U izvoz šalju i bakar i maline: Saveti za privrednike užičkog kraja na „Poslovnom skoku“

S. B.

31. 01. 2020. u 17:07

PRERADA obojenih metala, drveta, namenska industrija, građevinarstvo, kao i proizvodnja i prerada jagodičastog voća, pre svega malina, i mleka i mesa, okosnica su privrede užičkog kraja. Turizam je uslužna delatnost koja beleži vrlo dinamičan rast, pre svega u predelima izuzetnih prirodnih odlika - na Zlatiboru, Tari, Zlataru, Mokroj Gori, kanjonima Drine i Uvca. Zato ovaj kraj godišnje poseti blizu 1,3 miliona turista, od kojih je 17 odsto stranaca, a iz njega se izveze roba vredna nepunih 600 miliona evra.

У извоз шаљу и бакар и малине: Савети за привреднике ужичког краја на „Пословном скоку“

Foto: Novosti arhiva

Privrednici iz Užica i okoline imali su prilike da nedavno, na konferenciji "Poslovni skok", od stručnjaka čuju savete i reše dileme sa kojima se susreću. Konferencija "Poslovni skok" obuhvata informativne radionice kreirane s ciljem da se podstakne poboljšanje poslovne klime u našoj zemlji i privrednicima obezbedi platforma za razmenu informacija i primenu novih znanja, neophodnih za unapređenje svakodnevnog poslovanja.

- PKS RPK Užice ima prvenstveno zadatak da pažljivo prati sve pojave bitne za funkcionisanje privrede okruga, da podstiče privredne i preduzetničke inicijative, te pruža podršku kroz usluge, rad tela, organa i službi PKS, saradnju sa lokalnim samoupravama i drugim institucijama - objašnjava Ana Lapčević, direktorka RPK Užice. - Posebno nam je važno sagledavanje konkretnih zahteva, potreba i izazova pojedinih privrednih subjekata kroz neposrednu komunikaciju, iniciranje rešenja i rad na njihovoj realizaciji. Geografski položaj Zlatiborskog upravnog okruga, koji se graniči sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, ima značajan potencijal za investiranje. Ipak, preduslov za ozbiljniji priliv investicija je izgradnja savremene putne i železničke infrastrukture. Očekujem da će završetak deonice Koridora 11 do Požege biti prekretnica u tom smislu. Dosadašnja investiciona aktivnost je najživlja u industrijskim zonama, a posebno bih istakla one u Sevojnu i Priboju.

Registrovana zaposlenost u ovom delu Srbije raste iz godine u godinu. Prema poslednjim podacima, formalno zaposlenih je 72.136. Nezaposlenih je oko 23.000. S druge strane, nešto je manji broj poljoprivrednih proizvođača - 2.773. U 2015. bilo ih je 3.342.

Glavni izvozni aduti užičke privrede su maline, proizvodi od aluminijuma, portland cement, proizvodi od bakra, municija i oružje. Ovi proizvodi najviše stižu do tržišta Nemačke, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Francuske, SAD, Češke, Rusije, Holandije i Velike Britanije. Poslednji podaci govore da su, izraženo u evrima, proizvođači ovog kraja izvezli robu vrednu 597,7 miliona. Izvoz je od uvoza bio veći za 169,6 miliona evra.

Kompanije godišnje investiraju i 70 miliona evra u osnovna sredstva. Najveći deo toga odnosi se na građevinske radove. Skoro 28 odsto investicija utroše na domaću opremu, dok za opremu iz uvoza daju 31,2 odsto.

Regionalna privredna komora Užice namerava da nastavi da podržava privrednike.

- Nastavljamo sa planiranim aktivnostima Parlamenta privrednika, sekcija udruženja za tekstil, građevinarstvo i knjigovodstveno-računovodstvene usluge, započetim poslovima u oblasti dualnog obrazovanja - dodaje Ana Lapčević. - Organizovaćemo niz stručnih skupova i edukacija, kao i učešće naših zainteresovanih članica na sajamskim manifestacijama. Sve su intenzivnije aktivnosti u vezi sa cirkularnom ekonomijom, digitalnom transformacijom i geografskom oznakom hrane i pića. Fokus nam je i na izdavanju dokumenata po osnovu javnih ovlašćenja, koje privrednici mogu da dobiju u našim prostorijama u Užicu. Pored izdavanja kvalifikovanih elektronskih sertifikata, uverenja o poreklu robe i dodatnih ATA listova, uskoro ćemo početi i sa izdavanjem ATA karneta. Dakle, promovisaćemo i podržati znanje, razvoj i rast naših članica.

Istovremeno, projekat "Poslovni skok" će nastaviti sa okupljanjem privrednika u svim delovima Srbije. Naredne konferencije zakazane su u Nišu, Novom Sadu i Kraljevu. Misija konferencije je iniciranje pozitivnih poslovnih promena i razvoja organizacionih procesa u privredi uz primenu najnovijih znanja i uspešnih poslovnih iskustava. Vizija ovog koncepta je da celokupnu privrednu zajednicu, od preduzetnika do velikih poslovnih sistema na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, informiše o aktuelnim pitanjima i adekvatnim rešenjima. Sve prezentacije i publikacije dostupne su na sajtu www.poslovniskok.rs

OPTIMALNA REŠENjA

"POSLOVNI skok" nudi optimalna rešenja za poslovne procese, čime se pruža osnova za rast, razvoj i izvesnost budućeg poslovanja, kroz isplative investicije i primenjive inovacije koje će unaprediti konkurentnost, ojačati domaću tržišnu poziciju i potencijale za poslovanje u međunarodnom okruženju. Rešenja su kreirana za učesnike u sektorima industrije, usluga i poljoprivrede, i omogućuju stvaranje dodate vrednosti i razvoj celokupne privrede.

S obzirom na to da su podjednako bitne informacije o poslovanju u zemlji i iskustva stranih tržišta, "Poslovni skok" pruža platformu učesnicima za razmenu znanja i kontakata kroz interaktivnu diskusiju sa stručnim predavačima, obezbeđuje jasne odgovore i ideje za rešavanje izazova svakodnevnog poslovanja - finansiranje, porezi, regulativa, logistika, upravljanje ljudskim resursima, spoljnotrgovinsko poslovanje, analitika i ostale oblasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati