Dokaz da su najpoželjniji poslovni partneri: Sertifikat Excellent SME kao garancija

S. Bulatović - J. Subin

27. 02. 2020. u 14:27 >> 11:26

USPEŠNI su i pouzdani, poželjni partneri i saradnici. To garantuje sertfikat Excellent SME, koji trenutno u Srbiji poseduje nešto manje od 1.000 mikro, malih i srednjih preduzeća. Ovaj znak je garant da posluju uspešno, ali i da su tehnički zaštićeni. Prate se neprekidno, tako da čim izgube neku od odlika uspešnih - gube i sertifikat izvrsnosti.

Доказ да су најпожељнији пословни партнери: Сертификат Excellent SME као гаранција

Foto: Depositphotos

Projekat Excellent SME je nastao iz potrebe da pomogne našim izvrsnim malim i srednjim preduzećima i da se ona promovišu, funkcioniše od 2012. godine u Srbiji. Analize pokazuju da nosioci sertifikata zabeleže rast poslovanja za više od 20 odsto od početka projekta do danas. Uz našu zemlju, Excellent SME izdaje se i u Crnoj Gori, Sloveniji, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj.

- Excellent SME pruža konkretnu korist kako za vlasnike ovog sertifikata, tako i za klijente, poslovne partnere, ali i za celokupni privredni ambijent Srbije - objašnjava Mihajlo Vesović, savetnik predsednika PKS. - Niži poslovni rizik, više poverenja i lakše, brže i manje rizično donošenje poslovnih odluka samo su neki od benefita za klijente, poslovne partnere i posetioce veb-sajta. Prednosti Excellent SME sertifikata za celokupni privredni ambijent prepoznaju se pre svega u povećanju transparentnosti tržišta, promociji dobrih poslovnih običaja, sigurnijem poslovanju i usklađenosti sa direktivama EU za promovisanje uspešnih mikro, malih i srednjih preduzeća. Ključni benefiti za vlasnike sertifikata su jasno izloženi rezultati kreditnog rejtinga, viši kredibilitet u očima klijenata i poslovnih partnera, zatim tehnička zaštita od kopiranja pečata na neautorizovani veb-sajt, proaktivna zaštita od preusmeravanja veb-sajt saobraćaja, kao i neprestano praćenje dostupnosti veb-sajta.

PROCENjUJU ČITAV SVET

KARAKTERISTIČNO za Coface je da pružamo i informacije o poslovanju za više od 160 zemalja širom sveta - objašnjavaju u ovoj kompaniji. - Kako bi bolje razumeli, naša procena rizika radi se pre svega putem naše direktne prisutnosti u preko 100 zemalja na svim kontinentima i posmatranja svih privrednih grana gde smo izloženi sa našom osnovnom uslugom, osiguranjem potraživanja. Pod tim podrazumevam da u svetu osiguravamo više od 550 milijardi evra. Imamo više od 50.000 zadovoljnih klijenata u osiguranju potraživanja, a radili smo i procenu kreditne sposobnosti za više od 87 miliona kompanija širom sveta.

Za kredibilnost nosilaca elektronskog sertifikata u Srbiji garantuju Coface Srbija, Privredna komora Srbije i Connet. U 2019. godini u Srbiji je bilo 965 nosilaca sertifikata. Po broju izdatih i obnovljenih sertifikata smo lider u regionu. Svake godine beleži se stabilan rast broja nosilaca sertifikata. Excellent SME sertifikat se obnavlja nakon godinu. Lista nosilaca se može videti na sajtu e-usluge Privredne komore Srbije.

- Sertifikat Excellent SME prepoznaje uspeh preduzeća i šalje signal partnerima u zemlji i inostranstvu da je vaša kompanija dobra i najsigurnija opcija za saradnju, zapravo prva na listi sa kojom treba poslovati - objašnjava Vesović. - S druge strane, oznaka Excellent SME jeste znak kupcima i u regionu i u Evropi da kupuju proverene i sigurne proizvode iza kojih stoje transparentni, a uspešni pokazatelji kompanije. Sama procedura provere i izdavanja elektronskog sertifikata je jednostavna i brza. Dovoljno je da kompanije budu svrstane u mikro, mala ili srednja preduzeća, imaju ocenu boniteta koja je veća od šest, a koja je rezultat finansijske analize poslovanja koju radi Coface. Bonitetni izveštaj sadrži i ocenu platnog morala i rizika poslovanja s preduzećem. Analiza sadrži i prikaz moguće nesolventnosti u narednih 12 meseci. Coface obezbeđuje otklanjanje sumnji u kredibilnost kompanije, kako u domaćem, tako i u međunarodnom poslovnom okruženju i pruža zaštitu kako kompaniji, tako i potencijalnim partnerima.

Ovaj sertifikat pored SafeSigned tehnologije, koja pruža zaštitu veb-stranica od phishing i copicat napada, sa glavnom svrhom povećanja transparentnosti tržišta u smislu promovisanja uspešnih preduzeća, sve više nalazi primenu kao dodatna vrednost pri odabiru kompanija kandidata pri tenderskim nabavkama. Iskustva kroz egzaktne brojke pokazuju da su nosioci sertifikata sve više prepoznatljivi kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. U svom poslu sve više se susreću sa zahtevima da imaju potvrdu da li su nosioci Excellent SME sertifikata. Neretki su primeri da javna preduzeća prilikom objava tendera za određene potrebe traže da firme koje se prijavljuju prilože i potvrdu da su upravo nosioci ovog sertifikata.

- Odabir kompanija koje se pozivaju da se pridruže projektu se vrši na osnovu Coface analize kreditne ocene kompanije, koja se bazira na ekspertizi i iskustvu od preko 70 godina koje kompanija Coface ima u proceni rizika širom sveta - ističe Vesović. - Dešava se nažalost da kompanije koje po preporuci čuju za projekat i samostalno konkurišu neretko budu odbijene zato što ne ispunjavaju jasno definisane kriterijume. Kompanije nosioci su pod monitoringom 24 časa, sedam dana nedeljno. Ukoliko dođe do negativne promene bilo kog od kriterijuma, kompanija automatski gubi ovaj sertifikat, što nam daje apsolutno tačnu sliku u svakom trenutku o izvrsnosti kompanije nosioca sertifikata. Stalni monitoring garantuje da samo one kompanije koje ispunjavaju niz zahteva, mogu imati Excellent SME sertifikat.

PROMOCIJA NAJBOLjIH

MEĐUNARODNI projekat izdavanja elektronskog sertifikata Excellent SME, koji realizuju Coface sa Privrednom komorom Srbije i ostalim privrednim komorama iz regiona, prvenstveno ima za cilj da prepozna i promoviše poslovne subjekte iz ovog sektora. U skladu je sa direktivom Evropske unije za podsticaj i promovisanje mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, koji čine preko 85 odsto ukupne evropske, a i naše privrede.

Kompanija Coface u projektu izdavanja Excellent SME sertifikata ima ulogu procene poslovanja kompanija kroz izradu bonitetnog izveštaja, koja se bazira na ekspertizi i iskustvu od preko 70 godina na polju procene rizika širom sveta.

- Proces apliciranja za znak kvaliteta, sartifikata Excellent SME se sastoji od zvaničnog zahteva koji upućuje kompanija koja aplicira, na osnovu koga se vrši izrada bonitetnog izveštaja sa podacima za prethodne tri godine poslovanja, kao i provera platnog morala kroz naše interne podatke o potraživanjima koji nisu vidljivi u samom izveštaju - objašnjava Đorđe Živanović, regionalni menadžer Coface. - Važno je naglasiti da je glavni element samog bonitetnog izveštaja procena rizika koji se uzima kao pokazatelj kvaliteta. Jedan od uslova za pristup projektu je da preduzeće koje konkuriše ima bonitetnu ocenu koja je šest ili više.

Nakon pozitivne evaluacije kompanije Coface, preduzeća ulaze u sistem Excellent-a gde se evidentiraju i gde im se omogućavaju ostali elementi ovog sertifikata. Od verzija za štampu, elektronskog koda, edukativnih i stručnih radionica, profila na internacionalnoj platformi za komunikaciju i promovisanje Market Place. Tokom trajanja sertifikata Coface obavlja nadzor svih nosilaca sertifikata neprekidno i sve promene koje nastanu se trenutno ažuriraju. Analiza finansijskog izveštaja i stalni monitoring uz besplatnu podršku obezbeđuju smanjenje rizika poslovanja.

- Od približno 350.000 aktivnih privrednih subjekata, mikro, malihi srednjih preduzeća, uslove za dobijanje ovog sertifikata ispunjava oko osam odsto - ističe Živanović. - U samom procesu evaluacije, između ostalog, uzimaju se u obzir finansijski pokazatelji za poslednje tri godine poslovanja, što nam u pozitivnim slučajevima ukazuje na kontinuirano dobro poslovanje kompanije. Samim tim nije moguće dobiti sertifikat ukoliko nemate istoriju dobrog poslovanja. Obično prepoznajemo privredu Nemačke po velikim gigantima, kao što su "Nemački telekom", nemačka banka BMW, "Mercedes" i ostali veliki igrači iz drugih industrija, smatrajući da oni čine glavnu osovinu nemačke privrede. To zapravo nije tačno. Činjenica je da su glavni pokretači nemačke privrede male i srednje kompanije i one najviše utiču svojim poslovanjem na privredni rast i stvaranju dodatne vrednosti.

CENA

SERTIFIKAT godišnja košta 197 evra, na šta se obračunava porez na dodatu vrednost u dinarskoj protivrednosti. Ovaj trošak pokriva IT troškove, troškove izrade izveštaja kreditnog rejtinga, kao i troškove stalnog monitoringa kompanijskih podataka tokom cele godine.

Dešava se da kompanije čuju za projekat Excellent SME i samostalno konkurišu, a budu odbijene zato što ne ispunjavaju uslove. Kompanije nosioci su inače pod stalnim monitoringom i ukoliko dođe do negativne promene bilo kog posmatranog kriterijuma kompanija automatski gubi ovaj sertifikat. Stalni monitoring garantuje da samo one kompanije koje posluju dobro u kontinuitetu mogu imati Excellent SME sertifikat. Jedna od najvažnijh uloga Privredne komore Srbije i Coface je da, osim da promovišu najbolje kompanije iz ovog sektora, i da motivišu preduzeća koja to u ovom trenutku nisu da postanu nosioci i da svojim odgovornim poslovanjem utiču i na kreiranje još boljeg privrednog ambijenta zemlje.

- Excellent SME sertifikat se obnavlja na godišnjem nivou i svake godine imamo trend da nam 95 odsto kompanija ispunjava uslov za resertifikaciju, što ukazuje na kontinuirano dobro poslovanje Excellent kompanija - ističe Živanović. - Važno je istaći da u poslednje dve godine, vidimo jedan veoma pozitivan trend u broju kompanija koje su postale nosioci, a prvi put su aplicirale pre tri godine kada nisu ispunjavali zadate kriterijume. Najbolji pokazatelj koliko je Excellent SME sertifikat važan, jesu svedočenja samih nosilaca sertifikata koji nam stalno ukazuju koliko im je pomogao u njihovom poslovanju u zemlji i inostranstvu.

Foto: Depositphotos

Tekst potpisa

Excellent SME sertifikat istovremeno predstavlja signal partnerima u zemlji i inostranstvu da su to najbolje kompanije u tom sektoru. S druge strane, znak Excellent SME olakšava domaćim kompanijama put do kupaca u regionu i Evropi. Evidentno je da sertifikat konkretno doprinosi boljim rezultatima i unapređuje poslovne performanse kompanije koja je njegov nosilac.

- Možda je najvažnija stvar to što sertifikat prepoznaje uspešne kompanije kao one koje su prve na listi sa kojima treba poslovati - kaže Živanović. - U oštroj konkurenciji, uz garanciju kvaliteta, sertifikat predstavlja ključ za rešenje jednačine koja kompanije vodi ka sigurnijem plasmanu proizvoda i usluga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum