TAMBURI ŽIVOT POSVETIO: Živi sećanje na Savu Vukosavljeva (1914-1996), legendarnog kompozitora

Z. Grumić

06. 06. 2021. u 06:34

DA nije bilo Save Vukosavljeva (Zmajevo 1914 - Novi Sad 1996), tamburaška muzika u Vojvodini ne bi doživela toliki procvat niti bi bilo čuvenog Tamburaškog orkestra Radio Novog Sada, onakvog kakvog ga se sećamo iz vremena najvećih uspeha i dostignuća.

ТАМБУРИ ЖИВОТ ПОСВЕТИО: Живи сећање на Саву Вукосављева (1914-1996),  легендарног композитора

Sava Vukosavljev

To između ostalog navodi Sima S. Matić, novosadski izdavač i poklonik tamburaške muzike, koji je zajedno sa novinarom Borislavom Hložanom priredio knjigu "Kompozitor i dirigent Sava Vukosavljev", s podnaslovom "Život posvećen tamburi", nedavno objavljenu u izdanju "Tiskog cveta".

- Šteta je što ova monografija nije nastala ranije, kada je bilo više živih svedoka čika Savinog stvaralaštva i njegovih saradnika - dodaje Matić, uz napomenu da se sa imenom tog značajnog umetnika susreo još u svojoj ranoj mladosti u rodnoj Adi, gde je u lokalnom omladinskom orkestru i sam svirao prim-tamburicu.

Autori su, ipak, uspeli da prikupe vrlo upečatljiva i zanimljiva sećanja brojnih poznavalaca i poštovalaca dela kompozitora, dirigenta, etnomuzikologa, tamburaša, čije se kompozicije i danas rado izvode. Tako književnik Milutin Ž. Pavlov, prisećajući se svojih susreta sa Vukosavljevom, beleži kako je Sava voleo da priča o "svetlucavom tamburaškom primu, o ravničarskoj tamburaškoj bisernici".

- Usred te priče skidao bi sa svoje sede glave svoj nahereni kačket boje bele kafe.

Milan Minja Vukosavljev, u sećanjima na svoga oca, navodi da je Sava odrastao u siromašnoj seoskoj porodici u bačkom Zmajevu gde je odmalena, slušajući svirce u dedinoj kafani, zavoleo tamburu. Pre Drugog svetskog rata radio je kao učitelj u rodnom i drugim mestima Bačke i Banata, a tokom mađarske okupacije se, kao predratni oficir, sa porodicom sklonio u Stojnik kod Aranđelovca. Priključio se kasnije 53. Vojvođanskoj brigadi NOV. Godine 1957. dolazi u Radio Novi Sad i aktivno učestvuje u stvaranju radijskog tamburaškog orkestra, kojem je dao snažan pečat kao umetnički rukovodilac.

Olivera Vučo, Sava Vukosavljev, Janika Balaž i tamburaši na čuvenom filmskom festivalu u Kanu / Foto Arhiva Save Vukosavljeva

- Novosadski tamburaši proslavili su tamburicu širom sveta, na brojnim uspešnim turnejama i gostovanjima - ističe Minja Vukosavljev, podsetivši na to da je sastav s Janikom Balažom, koji je svirao u "Skupljačima perja", oduševio francusku i svetsku publiku mnogobrojnim nastupima u pariskoj "Olimpiji" i širom Francuske, posle trijumfa tog našeg filma na čuvenom festivalu u Kanu.

Ostao je zabeležen i Savin izuzetan pedagoški rad, posebno njegovo zalaganje da tambura bude zastupljena u našim muzičkim školama.

KOMPOZICIJE

SAVINE kompozicije i aranžmani "Veliko bačko kolo", "Sremska rapsodija", "Da se povezemo", "Dođi draga", "Razvilo se kolo Vojvodine", "Srca", "Ej, da mogu"... na repertoaru su i današnjih orkestara, a često se mogu čuti i na talasima radio-stanica.

SVIRALI I U BELOJ KUĆI

NAJIMPRESIVNIJA turneja Velikog tamburaškog orkestra Radio Novog Sada, pod upravom Save Vukosavljeva, bila je ona u SAD 1972. godine.

- Novosadski muzičari svirali su i u Beloj kući, pred predsednikom Niksonom, a nekoliko dana kasnije imali su nezaboravni nastup u Pitsburgu, ispraćeni ovacijama nekoliko hiljada naših iseljenika - beleži Borislav Hložan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april