MORSKI GALEB SE PONOVO GNEZDI U SRBIJI: Otkriće ornitologa u okolini Kladova

Lj. P.

16. 06. 2021. u 18:15

ORNITOLOG iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Marko Šćiban je krajem maja istraživao ptice u okolini Kladova, a među ostalim pticama na obali Dunava su bile prisutne polno zrele jedinke morskih sinjih galebova.

МОРСКИ ГАЛЕБ СЕ ПОНОВО ГНЕЗДИ У СРБИЈИ: Откриће орнитолога у околини Кладова

Foto: Marko Šćiban

To je ukazivalo na mogućnst da se tu gnezde. Detaljna pretraga terena je dala rezultate, i na kamenitoj obali su pronađena tri gnezda morskih galebova u kojima su roditelji ležali na potomstvu.

U Srbiji se morski galeb poslednji put gnezdio pre oko 120 godina na Adi Ciganliji, zbog čega je u Crvenoj knjizi ptice Srbije iz 2018. godine svrstan u iščezle gnezdarice.

Morski galeb se gnezdi iz obale Sredozemlja, zapadne Evrope i zapadne Afrike, kao i na pojedinim velikim kontinentalnim vodenim staništima u zapadnoj, centralnoj i južnoj Evropi, maloj Aziji i zakavkazkim državama.

Kladovu, kako navode u Društvu za zaštitu i pručavanje ptica Srbije, najbliža gnezdilišta nalaze se takođe na Dunavu između Rumunije i Bugarske. Ova vrsta se gnezdi kolonijalno, na kamenitim, vegetacijom obraslim ili peščanim ostrvima u blizini morske obale, na velikim jezerima, rekama, akumulacijama i povremeno u naseljima.

Van perioda gnežđenja, morski galeb je prisutan u većem delu Evrope na različitim morskim staništima, na većim kopnenim vodama, u gradovima, na poljoprivrednim područjima ili deponijama.

Hrani se živim plenom poput riba, rakova i malih sisara, ili otpacima sa deponija.

Morski galeb je tek treća i trenutno najređa vrsta galebova koja se gnezdi u Srbiji. Druge dve vrste su obični i crnoglavi galeb.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice