Udvostručena trgovinska razmena sa Španijom

S. Bulatović - J. Subin

01. 03. 2020. u 15:05

ŠPANIJA, četvrta ekonomija Evropske unije, sa tržištem vrednim više od 46 miliona potrošača, predstavlja sve značajnijeg privrednog partnera Srbije. Ipak, iako je neosporan konstantan rast izvoza naših proizvoda na špansko tržište, Španija predstavlja jedno od onih značajnih tržišta na kojima Srbija još nije u potpunosti iskoristila svoj potencijal.

Удвостручена трговинска размена са Шпанијом

Foto: Novosti arhiva

Upiti koje Privredna komora Srbije dobija od španskih kompanija koje su zainteresovane za saradnju sa kompanijama iz Srbije su sve brojniji. Ovo potkrepljuju i konkretne brojke, koje pokazuju da se u proteklih sedam godina trgovinska razmena Srbije i Španije više nego udvostručila. Gde je sa 250 miliona evra 2013. godine dostigla rekordnih 573 miliona evra u 2019. godini, objašnjava Marko Fernandez Nikolić iz Privredne komore Srbije.

- Među proizvodima koji su tokom 2019. godine dominirali u srpskom izvozu u Španiju, ističu se pneumatske gume, delovi za sedišta, cevi i creva od gume - govori Fernandez Nikolić. Među domaćim izvoznim proizvodima, koji beleže stopu rasta kada je Španija u pitanju, nalaze se kukuruz, voćni sokovi, čajevi, stočna hrana, uljano semenje, sirćetna kiselina, lekovi, sapuni, plastika, proizvodi od kaučuka, goveđa koža, proizvodi od drveta, hartija i karton, metalni kontejneri, razne vrste mašina.

Prepoznavši mogućnosti koje tržište Španije pruža, kao i posle veoma uspešnog Poslovnog foruma Španija-Srbija u Beogradu 2018. godine, PKS planira da u drugoj polovini 2020. godine organizuje u Madridu Poslovni forum Srbija-Španija. Na njemu će biti predstavljene srpske kompanije iz sektora informacionih tehnologija, prehrambenog i metalskog sektora.

- Navedeni forum omogućio bi, između ostalog, da se Srbija predstavi potencijalnim španskim investitorima kao atraktivna investiciona destinacija, koja zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini omogućava proizvođačima bescarinski ili povoljniji izvoz na tržište sa više od milijardu potrošača u svetu - naglasio je Fernandez Nikolić. - U potencijale koje pruža srpsko tržište uverila se i španska "Teknija". Oni su kupili kragujevačku fabriku "Promotor irva" i zahvaljujući Danima dobavljača PKS otvorila su im se vrata nemačkog tržišta. Potpisali su šestogodišnji ugovor o isporuci držača za auspuhe i ušli u dobavljački lanac kompanije "Eberšpreher", međunarodnog lidera u proizvodnji izduvnih sistema za automobilsku industriju, grejača i rashladnih uređaja za teretna vozila i autobuse.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

Prema rečima našeg sagovornika, Španija kao trinaesta zemlja u svetu po realizovanim investicijama u inostranstvu pruža velike mogućnosti za ulaganje u Srbiji. Španija predstavlja jednog od lidera u Evropskoj uniji u korišćenju obnovljivih izvora energije, gde know-how, koji španske kompanije poseduju u ovoj oblasti može biti dragoceno u procesu otvaranja Srbije prema ovoj vrsti energije.

- U tom kontekstu, PKS je potpisala u novembru prošle godine Memorandum o razumevanju sa španskom kompanijom "Navitakum" - ističe Fernandez Nikolić. - Ona će se angažovati na pripremi projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, naročito solarnih farmi, snaga iznad 50 megavati, i dovođenju investitora u oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije u Srbiji. Za ulaganja su već zainteresovane velike kompanije iz Španije, Švajcarske i EU.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

Za kompanije koje svoje poslovanje vide takođe na latinoameričkom kontinentu, Španija može poslužiti kao "odskočna daska", imajući u vidu značajan ekonomski uticaj koji ova evropska zemlja ima u Latinskoj Americi, kao i veliki broj španskih kompanija koje posluju na ovom kontinentu.

DIREKTAN LET

PRODUBLjIVANjU privrednih odnosa između Srbije i Španije svakako pogoduje činjenica da su nakon gotovo čitave decenije ponovo uspostavljeni direktni letovi na relaciji Beograd- Madrid, što istovremeno rezultuje sve brojnijim turistima iz Španije koji posećuju Srbiju i doprinose sve većoj informisanosti Španaca o Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna