POSLE ŠEST I PO DECENIJA: Ograda iz Severne Makedonije stigla u Beograd - vraćena na mesto gde je bila od 1936. do 1956. (FOTO)

J.M.

09. 06. 2021. u 19:13

DEO nekadašnje ograde koja je bila oko sadašnjeg Doma Narodne skupštine u Beogradu, vraćen je "na staro mesto" posle ravno 65 godina.

ПОСЛЕ ШЕСТ И ПО ДЕЦЕНИЈА: Ограда из Северне Македоније стигла у Београд - враћена на место где је била од 1936. до 1956. (ФОТО)

Foto: N. Skenderija

Specijalnim letom u našu zemlju dopremljen je danas posle podne iz Severne Makedonije ispred srpskog parlamenta u Beogradu, gde su ga radnici potom postavljali za primopredaju, planiranu za sutra ujuto u 7.30. Kako je najavljeno u protokolu, predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću predaće je sutra gradonačelnik Ohrida Konstantin Georgievski.

Reč je o sačuvanom fragmentu ograde, dužine oko 4 metra koji je posle demontaže 1956. ugrađen ispred Titove vile "Biljana" u Ohridu.

Foto: Monografija Doma Narodne skupštine

Skupštine Kraljevine Jugoslavije

Ograda od kovanog gvožđa, za koju su istoričari umetnosti tvrdili da je "raskošna i očaravajuća" postavljena je 1936. godine oko Skupštine Kraljevine Jugoslavije i bila je duga oko 500 metara. Rađena je po projektu čuvenog arhitekte Nikolaja Krasnova.

Foto: Muzej Grada Beograda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća