Privreda pomagala kada je državi bilo najteže

Novosti online

28. 05. 2020. u 15:21

SRPSKE kompanije među prvima su izašle u susret i pomogle državi i građanima, u najtežim momentima trajanja pandemije. Više od 500 kompanija, članica Privredne komore Srbije, odazvalo se akciji humanitarne pomoći.

Привреда помагала када је држави било најтеже

Foto: Novosti arhiva

Nabavka oko 70 respiratora, 10.000 testova, više od 173.000 paketa humanitarne pomoći samo su deo pomoći koju su uputile domaće firme. Uz to, više od 400 kompanija doniralo je privremenim bolnicama i kovid-ustanovama, dezinfekciona sredstva, hranu, sokove, nameštaj, punjače za telefone, štampače, televizore, laptop uređaje i još mnogo toga.

Prema rečima Jelene Jovanović iz Privredne komore Srbije, na račun Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje uplaćeno je mnogo novca. Kompanije "Smurfit kapa Avala Ada", "Nelt", "MK grupa", "Alko grupa" i "Milšped" obezbedile su novac za nabavku po 10 respiratora. "Imlek", "Deka inženjering" i Direktna banka donirale su sredstva za kupovinu još 10 respiratora. "Matijević grupa" donirala je 100.000 evra za kupovinu neophodne medicinske opreme, "Eliksir grupa" je dala 30 miliona dinara, a pivara "Hajneken" - 12 miliona dinara.

- Na PKS humanitarni račun, novac su uplatile 23 kompanije - govori Jovanović. - Sakupljeno je više od 40 miliona dinara. Preko PKS svoje donacije uputile su "Smaj produkt", "Mesara Jokić", "Pestan", "Vip sekjuriti", "DPS Klas grup", Fondacija "Nije svejedno - Nektar", "Pako grup", "Birol", "Vorld trade", "Kapital", "Vabis", "Galenika fitofarmacija", "RD dijagnostika", "Eurotank trans", "Pivljan komerc", "Smurfit kapa", "Hjuičun", "Džunmei", "Dipar", "Tehnoekonomik", Fondacija "Ana i Vlade Divac", "Omja venac" i "Grave osiguranje".

Sa ovog računa doniramo privremenim bolnicama, sve što je potrebno, a ne spada u medicinsku opremu i sredstva. To su jednokratne posteljine, cisterne alkohola za dezinfekciju, dezinfekciona sredstva, sanitarni kontejneri, antibakterijske dušeke... Kada je reč o testovima, sprema se domaća proizvodnja, pa ćemo prebaciti novac direktno našoj kompaniji, umesto da ih uvozimo.

Kako nam je ispričala Jovanovićeva, 28 kompanija je doniralo 173.000 paketa hrane i kućnih potrepština. To su "MK grupa", "Atlantik grupa", "Nelt", "Smurfit kapa Avala Ada", "Pionir", "Štraus Adrijatik", "Marbo-Pepsiko", "Bambi", "Henkel Srbija", "Podravka", "Dobro jutro kafa", "Merkator S", "Al Dahra", "Jumis", "N Sport", "Najsfud restorani", "Planet vin 365", "Nestle Adrijatik", "Milšped", "Rojal ekspres", "Žitounija", "Jafa" Crvenka, "Drenik", "Janghajdrih", "Danubius" i "Sentela", "Žitorpomet" Ruma.

Privremene bolnice opremalo je više od 20 kompanija - "Voda Vrnjci", "Voda Voda", "Koka-Kola", "Planinka", "Grave osiguranje", "Berkosan Balkans", DIVI, "Donor", "SCS plus", "Prolom voda", "Tarket". Robu je doniralo oko 100 kompanija. Među njima, "Bilje Borča" je donirala "Fruktus" čajeve, "Loreal" gelove za dezinfekciju ruku, "Farmalogist" sredstva za dezinfekciju, "BMRN Prima" konzerviranu hranu, "Basket" lanene pločice, "Pasat" frižidere za transport testova za virus korona. Auto-servis "Boki", Velika Plana, ponudio je usluge svoje šlep službe vozilima Hitne pomoći, "Moć prirode" komerc donirala je konzervirano voće i povrće, "Novaston" zaštitne skafandere, odela, mantile, kaljače, naočare, Gazdinstvo "Bela reka", kozji sir, "KDV Kop" meso i mesne prerađevine, "Videks grup" krevete i dušeke, "Panapak" jednokratne kutije za obroke.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

Donacije u robi privremenim bolnicama, nastavlja Jovanović, dalo je više od 100 kompanija u Srbiji. Kompanija NIS dala je 270 tona avio-goriva kompaniji "Er Srbija" i na taj način podržala napore nacionalnog avio-prevoznika usmerene na dopremanje medicinske opreme i pomoći neophodne Srbiji, u borbi protiv širenja virusa korona. Ovom podrškom NIS je izrazio zahvalnost zaposlenima u nacionalnom avio-prevozniku za učešće u humanitarnoj misiji.

- Kompanija "Gasprom njeft" donirala je zdravstvu i policiji dizel gorivo i benzin - govori Jovanović. - Mlekara "Šabac" ulaže 100.000 evra u donacije. Između ostalog, tu je 5.000 paketa socijalno najugroženijim Beograđanima preko Banke hrane, svim zaposlenima na Infektivnoj klinici, penzionerima Mlekare "Šabac", i 10.000 maski Vojsci Srbije. To je ukupno preko 8.000 litara mleka, 10 tona jogurta, voćnih jogurta, "sirka" i drugih proizvoda.

Kompanija "Voda voda Mionica" je preko Odeljenja za centralne nabavke Vlade Republike Srbije donirala 5.500.000 dinara, a istovremeno tokom trajanja epidemije u kontinuitetu dostavljala i flaširanu vodu bolnicama i svuda gde je potrebna.

Fabrika šećera "Crvenka" A. D. zajedno sa fabrikom Šećera "Šajkaška" A. D. u Žablju, koje posluju u okviru sistema Hellenic Sugar Industry, uputila je paket podrške humanitarnoj organizaciji Eparhije raško-prizrenske " Majka devet Jugovića" za potrebe rada narodnih kuhinja u Eparhiji raško-prizrenskoj. Donacijom šećera vrednom 1.593.900 RSD još jednom su pokazale solidarnost i društvenu odgovornost, te da u svojim korporativnim vrednostima neguju značaj društveno odgovornog poslovanja.

Uz pomoć realizatora donacije, Privredne komore Srbije, Fabrika šećera "Crvenka" je obezbedila sigurno snabdevanje osnovnom životnom namirnicom najugroženije kategorije stanovnika na teritoriji Kosova i Metohije.

Kompanija "Grupa Matoni 1873", putem novog društva u vlasništvu "Knjaz Miloš", obezbeđivala je svakodnevno isporuke mineralne vode u svih osam specijalizovanih bolnica, koje neguju pacijente obolele od virusa kovid 19. Tu je i primer kompanije "Nektar", koja je direktno sa svojih proizvodnih linija donirala više od 37.000 pakovanja sokova, ledenih čajeva i "heba" vode, za potrebe privremenih bolnica u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a Fondacija "Nije svejedno - Nektar" dala je pet miliona dinara za testove.

Kompanije su se odazvale na poziv Privredne komore Srbije i lični poziv predsednika Marka Čadeža, i ponudile pomoć u vidu transporta i logistike, ali i IT usluge. Iz dana u dan, bila je sve duža lista donatora, kompanije se svakodnevno obraćaju PKS sa željom da pomognu koliko su u mogućnosti.

Domaći trgovački lanac "DTL" je u svoje ime i u ime svojih članica ("Podunavlje" Bačka Palanka, "BB trejd" Zrenjanin, "Senta Promet", "Europrom" Valjevo, "VUM" Šabac, "Proleter Metalac" Gornji Milanovac, "Morava" Kragujevac, "VP Dima" Velika Plana, Styline Požarevac, "Kastrum" Petrovac na Mlavi, "Tekijanka" Kladovo, "Leon" Vranje i "Prima" Nova Leskovac) uplatio, na namenski račun Vlade Republike Srbije, 8,5 miliona dinara, za nabavku potrebnih medicinskih aparata. "Grave" osiguranje dalo je 2,5 miliona dinara za kupovinu respiratora.

Sa namerom da doprinesu što efikasnijem radu privremenih bolnica u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i drugim gradovima i boljim uslovima smeštaja obolelih od virusa kovid 19, mnoge domaće kompanije, u saradnji sa PKS i gradskim upravama, uputile su donacije. U opremanje privremene bolnice na Beogradskom sajmu uključili su se "Voda Vrnjci", "Voda voda", "Koka-Kola", "Planinka", "Perutnina Ptuj", "Berkosan Balkans", DIVI i "Donor".

Opremanje SC Čair u Nišu pomogli su "SCS plus" Knjaževac, donacijom najneophodnijeg nameštaja za bolesnike, a "Planinka" je donirala "prolom" vodu. Kompanija "Tarket" opremila je podove privremene bolnice na Novosadskom sajmu.

Kako nam je ispričala Jovanovićeva, tu je i velika donacija kesa i kesa za medicinski otpad. Firme koje su donirale su: "Polipak" Batočina "Limitid" Niš, "Foka", "Laki plus", "Vital" Drenovac, "Niksan", "RK plast", "Koki plast", "Nina plast", "Pinus", "Medijapark", "Sak plast" i "Petrović plastik".

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

Pomoć su dale i kompanije farmaceutskog sektora, članice Grupacije proizvođača humanih lekova PKS - "Hemofarm", "Galenika", "Alkaloid", "Zdravlje Aktavis", "Farma svis", "Slavijamed", "Farmanova", "Torlak", "Farmas", "JGL", "Ufar", "Union medik" i "Zoreks Farma". Donacija vredna gotovo milion evra upućena je medicinskom sistemu Srbije.

Paket podrške "Hemofarma" i "Štada grupe", sadrži 150 medicinskih monitora, u vrednosti od 400.000 evra. "Hemofarm" je organizovao i niz humanitarnih akcija, a Vršcu i Šapcu, gradovima u kojima ima proizvodnju donirao je i pet miliona dinara za borbu protiv kovida 19 i podršku socijalno najugroženijoj populaciji.

"Galenika" je proizvela i Vladi Srbije stavila na raspolaganje 372.000 tableta leka hidroksihlorokin sulfat. Vrednost proizvedenih lekova, koje je "Galenika" donirala zdravstvenom sistemu, iznosi 400.000 evra.

Kao članice "Teva grupe", kompanije "Zdravlje" Leskovac i "Aktavis" donirale su medicinski uređaj koji je bio neophodan Opštoj bolnici Subotica, kao i značajne količine zaštitne opreme za Klinički centar Srbije, opšte bolnice u Leskovcu i Pirotu, Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Surdulici i Specijalnu bolnicu za bolesti zavisnosti u Beogradu, psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici i Kovinu, Gerontološki centar Novi Sad i "Bel hospis" centar za palijativno zbrinjavanje pacijenata.

Kompanija "Alkaloid" je Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" donirala različite materijale za dijalizu u vrednosti od 10.483.600 dinara, a ostalim zdravstvenim ustanovama širom Srbije zaštitnu i medicinsku opremu vrednu 301.465 dinara.

Firma "Jugoteks" iz Smedereva, za prevenciju i zaštitu, u cilju borbe protiv virusa, donirala je mnogim ustanovama u našoj zemlji. Tako su po 1.000 maski za lice dali Opštoj bolnici "Sv. Luka" iz Smedereva i lokalnom domu zdravlja.

Kliničkom centru Srbije dali su maske za lice, majice i pidžame. Pomoć je dobio i Nezavisni sindikat policije, Sindikalna grupa Smederevo, Crveni krst u ovom gradu, ali i Vlada Republike Srbije.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa
POMOĆ PENZIONERIMA

U AKCIJI pomoći najstarijim sugrađanima, koju su organizovali Grad Beograd i Privredna komora Srbije, uz podršku velikog broja kompanija, podeljeno je ukupno 173.000 paketa, čija je vrednost bila oko dva miliona evra.

Volonteri u "Štark areni" radili su veoma efikasno, pa je dnevno izlazilo više od 15.000 paketa. Spremanje paketa u Areni, obišli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik PKS Marko Čadež i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Akciju pomoći za sugrađane starije od 65 godina, čije su penzije manje od 30.000 dinara, podržale su sve najveće domaće kompanije.

PAKETI ZA POLICIJU

ČLANICE Privredne komore Srbije donirale su svoje proizvode za lanč pakete uručene pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koji su raspoređeni na punktovima širom Srbije.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zahvalio je kompanijama i PKS koje su, kako je istakao, na ovaj način pokazale solidarnost i odgovornost.

- Ovim gestom oni su istakli da cene težak posao policijskih službenika, koji brinu o bezbednosti građana i sprovođenju mera Vlade Srbije - naglasio je Stefanović.

FARMACEUTSKA INDUSTRIJA

U kriznim vremenima važno je reagovati brzo i odgovorno, ali i pokazati jedinstvo, razumevanje i solidarnost. Upravo tako se ponašala i naša farmaceutska industrija koja je uz kontinuiranu komunikaciju i aktivnosti u okviru PKS uspela da i u vanrednim okolnostima obezbedi sigurno snabdevanje lekovima i medicinskim sredstvima, ali i dodatnu pomoć u vidu značajnih donacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina