DANAS JE DIVNO BITI SRBIN U PRAGU: Predsednik Srbije u Češkoj, Zeman se izvinio zbog bombardovanja Srbije (FOTO/VIDEO)

Tanjug

18. 05. 2021. u 11:33 >> 18:27

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas u Pragu zvaničnu posetu Češkoj.

ДАНАС ЈЕ ДИВНО БИТИ СРБИН У ПРАГУ: Председник Србије у Чешкој, Земан се извинио због бомбардовања Србије  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printscreen

VUČIĆ SA VONDRAČEKOM

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike Radekom Vondračekom i tom prilikom upisao se u Knjigu počasnih gostiju Poslaničkog doma.

VUČIĆ OBIŠAO PARLAMENT ČEŠKE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je parlament Češke i održao sastanak sa predsednikom Poslaničkog doma Radekom Vondračekom.

Vučić se nakon toga uspisao u Knjigu počasnih gostiju Poslaničkog doma.

Predsednik Srbije će danas u okviru dvodnevne posete Češkoj posetiti i Senat Češke Republike.

Predsednik Senata Češke Miloš Vistrčil će tim povodom u čast srpskog predsednika prirediti večeru.

Vučić će se potom upisati u Knjigu počasnih gostiju Senata.

PREDSEDNIK OBIŠAO KATEDRALU SVETOG VITA

Predsednik Vučić u pratnji kardinala Dominika Duka, nadbiskupa praškog i primasa češkog, obišao je katedralu Svetog Vita, Svetog Vaclava i Svetog Vojtjeha.

Srbija očekuje veću podršku Češke

Vučić je u izjavi za medije iz Praga rekao da očekuje još veću podršku Češke Srbiji.

Vučić je rekao da je Češku zamolio i za podršku u dijalogu Beograda i Prištine.

- Miloš Zeman je veliko intelektualno ime Evrope - istakao je Vučić i dodao da je Zeman dva puta pobedio na svoje ime i da uživa veliki autoritet.

- Mi ne tražimo sve, već pravdu, mogućnost ne da mi dobijemo sve, već mogućnost da ne izgubimo sve, a da drugi dobiju sve. Mislim da je to pravično - rekao je Vučić.

Foto: Printscreen

Vučić je rekao da ne zna koji je spomenik u ovom delu sveta ugroženiji od Dečana.

- Za nas je važno da se zna da Dečani pripadaju i srpskoj kulturnoj baštini i svetskoj kulturnoj baštini - istakao je predsednik Srbije.

Obraćanje nakon sastanka

Miloš Zeman rekao je da su razgovarali o tradicionalnom srpsko-češkom prijateljstvu.

Napomenuo je da je Srbija da je tradicionalni prijatelj Češke, koja je tokom istorije bila izneverena.

- Srbija nam je izrazila podršku, a mi smo je bombardovali. Odmah da kažem da se izvinjavam za bombardovanje SRJ. Bila je to greška. Ja bih kao čovek zamolio srpski narod da nam oprosti. Sve vreme me je to mučilo - kazao je Zeman.

Predsednik Srbije rekao je da zna u današnje vreme nije popularno govoriti o iskrenom prijateljstvu.

- Živimo suviše brže živote, ali ono što sam danas doživeo u Pragu, gostoprimstvo koje je Srbija videla je nešto što me je duboko dirnulo, kao i reči predsednika Zemana, hrabrog čoveka koji se ne dodvorava nikome - rekao je Vučić i napomenuo ugled koji Zeman ima u svetu.

- Hoću da mu se zahvalim za divne reči i mogu da kažem da će Srpski narod doživljavati češki ne samo kao prijateljski, već i bratski narod.

- Ja sam poznat kao čovek koji se ne dodvorava nikome, neko sam ko ume ovakve stvari da poštuje, srpski narod neće zaboraviti ove reči, jer ono što je on danas izgovorio oko bobardovanja Srbije niko nije. Zahvalnost na tome nikada neće prestati - rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je otkrio da će Zeman pre kraja godine posetiti Srbiju.

Vučić je rekao da će se danas i sutra voditi razgovori sa mnogim češkim kompanijama, poput Škode.

- Naš ekonomski razvoj i saradnja su sve veći i veći. Osmi trgovinski razvoj Srbije jeste Češka, a ako se ostvari sve o čemu smo danas pričali može doći i na peto ili šesto mesto. Mnogo kompanije na teritoriji Srbije ima koje su Češke, dakle, sa svima njima ćemo razgovarati i omogućiti najbolje uslove za saradnju sa Srbijom.

- Omogućićemo najbolje uslove za saradnju. U ovoj godini, u prva tri meseca imamo rast trgovinske razmene od 18,5 odsto. Ako tako budemo nastavili, u narednih nekoliko godina možemo da dođemo do dve milijarde trgovinske razmene.

Napomenuo je da je Srbija uz Litvaniju bila zemlja sa najvećom stopom rasta u Evropi.

U ovom, "ne tako lakom poslu", kazao je Vučić, ulogu će imati i češke kompanije.

- Prihvatili smo ideju češkog ministarstva da dobijemo dodatnu obuku za poresku politiku - rekao je Vučić.

- Za mene je to dodatna obaveza da se borim za srpsko - češko prijateljstvo - dodao je Vučić.

Istakao je zahvalnost na ordenu koji je deobio od Zemana, i rekao da rozeta za njega znači "veliku čast".

- Ova rozeta koju Miloš nosi, dao sam mu ja, ali ovo što ja danas nosim na reveru na svom sakou za mene predstavljaju dodatnu obavezu i odgovornost da radim na prijateljstvu Češke i Srbije! Hvala vam na svemu što ste priredili za Srbiju, divno je biti Srbin i posetiti Češku, hvala vam na svemu predsedniče, nećemo zaboraviti vaše današnje reči. Hvala svima i živele Srbija i Češke - rekao je Vučić.

POČEO TET-A-TET SASTANAK

Posle ove ceremonije počeo je tet-a-tet sastanak predsednika dve zemlje, a zatim će uslediti plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Češke Republike, koje će predvoditi predsednici Vučić i Zeman.

Svečani doček i odlikovanje za Vučića

Vučića je uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje dočekao u Praškom zamku predsednik Češke Miloš Zeman, nakon čega je usledila je ceremonija dodele odlikovanja.

Na ovoj ceremoniji predsednik Češke Zeman uručio predsedniku Vučiću "Orden belog lava, a predsednik Srbije češkom kolegi Zemanu "Orden Republike Srbije na lenti"(odlikovanje iz 2020)

Orden kojim je odlikovan predsednik Vučić je najveće državno priznanje Češke koje uručuje lično predsednik, a između ostalih dobili su ga i i Žak Širak, španski kralj Huan Karlos Prvi, Leh Kačinski...

Podsetimo, posle sastanaka predviđeno je obraćanje medijima predsednika Vučića i Zemana, a potom će predsednik Češke će zatim organizovati svečani ručak u čast predsednika Srbije Vučića.

Posle ručka planirano je upisivanje u knjigu počasnih gostiju Praškog zamka.

Predsednik Srbije će prvog dana posete imati odvojene susrete i sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Radekom Vondračekom i s predsednikom Senata Milošem Vistrčilom.

Drugog dana posete planiran je sastanak s premijerom Andrejem Babišom. Tokom dvodnevnog boravka u Pragu, Vučić će razgovarati i s brojnim privrednicima zemlje domaćina.

Inače, poseta predsednika Vučića je prva poseta u Češkoj tog ranga od izbijanja pandemije virusa korona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a