DOMAĆI SIR I RAKIJA ZA 180 MILIONA LJUDI: Kompanije pozdravljaju početak primene sporazuma Srbije i EAEU

V.N.

30. 07. 2021. u 16:22

SPORAZUM o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) stupio je na snagu i time je za Srbiju otvoreno tržište od 180 miliona ljudi za oko 99 odsto robe s domaćim poreklom.

ДОМАЋИ СИР И РАКИЈА ЗА 180 МИЛИОНА ЉУДИ: Компаније поздрављају почетак примене споразума Србије и ЕАЕУ

Foto Arhiva

Srbija je potpisala sporazum u Moskvi 25. oktobra 2019. godine, sa članicama EAEU - Rusijom, Kazahstanom, Belorusijom, Jermenijom i Kirgistanom. Jedna od značajnih novina je da, prema novom sporazumu, za odobravanje režima slobodne trgovine više ne postoji uslov takozvane direktne kupoprodaje.

To praktično znači da se prema novom Sporazumu roba može kupovati i prodavati i na osnovu kupoprodajnih ugovora s trećim licima - posrednicima, dok je odobravanje režima slobodne trgovine prema prethodnim sporazumima bilo moguće samo ukoliko se roba uvozila ili izvozila na osnovu ugovora između rezidenata države jedne ili druge strane.

Sporazumom je omogućeno da se u zemlje EAEU može izvesti i 2.000 tona cigareta, oko 90.000 litara vinjaka, 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira, i neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i voćnih rakija.

Jovan Krivokapić, menadžer korporativnih poslova kompanije JT International AD Senta, kaže da je početak primene Sporazuma značajan za preduzeća jer omogućava povoljniji uvoz sirovina ali i plasman naših gotovih proizvoda.

Izvozimo jabuke, uvozimo gas

PODACI pokazuju da su među vodećim izvoznim proizvodima iz Srbije u EAEU u 2020. bili jabuke, gume za putničke automobile, hula-hop čarape, soja u zrnu, lekovi, a uvozili smo najviše prirodni gas, naftu i industrijska ulja...

„Početak primene ovako velikog sporazuma je jako značajan i za mala preduzeća jer im otvara mogućnost izvoza i plasmana svojih proizvoda na višemilionsko tržište, ali i za multinacionalne kompanije kao što je JTI. Otvara mogućnost za uvoz sirovina iz zemalja iz kojih je to do sada bilo otežano, zbog brojnih carinskih dažbina, ili za plasman gotovih proizvoda“, istakao je Krivokapić.

Vladimir Arsić, šef izvoza gotovih proizvoda u kompaniji „Vino Župa“ iz Aleksandrovca, kaže da ta kompanija očekuje rast izvoza i nove poslove zahvaljujući Sporazumu.

„Kompanija "Vino Župa", kao jedan od vodećih izvoznika na tržište Ruske Federacije i EAEU u prehrambenom sektoru, veoma je zainteresovana za unapređenje saradnje sa postojećim partnerima kao i za pronalaženje novih trgovinskih partnera u zemljama članicama potpisnicama ovog Sporazuma“, poručio je Arsić.

Kaže da će Sporazum omogućiti još veći priliv stranih direktnih investicija i privući ulagače koji će otvarati fabrike u Srbiji iz kojih će zatim izvoziti robu u EAEU.

„Sporazum će omogućiti veći plasman domaćih proizvoda na tržište EAEU, dati podsticaj novim domaćim i stranim investicijama, posebno u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, kao i transportu i logistici, kompanijama iz gumarske, metalske, tekstilne i građevinske industrije“, kaže Jelena Ivanković, viši savetnik u Centru za Aziju, Rusku Federaciju i Zajednicu nezavisnih država Privredne komore Srbije.

Očekuje se povećanje izvoza, modernizacija poslovanja domaćih firmi, usklađivanje sa standardima. „To će dovesti do povećanja kvaliteta naše proizvodnje“, kaže Ivanković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)