U ČAST STRADANJA OCA HARITONA: Do Valamske svetinje, na put dug 2.950 kilometara, uz blagoslov patrijarha Porfirija (FOTO)

D. Matović

16. 06. 2021. u 11:21

OTAC Hariton je simbol stradanja našeg sveštenstva, naše crkve, našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

У ЧАСТ СТРАДАЊА ОЦА ХАРИТОНА: До Валамске светиње, на пут дуг 2.950 километара, уз благослов патријарха Порфирија (ФОТО)

Foto S. Bašić

Ikonu ovog hrabrog monaha koji nije hteo da se odrekne krsta, mantije i pravoslavlja, zbog čega su ga albanski teroristi najsvirepije mučili, a onda i ubili, darovao sam monaškom bratstvu Valamskog manastira u Republici Kareliji. Monasi su prihvatili da ikonu čuvaju. Namera mi je bila da Rusijom pronesem glas o stradanju Srpske pravoslavne crkve, našeg sveštenstva na Kosmetu, ali i o njihovom junaštvu.

Ovako za "Novosti" govori Slobodan Bašić, član kluba "Noćni vukovi" i veteran 63. padobranske brigade koji se pre nekoliko dana vratio sa hodočasničkog moto-marša "Srpski ratnik". Bašić je na dalek put krenuo sam. Ali, pratio ga je blagoslov patrijarha Porfirija. Put Rusije pošao je simbolično iz manastira Crna Reka, gde je otac Hariton zamonašen i gde počiva njegovo obezglavljeno telo.

- Iguman manastira mi je dao osveštanu ikonu - kaže Bašić. - Na motoru sam je dovezao do Beograda. Pandemija je usložila putovanje. Za prolazak kroz neke evropske države tražili su mi posebne dozvole, tako da sam do Moskve putovao avionom. Iz Moskve sam drugim motorom krenuo ka Valamskom manastiru.

Foto S. Bašić

Bašić je za deset dana na motociklu prevalio 2.950 kilometara, od Moskve do severa Rusije i nazad. Obišao je na desetine ruskih gradova, svetinja, ratnih memorijala, a na opasnim deonicama pratili su ga "noćni vukovi" iz raznih delova Rusije.

- "Noćni vukovi" iz Rusije su isplanirali rutu i obezbedili kompletnu logistiku - kaže nam. - Brinuli su gde ću spavati, šta ću jesti, obezbeđivali mi konačišta. Moje putovanje bilo je posvećeno i istorijskim vezama Rusije i Srbije. Gde god sam stao, ljudi su prilazili da poljube ikonu, a najdirljiviji je bio susret sa monasima u Valamskom manastiru, kada je otac Nikon podigao ikonu visoko uz reči: "Hristos voskrese". Manastir se nalazi u Valamskom arhipelagu na ostrvu usred jezera Ladoga. Ta teritorija nije pod kontrolom Rusije. U njoj važe samo monaški zakoni, i ima isti status kao Sveta Gora u odnosu na Grčku. To je centar duhovnosti Ruske pravoslavne crkve.

Rusijom je Bašić pronosio priču o podvigu oca Haritona i snazi njegove vere.

- Nadam se da će ovaj naš čin pomoći da se otac Hariton kanonizuje - priča bajker. - Zaslužio je to svojom hrabrošću i nepokolebljivošću. Ostao je u manastiru Sveti arhangeli kada su drugi monasi otišli. Rekao im je: "Idite vi, neko mora da ostane i čuva manastir." Albanski teroristi su ga zaustavili 15. juna 1999. Tražili su da skine krst i odeždu. Nije hteo, iako je znao da će ga ubiti. Nije bio osion, niti drzak. Svirepo su ga mučili.

Za samo deset dana Bašić je obišao neverovatne predele.

- Krenuo sam iz glavnog hrama Oružanih snaga Rusije u podmoskovskoj Kubinci. Dopala mi se simbolika. Tamo je sve napravljeno od istopljenog nemačkog oružja, a u temeljima hrama je i srpska zemlja, kao i drugih ruskih saveznika. U Iverskom manastiru na Valdaju poklonio sam se pred ikonom Bogorodice donete sa KiM, u Borodinu odao počast ruskoj armiji i srpskim generalima koji su se junački borili protiv Napoleona. Obišao sam Spomenik generalu Mihailu Miloradoviću u Sankt Peterburgu, sreo se sa Rusima koji su ratovali na KiM...

Bašić otkriva da je iguman Metodije, namesnik Valamskog manastira, poslao ikonu Bogorodice Valajamske patrijarhu srpskom Porfiriju i manastiru Crna Reka. Iz Trojice - Sergijeve lavre, manastiru Crna Reka poslata je ikona Svetog Serafima, a ruski ikonopisci iz Sofrina napravili su pet velikih ikona monaha Haritona.

- To su prve ikone oca Haritona napravljene u Rusiji, a verujem da će ih, ako ga kanonizuju, biti više - kaže Bašić, koji se u Srbiju vratio sa blagoslovom koji dobio na Valdaju. Tamo je služen moleban "za smelog Srbina koji je odneo ikonu monaha Haritona u Valam".

MUČENIK EVGENIJ RADINOV

MISIJA Slobodana Bašića je dobila epilog. On se, po povratku u Moskvu, susreo sa veteranima koji su mu dali ikonu mučenika Evgenija Radinova, koga su Čečeni tokom Prvog čečenskog rata ubili na sličan način kao oca Haritona albanski vojnici. Čečeni su pokušali da ga nateraju da primi islam, a pošto je on to odbio, zaklali su ga i isekli na komade.

- Želja njegove majke Ljubov Radinove bila je da ikonu odnesem u Hram Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, gde je njegova freska - kaže Bašić. -On i otac Hariton ubijeni su iz istog razloga i gotovo na isti način: prvo su brutalno mučeni, a onda im je odsečena glava, jer nisu hteli da se odreknu krsta i pravoslavlja.

AMFILOHIJE

BRATSTVO Iverskog manastira na Valdaju zamolilo je Bašića da im donese ikonu mitropolita Amfilohija, koji je preminuo krajem protekle godine.

- Mitropolit nije kanonizovan, ali bratstvo je to tražilo - kaže Bešić. - Oni ga poštuju, kao jednog od predstavnika SPC koji ih je posetio. Odneo sam im ikonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)