ZANIMLJIVA EKONOMIJA: Da li ste znali?

V.N.

01. 10. 2021. u 10:32

• Prema podacima Svetske banke, najmanju stopu nezaposlenosti na svetu u 2020. godini imala je Kambodža – 0,31%, dok je najveća stopa nezaposlenosti zabeležena u Južnoafičkoj Republici – 28,74%.

ЗАНИМЉИВА ЕКОНОМИЈА: Да ли сте знали?

Foto Shutterstock

•  Salvador je početkom septembra postao prva zemlja u svetu u kojoj se bitkoin koristi kao zvanična valuta.

  Slovenačka energetska kompanija "Petrol" započela je postavljanje punjača za vozila na električni pogon i u Srbiji.

Foto Shutterstock

  Od 2014. godine, kada je na snagu stupio novi Zakon o zapošljavanju stranaca, izdato je ukupno 65.000 dozvola za rad, prevashodno državljanima Kine, Rusije, Turske i Italije.

  "Koka-kola" testira svoju prvu papirnu flašicu, u pokušaju da u potpunosti odbaci plastičnu ambalažu. Cilj kompanije je da do 2030. godine proizvodi nula otpada.

Foto Shutterstock

  Treći najveći rast BDP-a ikada zabeležen u istoriji od 88,96%, ostvarila je Bosna i Hercegovina 1996. godine, pokazuju podaci Svetske banke.

  Srbija se nalazi na 74. mestu od svih država na svetu po dokazanim rezervama nafte, sa rezervama od oko 77,5 miliona barela, navodi Vikipedija.

  Energetske vaučere trenutno koristi blizu 5,5 miliona francuskih domaćinstava, a moguće je da će jednokratni vaučer na 100 evra dobiti 5,8 miliona domaćinstava, prenosi Rojters.

  Čak 73 odsto sajber kriminalnih radnji nastalo je iz ekonomskih razloga, dok preko 40 procenata sajber kriminalaca targetira male biznise kao svoje žrtve.

Izvor: Pišu studenti Ekonomskog fakulteta u Beogradu – Časopis MonopolList, i PKS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista