успенске цркве  у Новом Саду, чији је већи део порте био порушен 1975.  ради изградње зграде СНП

Kapija pešačka, originalna, obnovljena / Foto N. Karlić

Kada uskoro bude završena nova ograda, izgrađena palionica sveća i okončaju se ostali planirani radovi koji su u toku, biće stvoreni uslovi za detaljno obnavljanje i unutrašnjosti tog hrama, sagrađenog u 18. veku, jednog od tri utvrđena kulturna dobra od izuzetnog značaja na teritoriji grada (uz Almašku crkvu i spomenik na Vezircu).

- Izmeštanjem paljenja sveća iz prostora nekadašnjeg zvonika, biće omogućeno čišćenje i dalje čuvanje vrednog ikonostasa i slikarstva u unutrašnjosti hrama - ističe, za "Novosti", arhitekta Ljiljana Polzović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, pod čijim se stručnim nadzorom obavlja parterno uređenje Uspenske crkve.

NAŠA sagovornica podseća da je, baš zahvaljujući ikonostasu i slikama, Uspenski hram posle rata sačuvan, iako je, zbog njegove lokacije u neposrednoj blizini trase budućeg bulevara, novim vlastima i gradskim planerima bio na neki način kost u grlu, ali ga je, na sreću, saobraćajnica ipak nekako zaobilazila.

Novo i još veće iskušenje stiglo je sedamdesetih godina, kada je pripreman teren za izgradnju zgrade Srpskog narodnog pozorišta (SNP). Crkvena porta je tada gotovo potpuno uništena, zajedno sa Uspenskom ulicom i nizom kuća nekad uglednih i bogatih Novosađana u nekadašnjoj Jevrejskoj ulici.

Radovi na obnovi porte / Foto Z. Grumić

- Budućem pozorištu smetao je veći deo porte, u kojoj su inače decenijama sahranjivani vernici, pa je odlučeno da se ta lokacija očisti i pripremi za novo gradilište - kažu u ZZSK Grada Novog Sada i podsećaju da je Parohijski dom, koji se nekada nalazio uz samu crkvu, porušen 1975. godine. Četiri leta kasnije, takođe bez saglasnosti Crkvene opštine, srušena je porta, a ograda i vrata od kovanog gvožđa odneti su u nepoznatom pravcu.

TAKO je, duže od četiri decenije, Uspenska crkva bila neograđena, pa su po nadgrobnim pločama, nažalost, gazili prolaznici i kućni ljubimci. Pojedine preostale grobnice se i ne vide, jer su prekrivene slojevima nasute zemlje.

Sve to će, kako ističu u ZZSK, u narednom periodu biti potpuno uređeno i obnovljeno prema odgovarajućim projektima, u sklopu aktuelne rekonstrukcije dela gradskog jezgra. Podignuti betonski stubovi i parapeti nove crkvene ograde oblažu se kamenim pločama, a originalni i restaurisani elementi od kovanog gvožđa biće vraćeni, dok će polja između stubova biti popunjena delom replikama izrađenim ručno u duhu starog kovačkog zanata, a delom onima mašinski izvedenim zbog niže cene ali identičnim originalima.

KRST "SMETAO" SAOBRAĆAJNICI

SPOMEN-krst, posvećen poginulim srpskim vojnicima i dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu, prenet je u portu Uspenske crkve 1956. godine.

- Krst je bio postavljen na izlazu iz Ulice Kraljevića Marka prema Kisačkoj. Tu se nekad završavao grad, a oni koji su ga premeštali tvrdili su da smeta regulaciji nove saobraćajnice - navodi nastojatelj Uspenskog hrama prezviter Željko Latinović u monografiji "Uspenska crkva u Novom Sadu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista