USPON SUBOTIČKOG IT SEKTORA: Grad na severu Bačke dom uspešnih kompanija

J. Su. - S. B.

01. 02. 2021. u 11:11

NAPREDAK informacionih tehnologija omogućio je da lokacija više nije presudan faktor za poslovanje što je iskoristila Subotica u kojoj postoji dvadesetak kompanija iz ove oblasti koje zapošljavaju više od 1.200 ljudi, od toga više od 500 visoko kvalifikovanih kadrova.

УСПОН СУБОТИЧКОГ ИТ СЕКТОРА: Град на северу Бачке дом успешних компанија

Foto Privatna arhiva

Posluju na globalnom i lokalnom tržištu čineći ovaj grad na severu Bačke jednim od najvažnijih centara za razvoj IT kadrova u zemlji.

Prepoznajući značaj razvoja IT sektora, Privredna komora Srbije-RPK Subotica sarađuje sa subotičkim IT klasterom na promociji ovih kompanija, procesa digitalizacije i aktivnosti Centra za digitalnu transformaciju PKS.

- Interesovanje za IT sektor u Subotici se nije razvilo preko noći - kaže Oliver

Guganović, koordinator IT Klastera u Subotici. - Uspon subotičkog IT je višegodišnji trend. Najveća promena za IT sektor u Subotici je odluka da se zajednički radi aktivno, strateški i planski, i da pokušamo da skrenemo pažnju sugrađana, kao i celoj regiji, gradu i državi, na Suboticu koja je u usponu u domenu IT.

Dualno obrazovanje

Tri IT kompanije iz Subotice su akreditovane, dok je još jedna kompanija u procesu akreditacije za dualno obrazovanje, a obrazovni profil "tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje" na Politehničkoj školi u Subotici jedini je ovakav profil u sistemu dualnog obrazovanja u celoj republici.

Najveći deo promena iznele su kompanije koje su prepoznale potencijal sredine i odlučile da zajedničkim delovanjem sa obrazovnim ustanovama stvaraju bolju sredinu za buduće generacije.

Foto Privatna arhiva

"Noć istraživača", projekat tokom koga su Subotičani mogli da posete radne prostore i upoznaju se sa IT kompanijama i njihovim delovanjem, višegodišnja tradicija održavanja konferencije IT4Business na Paliću sa predavačima iz Evrope, projekat CHECK-IT prekogranične saradnje namenjen podršci i pomoći u poslovanju startapova, kao i stručna predavanja u vezi poslovanja, samo su neke od aktivnosti ovog klastera kako bi se unapredila svest o značaju i razvoju IT zajednice u svakodnevnom poslovanju.

Snažan IT sektor

- Redovno učestvujemo na događajima koje organizuje RPK u Subotici. Bili smo učesnici na međunarodnom regionalnom sajmu Subotički sajam 2019, gde je jedna IT kompanija iz Subotice dobila nagradu za najuspešnijeg izlagača - kaže Guganović. Dodaje da su PKS i RPK prepoznale značaj i pomogle organizaciju IT4Business konferencije 2019, kada su predstavljene aktivnosti Centra za digitalnu transformaciju PKS.

- Digitalizacija je neminovna za razvoj industrije. Mislim da su svi imali priliku da to vide u prethodnoj godini - kaže Guganović.

- Bitno je da mikro i mali preduzetnici budu u toku sa zahtevima tržišta. To će im pružiti šansu za rast i borbu na tržištu. IT je privredni sektor sa najvećim i najbržim rastom, gde možemo da stanemo rame uz rame sa mnogo većim sredinama i budemo ravnopravni. Važno je da Grad i država prepoznaju potencijal i podrže razvoj IT sektora u prirodnim smerovima

Kako naš sagovornik ističe, edukacija u ovoj oblasti je bitna, pogotovo za preduzetnike koji se još nisu odlučili za digitalizaciju svojih biznisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)