NOVO RUHO ZA BISER BAČKE: Počela rekonstrukcija prevodnice u Malom Staparu

V. N.

28. 10. 2021. u 16:55

POČELI su radovi na obnovi brodske prevodnice iz 1793. godine u Malom Staparu na Velikom bačkom kanalu kod Sombora.

НОВО РУХО ЗА БИСЕР БАЧКЕ: Почела реконструкција преводнице у Малом Стапару

Prevodnica Mali Stapar kod Sombora, Foto Privatna arhiva

Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine" izdvojilo je za sanaciju 66,5 miliona dinara.

Rekonstrukcija ovog dragulja industrijske baštine Vojvodine omogućiće privrednicima koji imaju potrebu za korišćenjem ovog vodnog prolaza dopremanje ili otpremanje velike količine roba istovremeno.

„Za lokalnu zajednicu rekonstrukcija znači razvoj privrede, turizma, smanjenje zagađenja okoline prevozom robe plovilima, a ne drumskim prevoznim sredstvima”, kaže Stevan Ilinčić, pomoćnik direktora za hidroenergetski sistem Dunav-Tisa-Dunav u “Vodama Vojvodine”.

Značaj projekta se ogleda i u očekivanom povećanju broja turista koji će u većem broju dolaziti vodnim putem jer svojim plovilima mogu ući u kanalsku mrežu, istražiti lepote Gornjeg Podunavlja, i ostalih delova zapadnobačkog okruga, navode u Regionalnoj privrednoj komori u Somboru.

Na plovnim putevima u Zapadnobačkom okrugu aktivne su prevodnice Bezdan, Sombor, Srpski Miletić, Bogojevo i Mali Stapar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)