Mere, predlozi i inicijative Privredne Komore Srbije pokrenute u vreme krize: Očuvana kičma ekonomije

Novosti online

30. 05. 2020. u 17:00

TOKOM vanrednog stanja bio je potpuno onemogućen rad značajnog dela uslužne delatnosti, turizma, ugostiteljstva, putničkog saobraćaja, a zbog nedostatka proizvodnih komponenti iz uvoza i smanjene eksterne tražnje usporena je aktivnost prerađivačke industrije. Sve su to posledice restriktivnih mera da bi se sprečilo širenje virusa korona. Uprkos svemu tome, posle krize ostali su očuvani ekonomska baza, zaposlenost i likvidnosti privrede, sa posebnom koncentracijom na "mali biznis".

Мере, предлози и иницијативе Привредне Коморе Србије покренуте у време кризе: Очувана кичма економије

Foto: Novosti arhiva

Da su tome doprinele inicijative Privredne komore Srbije, program ekonomskih mera koji je usvojila Vlada Republike Srbije, uključujući i mere Narodne banke Srbije smatra Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS. Kako dodaje, PKS je bila značajan član "Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti kovid 19 po privredu", a u Program ekonomskih mera podrške zahvaljaujući PKS, inkorporirani su upravo mnogi predlozi privrednika.

Dalji oporavak privrede Srbije će, međutim, kako Vesović kaže, u velikoj meri zavisiti od ekonomske situacije u zemljama ključnim ekonomskim partnerima, odnosno brzine otvaranja privrede, kao i mogućnosti drugog talasa epidemije.

- Privreda Srbije, kao deo međunarodnog tržišta i lanca snabdevanja, prvi talas krize relativno je dobro podnela. Pored toga što je sredinom marta uvedeno vanredno stanje, čime je jedan deo privrede privremeno obustavio ili značajno smanjio poslovnu aktivnost, makroekonomski pokazatelji ostali su relativno solidni - objašnjava Vesović.

- Tokom vanrednog stanja pomno smo pratili sve promene, probleme, situacije, pitanja sa kojima su se suočavala registrovana privredna društva, članovi Privredne komore Srbije.

Kako Vesović kaže, PKS je u dnevnoj komunikaciji sa privrednim društvima, a partnerski odnos je posebno intenziviran u periodu vanrednog stanja da bi se održala funkcionalnost privrede.

- Od suštinskog značaja za efikasno upravljanje kriznom situacijom u privredi je bila izuzetno dobra saradnja sa vladom, resornim ministarstvima i državnim agencijama - kaže naš sagovornik. - Formiran je Krizni štab, a deo njegovih nadležnosti nastavljen je kroz rad Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda, kojim predsedava predsednik Vlade.

Na samom početku krize, PKS je bila fokusirana na uspostavljanje sistema informisanja, kako bi privrednici imali precizne i pouzdane informacije o razvoju situacije u zemlji i kako da se ponašaju.

- Osnovali smo Kovid 19 info-servis za privredu - objašnjava Vesović. - Uspostavljen je sa ciljem informisanja o ključnim pitanjima, odlukama, merama i preporukama i njihovom uticaju na pojedine sektore privrede. Praćena je situacija u zemljama glavnim spoljnotrgovinskim partnerima, stanje na graničnim prelazima, zabrane na snazi, ograničenja koja su zemlje uvele. Kompanijama je preporučen kodeks ponašanja, mere za sprečavanje širenja zaraze. Kroz poslovne asocijacije, udruženja PKS i mrežu regionalnih privrednih komora, radilo se na stabilizaciji lanca snabdevanja, pre svega u apotekama, maloprodaji i logističkim centrima. Od ključnog značaja bilo je održavanje transporta i funkcionisanje graničnih prelaza kako bi roba mogla da se uvozi i izvozi.

- Veliki broj privrednih inicijativa i predloga privrednika pripremili smo i prosledili nosiocima ekonomske politike - kaže naš sagovornik. - Mnogi od tih predloga su inkorporirani u Program ekonomskih mera podrške koji je vlada usvojila i koji se trenutno primenjuje. Takođe, PKS je u pregovorima za donošenje dodatnih mera podrške za najugroženije sektore - turizam, ugostiteljstvo i putnički saobraćaj.

Privreda je uz podršku PKS pokrenula 63 inicijative za donošenje, izmenu odluka i mera u vezi sa poslovanjem u uslovima pandemije, od čega je prihvaćeno 42. Njihov cilj je ubrzanje prometa robe, očuvanje trgovinskih tokova, obezbeđivanje redovnog snabdevanja stanovništva, ograničavanje cena osnovnih životnih namirnica, povećanje kapaciteta proizvodnje dezinfekcionih i sredstava za ličnu higijenu, ali i omogućavanje izvoza robe spremne za izvoz.

- Posebno se ističe saradnja privrednih komora u regionu, u okviru Komorskog investicionog foruma - kaže Vesović. - Najznačajnija inicijativa se odnosi na uspostavljanje "zelenih koridora" za prioritetan prekogranični transport robe od primarnog značaja u regionu CEFTA. Lista proizvoda definisana je u saradnji sa ministarstvima nadležnim za trgovinu.

Stručnjaci PKS pomažu našim privrednicima prilikom upućivanja radnika u inostranstvo. Informišu ih o neophodnoj dokumentaciji, ili uslovima prolaska kroz zemlje u tranzitu. U okviru ekonomskih odnosa sa inostranstvom posebno se ističe značaj predstavništava PKS u zemljama glavnim spoljnotrgovinskim partnerima Srbije.

Po rečima našeg sagovorika, nakon okončanja vanrednog stanja, nastavljeno je, istom dinamikom sa pružanjem odgovora i informacija privredi. A ona teži potpunoj normalizaciji poslovanja uz poštovanje odluka i mera koje su još na snazi, a odnose se na zaštitu, zdravlja i bezbednost na radu, pre svega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna