SRPSKI POP ZVEZDA RUSKE TELEVIZIJE: Mladenovački sveštenik Marko Jeftić (35) postao reporter TV Spas, kanala Ruske pravoslavne crkve

Suzana Milošević

06. 06. 2021. u 16:00

SVEŠTENIKA Marka Jeftića (35) iz Mladenovca ne poznaju ni mnogi Mladenovčani, ali ga zato znaju milioni Rusa. Zbog njega, njegovih reči i čestih gostovanja na televiziji Spas (kanalu Ruske pravoslavne crkve), neki od njih će krajem jula i doći u ovu šumadijsku varoš.

СРПСКИ ПОП ЗВЕЗДА РУСКЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ: Младеновачки свештеник Марко Јефтић (35) постао репортер ТВ Спас, канала Руске православне цркве

Arhiva

Prvi kontakt sa TV Spas otac Marko imao je tokom odmora 2019. kada je sa suprugom Natašom i decom Sofijom (8) i Vasilijem (6) boravio u Rusiji. Menjajući kanale nabasao je na emisiju "Zavet" sa scenografijom iz novozavetnog vremena.

Saznao je da je to televizija Ruske pravoslavne crkve sa nacionalnom frekvencijom i milionima gledalaca. Oduševljen, po povratku u Srbiju nastavio je da prati njihove emisije uživo preko interneta. A onda je ovog proleća dobio neverovatan poziv. Preko društvene mreže "Instagram" sa njim je kontaktirala producentkinja ove televizije Anželika Karetkina.

- Na moje veliko iznenađenje, rekla mi je da me već duže vreme prati na "Instagramu" i da su joj zanimljive moje objave, način na koji komuniciram sa vernicima. Te moje objave, koje su neka vrsta crtica, tiču se događaja iz parohije i svakodnevnog života sveštenika. Sve počinju rečima "U jednoj šumadijskoj varoši". Mene na "Instagramu" i "Fejsbuku" prati nekoliko hiljada ljudi i povremeno mi se obraćaju za neke informacije. Dosta je onih koji žive u inostranstvu - Kanadi, Americi, a crkva im nije blizu kako bi sveštenika konsultovali oko posta ili nekih drugih problema - priča, za "Novosti", ovaj Mladenovčanin.

 

Arhiva

PRODUCENTKINjA je želela da se Marko direktno uključi u emisiju na Veliku subotu i da kaže kako se kod nas proslavlja Vaskrs, kakve su epidemiološke mere, da li vernici dolaze na bogosluženja. Kako kaže kroz osmeh, njegovi "problemi" su tada počeli, jer je od tada postao redovni gost, "reporter iz Srbije".

- Prvo gostovanje je odlično prošlo i na spremljena pitanja sam odgovarao bez problema. A onda su usledila potpitanja. Na moju konstataciju da su Srbi poznati kao narod koji može sve da istrpi i izreku koja se prepisuje vladici Nikolaju Velimiroviću, "Na kraju će sve biti dobro, a ako još nije dobro, onda još nije kraj" - svih desetoro gostiju u isti mah odreagovalo je sa "maladec" (bravo). Nije prošlo ni dva dana, a usledio je novi poziv. Želeli su da za vesti "Pravoslavlje danas" prokomentarišem to što je srpski patrijarh Porfirije ručao sa beskućnicima i obišao decu u Tiršovoj. Zvali su me u 12 sati po našem vremenu i molili da se na brzinu uključim. A ja sam bio u mantiji i kaputu, spreman da pođem pošto sam u 12.30 imao opelo. Sreća pa je supruga bila tu i snimila me telefonom - govori kroz osmeh otac Marko.

IZNENADIO ga je poziv Pjotra Goljanjuka, sveštenika i profesora bogoslovije iz Kolomne, pre nekoliko dana. Rekao mu je da veoma poštuje počivšeg patrijarha Pavla i da želi da dođe u Srbiju, a kako su on i supruga gledali srpske gradove i šta mogu da obiđu, Mladenovac ih je odmah asocirao na sveštenika koga su videli na TV Spas i sada žele da ga posete. Zato će ruski sveštenik sa suprugom i dvoje dece ovu šumadijsku varoš posetiti u julu, kako bi obišli okolinu i manastire na Kosmaju.

Tek tada, kaže otac Marko, shvatio je značaj svojih gostovanja na kanalu Ruske pravoslavne crkve. Iznenađen je bio i reakcijom rodbine svoje snaje koja je Ruskinja. Svi su bili u čudu što ga vide na toj televiziji. U želji da ga pohvale, javile su mu se kolege sa fakulteta, monasi iz Srbije, koji takođe prate ovu televiziju.

Arhiva

Iako je ruski jezik učio od trećeg razreda osnovne škole, to nije bio govorni. Zato mu je supruga Nataša, profesorka ruskog jezika i književnosti, "i leva i desna ruka".

- Ona me priprema za gostovanja, ispravlja gramatičke greške. Da nema nje, jer ona je izuzetan govornik i sami Rusi kad je čuju misle da je njihova, ne bih se usudio da progovorim - iskren je sveštenik Marko Jeftić.

PRATILI LITIJE

I KADA su bili protesti u Crnoj Gori povodom otimanja svetinja Crkvi, televizija Spas imala je svakodnevne izveštaje. Njihovi reporteri uključivali su se sa terena i izveštavali o litijama, zvali političke analitičare, raspravljali o tome kako je to moguće.

BLAGOSLOV

BLAGOSLOV episkopa šumadijskog gospodina Jovana je obavezan kada otac Marko istupa u medijima. Zato kaže da mu je čast što uživa njegovo poverenje, ali i to što može da komentariše aktivnosti patrijarha. Ujedno, to što je predstavnik Srbije, Crkve, ali srpskog jezika, velika je odgovornost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni