KOLEGE ME ZOVU "NEVENA BRAT": Pripadnica "Kobri" , kapetan Nevena Jovanović, o izazovima profesije i ljubavi prema sportu

D. MATOVIĆ

09. 06. 2021. u 12:47

VEĆ tri dana cela Srbija govori o lepoj oficirki Neveni Jovanović, pobednici 34. Beogradskog maratona, u ženskoj konkurenciji. Posebnu čar njenom trijumfu dalo je saznanje da je jedina žena pripadnica Odreda vojne policije specijalne namene "Kobre" i kapetan prve klase!

КОЛЕГЕ МЕ ЗОВУ НЕВЕНА БРАТ: Припадница Кобри , капетан Невена Јовановић, о изазовима професије и љубави према спорту

Foto L. Đorđević

Prva kroz cilj najduže trkačke atletske discipline prošla je sa osmehom na licu. Zadržala ga je i dok razgovaramo o izazovima kroz koje je u nedelju prolazila.

- Samo oni koji su istrčali maraton znaju kolika je to teško - kaže, za "Novosti", Nevena Jovanović.

- Potrebna je velika psiho-fizička kondicija i istrajnost. Nije lako izboriti se sa tolikim kilometrima. Ovoga puta nisam imala nijednu krizu. Od početka trke sam u glavi imala sliku kako prolazim kroz cilj kao pobednik. Vreme je bilo teško, pritisak i vlažnost vazduha veliki, ali nisam razmišljala o drugoj soluciji osim da moram da pobedim.

Sa muškim delom Odreda, rame uz rame, prošla je sve rigorozne obuke. Spremna je, kao i oni, za akciju bilo kakve vrste.

- Kolege su oduševljene zbog moje pobede. To su očekivali od mene - kaže Nevena.

- Dobar smo tim. Iako sam žensko, nemam povlašćeni status. Zovu me "Nevena brat". Bilo je teško izboriti se za poziciju žene oficira u najelitnijoj jedinici Vojske Srbije, ali sam uspela. A danas?! Kolege su navikle da ih u gotovo svakoj trci pobeđujem, a kada se takmičimo kao ekipa "Kobri" za nas je to uspeh cele jedinice.

Foto L. Đorđević

O Neveni se u bližem i širem okruženju pričaju "legende", poput one da u prva dva minuta uradi 57 sklekova, u naredna dva 107 trbušnjaka, a zatim za 12 minuta istrči 3.200 metara.

- Smatram da svi pripadnici vojske treba da budu fizički u što boljoj kondiciji. Na takmičenju "Čuvari reda" bila sam jedina žena. Nosili smo džakove od 45 kilograma, a ja imam 50. Nisam znala da mogu i to. Sama sam sebe iznenadila.

Priznanja Nevena Jovanović, Foto Ministarstvo odbrane

Nevena obožava sport. Bez treninga, kako kaže, ne bi mogla da funkcioniše. Uspešno se takmičila ne samo u atletici, već i u orijentiringu, veslanju (na ergometru i u čamcu), nordijskom skijanju, gađanju puškom, pištoljem i osvojila više od 200 medalja. Proglašena je za najboljeg sportistu u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije za 2018. godinu.

- Naš posao je specifičan i teško je kombinovati ga sa treningom. Samo kad sam na godišnjem odmoru treniram dva-tri puta dnevno kao profesionalac - objašnjava Nevena.

Vojnu akademiju upisala je 2007. godine. Bila je u prvoj generaciji žena. Prvu dužnost komandira voda obavljala je u Gardi od 2011. do 2013, a od tada je u "Kobrama".

- Svi misle da je moj otac bio policajac ili oficir. Nije - kaže Nevena.

- U mojoj porodici niko nije nosio uniformu. Želela sam da završim Vojnu akademiju i kada sam saznala da primaju žene, odmah sam se prijavila. Vojnički poziv za mene je bio veliki izazov, jer nosi veliku odgovornost, zahteva fizičku kondiciju, ekstremna naprezanja, ali istovremeno predstavlja privilegiju najsposobnijih i najhrabrijih.

CVEĆE OD MINISTRA STEFANOVIĆA

MINISTAR odbrane dr Nebojša Stefanović (na slici) posetio je juče kasarnu "Vasa Čarapić" na Banjici i upoznao Nevenu. On joj je simbolično poklonio cveće i sportsku opremu.

Foto Ministarstvo odbrane

- Ceo sistem odbrane izuzetno ponosan na njen rezultat. Imajući u vidu sve njene prethodne uspehe, pobeda na Beogradskom maratonu nije bila neočekivana, ali je utoliko značajnija budući da njeno angažovanje u Specijalnoj jedinici "Kobre" podrazumeva intenzivan rad - kazao je ministar.

REKORD U VUHANU

PRE početka pandemije Nevena Jovanović je učestvovala na 7. CISM svetskim vojnim igrama u Vuhanu u Kini. Tamo je ostvarila lični rekord u maratonu.

- Iako je bilo reči da se posle tih sportskih igara korona raširila svetom, niko od nas se nije vratio bolestan iz Kine - kaže nam ovogodišnja prvakinja Srbije u planinskom trčanju, koja je uspela da pobedi legendarnu Oliveru Jevtić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije