SAZIDAO NEBO NA ZEMLJI: Manastir Gračanica obeležava 700 godina od izgradnje i isto toliko od smrti njenog ktitora - kralja Milutina

D. ZEČEVIĆ

24. 06. 2021. u 10:00

GRAČANICE, kad bar ne bi bila od kamena, kad bi se mogla na nebesa vazneti, da tuđa ruka kraj tebe ne plevi...

САЗИДАО НЕБО НА ЗЕМЉИ: Манастир Грачаница обележава 700 година од изградње и исто толико од смрти њеног ктитора - краља Милутина

Foto Tanjug

Ovi stihovi pesnikinje Desanke Maksimović posvećeni manastiru Gračanica, obuzmu misli i srca većine posetilaca ove svetinje koja stameno, već 700 godina krasi i oplemenjuje ne samo istoimeno mesto na Kosovu i Metohiji. Ova svetinja iznad svakog vremena, kako su nam kazale monahinje, svojim postojanjem uzdiže i čitavo pravoslavlje, a najviše srpski narod na centralnom Kosmetu kojem je okosnica života i opstanka.

- Kada je podizao Gračanicu, kralj Milutin je sazidao nebo na zemlji - kazala nam je stidljivo jedna od monahinja.

Sebe je za sva vremena, kaže, uzdigao ovom svetinjom, a svom narodu je ostavi za večnost i ponos. A da je tako, veli, najbolje potvrđuju vernici koji manastir hodočaste, ali i svi oni koji Gračanicu posećuju zbog njene bezvremenske lepote.

- Čini mi se da ove godine naš narod više nego ikada radosnije i srećnije dolazi u naš manastir - govori nam u predivnoj porti Boban Todorović, kustos Gračanice. - Jubilej sedam vekova svetinje, tiče se i upokojenja i kanonizacije njenog ktitora kralja Milutina. Iako je kanonizovan kroz lozu Nemanjića, on je jedan od kraljeva koji je kao ktitor na desetine svetinja i lično proglašen svetiteljom.

Od trenutka kada je kralj Milutin 1321. godine završio Gračanicu, kako objašnjava naš sagovornik, sve se ovde promenilo.

- Počeo je da se širi grad Gradince ili Gračanica, a samim tim i okolna mesta. Ovde su počeli da dolaze veliki vladari koje je naš kralj Milutin primao zastupajući srpsku državu. Pregovori su se odvijali i oko širenja teritorije, ali i oko sklapanja brakova važnih po državu - priča nam Todorović. - Te, 1321, kralj Milutin se iz Gračanice preselio u Nerodimlje, gde je napisao pergament koji je jedinstvena povelja i potvrda čija je ovo svetinja, na čijoj je teritoriji i kome pripada.

Molitve koje se u njoj prinose Bogu i svim svetim su, kaže naš sagovornik, sastavni deo života Srba jer gotovo da nema trenutka se bar jedan vernik ne moli u svetinji kralja Milutina.

- Iako smo proslavu ovako značajnog jubileja prilagodili okolnostima pandemije, naš narod koji živi oko manastira, ali i iz čitave zemlje, zna vrednost ove svetinje i zato je rado posećuju - s radošću i ponosom govori naš sagovornik.

On kaže da je manastir i proteklih dana uprkos čestim zabranama prištinskih vlasti pohodilo mnogo vernika iz centralne Srbije, a da ih očekuju u većem broju i narednih dana tokom obeležavanja Vidovdanskih svečanosti u Gračanici, čija je manastir - okosnica.

VIDOVDANSKE SVEČANOSTI

VIDOVDANSKE svečanosti u Gračanici, koje obuhvataju niz prigodnih manifestacija, počele su likovnom kolonijom sa koje će ostvarenja biti prikazana na izložbi 25. juna. Tada će i nagradu "Longin" iz oblasti likovne kulture primiti prof. Branislav Todić, istoričar umetnosti, jedan od najvećih poznavalaca freskoslikarstva iz doba kralja Milutina. Nagrada mu je dodeljena za celokupno stvaralaštvo i kao autoru monografije o Gračanici - kaže Nebojša Jevtić, urednik Galerije Doma kulture u Gračanici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024