POKREĆEMO BUDUĆNOST NA BALKANU: Predsednik PKS Marko Čadež o privrednom skupu u Skoplju

V.N.

28. 07. 2021. u 09:48

SRBIJA, Albanija i Severna Makedonija otvoriće novu eru privredne i političke saradnje nakon velikog poslovnog foruma koji će sutra u Skoplju okupiti oko 250 kompanija sa Zapadnog Balkana.

ПОКРЕЋЕМО БУДУЋНОСТ  НА БАЛКАНУ: Председник ПКС Марко Чадеж о привредном скупу у Скопљу

Foto: Zoran Žestić

Zahteve privrede i ideju o jedinstvenom tržištu na kome bi kompanije mnogo lakše, jednostavnije i brže poslovale, u praksu treba da sprovede - politika. Zato će na ovom skupu učestvovati premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Organizatori ovog najznačajnijeg ekonomskog skupa u poslednjih nekoliko godina su privredne komore regiona i Privredna komora Srbije. Predsednik PKS Marko Čadež kaže za „Preduzetnik“ da je privreda regiona pred svoje političare postavila nekoliko važnih inicijativa koje treba da dovedu do još boljeg poslovanja naših privreda.

„Ulazimo u potpuno novu eru privredne, ekonomske i političke saradnje u regionu, pogotovo kada su u pitanju ove tri zemlje, Albanija, Severna Makedonija i Srbija. Vidimo konkretne pomake i koristi za privredu i građane, a pozivamo i druge ekonomije ZB6 da se priduže“, kaže Čadež.

Skopski forum

SKOPSKI forum o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu okupiće kompanije iz Srbije, Albanije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, preduzeća iz Austrije, Francuske, Grčke, Tajvana, kao i predstavnike vlada, finansijskih institucija, univerziteta, i međunarodnih delegacija i asocijacija. Očekuje se između 300 i 400 učesnika koji će imati B2B sastanke

Premijeri Albanije i Severne Makedonije i predsednik Srbije potpisaće nekoliko sporazuma koji će umnogome olakšati poslovanje naših privreda i zajedničko tržište učinili konkuretnijim za najveće evropske i svetske kompanije.

„Želimo da ukinemo sve barijere za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala na prostorima naših zemalja, da sve dozvole nadležnih inspekcija, tržišnih, fitosanitarnih i drugih, važe u svim državama bez obzira na to gde su izdate. Očekujemo i da se na granicama postave ’brzi prolazi’ za građane i privredu Albanije, Severne Makedonije i Srbije“, ističe Čadež.

Prema njegovim rečima, jedna od najznačajnijih inicijativa na kojima insistira PKS je i uvođenje jedinstvenih radnih dozvola.

„Privreda jako dobro zna koliko danas ima problema sa nedostatkom kvalitetne radne snage. U veoma kratkom roku imaćemo mogućnost da građani sve tri zemlje mogu da nalaze posao i rade bilo gde na teritoriji potpisnica ovog dokumenta“, kaže Čadež.

Kompanije iz Srbije

MEĐU kompanijama iz Srbije su i „Eliksir“,

"Alfa plam", FPM "Agromehanika", NIS, "Telekom", "Nektar", "Unipromet", „MIND – Milanović Industries Group“, "Mladost" Leskovac, "Nutriko" Vranje, "Simpo" AD, "Euroturs", "Er Srbija", "Koridori Srbije", "Putevi Srbije", "Srbija Kargo"...

Najavljuje i nove projekte koji bi još više povezali privredu i građane ove tri države, poput uvođenja jedinstvenog elektronskog sistema za naplatu putarine koji donosi uštede u novcu i vremenu i privredi i građanima.

Najveći broj kompanija učesnica foruma dolazi iz građevinskog sektora, poljoprivredno-prehrambene industrije, energetike, mašinske, auto i tekstilne industrije, turizma, IKT i telekomunikacija, transporta i logistike, i drugih sfera privrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere