OTKRIVENI OSTACI PRAISTORIJSKOG SVETILIŠTA: Srpski Stounhendž u Pocerini stariji od engleskog 1.500 godina (FOTO+VIDEO)

Novosti online

21. 07. 2021. u 00:25

U DESIĆU kod Šapca otkriveni su ostaci praistorijskog svetilišta.

ОТКРИВЕНИ ОСТАЦИ ПРАИСТОРИЈСКОГ СВЕТИЛИШТА: Српски Стоунхенџ у Поцерини старији од енглеског 1.500 година (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: Printskrin Jutjub

Oblik praistorijskog bedema u Pocerini koji je izgrađen kamenim i koštanim alatom najsličniji je, kažu arheolozi, rondeli u Engleskoj, ali je od Stounhendža stariji više od 1.500 godina.

U Pocerskoj šumi, svakog leta čuju se zvuci ašova, budaka, motika i arheološkog alata. Na bedemu koji se najbolje može videti iz vazduha, i do kojeg se može doći samo peške, ove godine, otkriveni su delovi palisadnog rova sa jamama od masivnih drvenih stubova. Za ovogodišnja istraživanja, na lokalitetu Šančina, Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je 900.000 dinara.

- Ta drvena palisada, ti bedemi, koji se grade od zemlje i nasipaju oko palisade, to je ono što je ovde posebno zanimljivo i posebno interesantno, naravno, tu su i pokretni arheološki nalazi na osnovu kojih mi sve ovo datujemo, a datujemo negde u vreme kraja kamenog doba i početka metalnog doba - kaže arheolog Momir Cerović, prenosi RTS.

Na lokalitetu Šančina do sada je otvoreno 12 sondi, čija je površina oko 220 metara kvadratnih.

- Bedem je na ovom delu visine 2,5 metra, međutim, on je bio znatno i viši, ali 6.000 godina i erozija su učinili svoje da tu dođe do sleganja i da sada bude znatno niži - ističe Darko Bošković, apsolvent arheologije.

Oblik praistorijskog bedema u Pocerini koji je izgrađen kamenim i koštanim alatom najsličniji je, kažu arheolozi, rondeli u Engleskoj, ali je od Stounhendža stariji više od 1.500 godina.

- Ovaj lokalitet je jedinstven po toj arhitekturi, dakle 25 metara prečnik je centralnog kružnog objekta, koji je po samom rubu imao taj zemljani nasip, zemljani bedem, nasut oko drvene palisade, a oko svega toga ide jedan šanac, šest metara dubok, a oko šanca, drugi zemljani prsten - dodaje arheolog Momir Cerović.

Ovog leta na arheološkom lokalitetu angažovano je više radnika nego prethodnih godina i sve je prilagođeno životu u prirodi. Fotografije pronađenih predmeta u Pocerini, svoje mesto imaće i na izložbi koja će biti otvorena u Šapcu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)