BICIKLOM "DONEO" BOLNICI OPREMU OD 67.200 DOLARA: Zdravstvena ustanova dobila vredne aparate zahvaljujući humanitarcu Dušanu Milojkovu

B. SUBAŠIĆ

27. 07. 2021. u 12:18

ZAHVALjUJUĆI svetskom putniku na biciklu Dušanu Milojkovu, Opšta bolnica u Pančevu dobila je prošle nedelje dva inkubatora za prevremeno rođene bebe, sto za reanimaciju i tri lampe za fototerapiju vredne 67.280 dolara.

БИЦИКЛОМ ДОНЕО БОЛНИЦИ ОПРЕМУ  ОД 67.200 ДОЛАРА: Здравствена установа добила вредне апарате захваљујући хуманитарцу Душану Милојкову

Foto Privatna arhiva

Da bi sakupio ovu sumu on je 2019. na dva točka prevalio 8.352 kilometra, kroz 65 gradova Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Italije, Francuske, Španije, Portugalije, Velike Britanije i Belgije.

Razgovor o podvigu pod imenom "Biciklom za bebe" sa "biciklonautom" i putopiscem velikog srca obavili smo kroz huk vetra jer je on, naravno, bio na svoja dva točka.

- Ko je to? Aaa, "Novosti", onda može, mi se odavno družimo, vi ste deo moje porodice još od kad mi je deda davao svoj "točak" da mu donesem novine - vedro se javio Milojkov.

- "Biciklom za bebe" nije moja prva humanitarna akcija, ali smatram da je najvažnija. Kada sam saznao da imamo probeleme s inkubatorima zbog kojih gubimo naše najveće bogatstvo, decu, rešio sam da vozim za uređaj koji će spasavati naše blago! Uspeo sam da to uradim na točkovima sarađujući s Rotari klubom, čiji je amblem točak, u čemu ima mnogo simbolike.

Kada je naš sagovornik odlučio da vozi za inkubator, ostao je samo jedan "sitan" problem, kako od lepe ideje doći do realizacije. Putokaz za rešenje mu se ukazao dok je gledao reportažu o velikoj donaciji Rotari kluba pančevačkoj bolnici.

- Otišao sam do pančevačkih rotarijanaca i predložio im da napravimo akciju u kojoj ću voziti kroz evropske gradove sa njihovim klubovima, a oni će davati donacije za bolnicu - objašnjava Milojkov.

- Oni su me od sveg srca podržali, a iza akcije je stala Rotari fondacija distrikta Srbija i Crna Gora. Vožnja je mogla da počne. Nije bilo lako, jer je nekada i život u opasnosti na takvim putovanjima, ali srdačan doček u svakom gradu me je uveravao da sam na pravom putu.

Sagovornik "Novosti" otkriva da mu je bilo neprijatno to što su mu rotarijanci svuda obezbeđivali prenoćište u hotelima najviše klase.

- Navikao sam na mnogo skromnija putovanja, ali sam shvatao da je to bio njihov način da podrže akciju - seća se Milojkov. - Mada sam često želeo da ih pitam da li mogu da se smestim u neki hostel, a da oni razliku u ceni uplate na račun za inkubatore.

Dušan je vođen humanim idejama okretao pedale širom sveta u svim uslovima: po suncu, vetru i kiši, na svim podlogama i nadmorskim visinama. Pre akcije "Biciklom za bebe" on je prešao hiljade kilometara da bi obezbedio sredstva za lečenje dece. Uspeo je čak da omogući presađivanje oba bubrega jednoj devojčici, a sakupljao je i novac za završetak Hrama Svetog Save.

Milojkov je prvi srpski "poklonik na dva točka" koji je 2002. biciklom od Srbije stigao do Hilandara, a 2014. je podvig ponovio sa članovima svog kluba "Ekvator". O tom putovanju je snimio film u kojem je poručio: "Pravo i obaveza svakog Srbina je da se nađe tokom života licem u lice sa Hilandarom".

Dušan je pedalirao i stazama Velike seobe Srba od Ravanice do Sent Andreje, a sa slepim Daliborom Todorovićem, na tandem biciklu je vozio do Italije, gde ih je dočekala naša reprezentacija na Svetskom prvenstvu u odbojci.

- Bila nam je namera da pošaljemo poruku humanosti i sportskog duha svim ljudima i da istaknemo kako i osobe oštećenog vida vole sport - seća se Milojkov. - Dalibor i ja smo tokom šestodnevne ture prešli oko 700 kilometara.

PODRŠKA Sa Đokovićem u Parizu 2013. godine, Foto Privatna arhiva

Ipak, najdraža mu je vožnja do Pariza 2013. kada je Novaku Đokoviću nosio poruke pančevačkih mališana.

- Deca su želela da podrže Noleta u naporu da osvoji grend slem titulu koja mu nedostaje i napravila su crteže i literarne radove posvećene tenisu - seća se Milojkov. - Odlučio sam da Noletu te poruke čistih srca predam na ruke i krenuo sam na svoje 12. veliko putovanje!

Nole je bio oduševljen kada je dobio tu važnu poštu! On je veliki čovek, divan, neposredan i skroman. Poneo sam mu i par golubova pismonoša da uzvrati poruku malim Pančevcima sa Rolan Garosa, ali u tome nismo uspeli, pa ih je pustio sa Trokadera i oni su se vratili u Srbiju! Golubovi su bili provereni letači dugog dometa, jer su pre toga već leteli do Srbije sa Hilandara.

SREĆA Dušan Milojkov sa osobljem pančevačke bolnice posle donacije inkubatora, Foto Privatna arhiva

KNjIGE ZA DECU I ODRASLE

DUŠAN Milojkov je putopisac koji ogromne prostore savladava isključivo svojim nogama.

- Sva ostala prevozna sredstva osim bicikla onemogućavala bi me da svuda zastanem i sve vidim. Da bi ti tragovi i doživljaji živeli beležim ih u dnevnik i prenosim u putopisne knjige za decu i odrasle. To ne radim zbog sujete, već da ta svedočanstva pročitaju oni koji će u knjigama o putovanjima pronaći sebe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024