Zaštitili sve bolnice i ustanove

Novosti online

29. 05. 2020. u 17:00

SHODNO epidemiološkoj situaciji, u vezi sa pojavom virusa korona i prevencijom daljeg širenja bolesti, Evropski centar za sprečavanje i prevenciju bolesti i Svetska zdravstvena organizacija, preporučuju upotrebu natrijum-hipohlorita za dezinfekciju stvari, objekata, zaštitne opreme, pranje tekstila i dezinfekciju ruku.

Заштитили све болнице и установе

Foto: Novosti arhiva

U Srbiji postoji domaći proizvođač opreme za proizvodnju natrijum-hipohlorita "Sigma" iz Kule, koji je jedini proizvođač u jugoistočnoj Evropi. Oprema je u potpunosti atestirana, poseduje sve neophodne sertifikate o efikasnosti i bezbednosti, kao i CE znak, ispričao nam je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku industriju Privredne komore Srbije.

- Hlorogen postrojenja "Sigme" su instalirana u Srbiji u 123 vodovoda, gde se sa hipohloritom proizvedenim radi dezinfekcija vode za piće - objašnjava Stevanović. - Svi vodovodi koji imaju instaliranu "hlorogen" opremu, imaju određene viškove kapaciteta. Ovo je omogućeno time što je preduzeće "Sigma", prilikom proizvodnje i instalacije tehnološke opreme "hlorogen" predvidela proizvodnju viška dezinfekcionih sredstava, koji bi bio korišćen tokom vanrednih situacija, kao što je bio slučaj. Ali i tokom razornih poplava 2015.godine.

Od početka vanrednog stanja i proglašenja epidemije virusa kovid 19 u Republici Srbiji, preduzeće "Sigma" Kula je sve svoje znanje i proizvodne kapacitete stavila na raspolaganje potrebama građana i državi Srbiji. Počeli su ubrzano da sklapaju hlorogen uređaje, koji su koncipirani i smešteni u kontejnerske mobilne jedinice.

- Hipohlorit se u ovim uređajima dobija elektrolizom kuhinjske soli - ističe naš sagovornik. - Uređaj može dnevno da proizvede oko 40.000 litara sredstava za dezinfekciju podova, površina, sanitarnih čvorova, ili 80.000 litara dezinfekcionog sredstva za ruke. Prvi sklopljeni mobilni hlorogen uređaj je preuzeo grad Kruševac. Odmah su započeli proizvodnju natrijum-hipohlorita u punom kapacitetu, koja traje do danas.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

Kruševac je ovim uređajem podmirio sve zdravstvene ustanove u Rasinskom okrugu, objekte od vitalnog značaja, a na 200 punktova je ovo dezinfekciono sredstvo delio besplatno građanstvu. Kompanija "Sigma" je, u saradnji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, organizovala proizvodnju natrijum-hipohlorita, od viška kapaciteta u vodovodima, koji imaju instaliranu opremu ovog proizvođača i time snabdela kliničke centre i bolnice u Srbiji, ovim efikasnim dezinficijensom.

Njihova dezinfekciona sredstva distribuirana su i lokalnim samoupravama, kriznim štabovima, privredi i građanstvu. U samoj fabrici je za potrebe proizvodnje dezinfekcionih sredstava na bazi natrijum-hipohlorita puštena u pogon punionica, čiji je dnevni kapacitet 26.000 litara.

VELIKE DONACIJE

PREDUZEĆE "Sigma" je iz svojih proizvodnih kapaciteta doniralo više od 200.000 litara dezinfekcionog sredstava Aqualor H, za dezinfekciju podova i površina. Uz to, poklonili su i oko 80.000 litara dezinfekcionog sredstva Aqualor H 500, namenjenog za dezinfekciju ruku u vanrednim situacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)