TRČAO OD CIRIHA DO VRŠCA - DA POMOGNE DECI: Ultramaratonac Sebastijan Sava (36) ostvario istorijski podvig prevalivši 1.350 kilometara

J. J. BALjAK

18. 07. 2021. u 19:44

ULTRAMARATONAC Sebastijan Sava (36) uradio je ono što do sada niko na ovim prostorima nije - pretrčao je neverovatnih 1.350 kilometara, i to u razmaku od 35 dana! Trčao je od Ciriha, gde živi već tri decenije, do rodnog Vršca, i pobedio samog sebe. Za rubriku "verovali ili ne". Za istoriju.

ТРЧАО ОД ЦИРИХА ДО ВРШЦА - ДА ПОМОГНЕ ДЕЦИ: Ултрамаратонац Себастијан Сава (36) остварио историјски подвиг преваливши 1.350 километара

Ultramaratonac Sava (sa medaljom) sa članovima VAK 1926. / Foto J. J. Baljak

Usput je "prodavao" pređene kilometre i prikupio novac, koji će zajedno sa Vršačkim atletskim klubom 1926, čiji je član, donirati za lečenje obolele dece.

Ovaj istorijski podvig Sebastijan je započeo još 14. juna u Cirihu. Kilometri su se dalje odmotavali preko Inzbruka i Graca u Austriji, Maribora i Ptuja u Sloveniji, Varaždina u Hrvatskoj, pa kroz ravnu Vojvodinu sve do svog Vršca, gde mu je u nedelju priređen nezaboravan doček. Protrčao je kroz cilj na Gradskom trgu sa ogromnim osmehom na licu, kao da u prethodnih mesec dana nije prošao takav fizički napor koji retko čije telo može da izdrži.

- Nemojte samo da sanjate, živite snove. To je najbitije. Ja sam svoj upravo ostvario - bile su prve reči koje je ovaj Vrščanin uputio okupljenim građanima, rodbini i članovima VAK 1926, u čijoj je pratnji istrčao poslednju etapu.

Od 35 dana, koliko je avantura trajala, osam se odmarao, a 27 aktivno trčao, svakodnevno prelazeći po jedan ultramaraton, prosečne dužine 55 kilometara. Najduža etapa koju je istrčao u jednom danu bila je 77 kilometara.

- Cilj mi je bio da od Švajcarske do Srbije stignem za manje od 30 dana i presrećan sam što sam to uspeo da izdržim i fizički i psihički. Naročito zato što su me sve vreme pratile visoke temperature i sparina, čak i u alpskim šumama. Tek sam u poslednja dva dana osetio kišu - sa nevericom, za "Novosti", kaže Sebastijan.

Njegov uspeh još je veći kada se zna da je trčanjem počeo da se bavi tek pre šest godina. Pre toga nije imao dodirnih tačaka sa sportom. Bio je i jako gojazan, ali je uspeo da skine 123 kilograma i postane - ultramaratonac.

Sebastijan Sava u nedelju na cilju u Vršcu / Foto J. J. Baljak

- Uz jaku volju i želju, svi mogu da promene svoj život nabolje. Ja sam dokaz da se ova kilometraža može istrčati i bez mesa u ishrani, s obzirom na to da sam već dve godine vegeterijanac - poručuje "vršački Filipidis", kako su ga prijatelji nazvali.

Vrščani će ga, kaže, i narednih dana viđati kako trči ulicama, jer ne sme naglo da prestane sa tom aktivnošću. Uporedo će se spremati za novi izazov - ultramaraton u Istri, od 100 milja.

PRVO VOZIO BICIKL

IAKO ima kratak sportski staž, Sebastijan je do sada uspeo da istrči desetak ultramaratona, čije su kilometraže, pak, bile čak 13 puta manje od upravo istrčane maršrute. Na poslednji podvig se odvažio nakon što je lane istu putanju prešao biciklom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni