VUČIĆ: Bilo je mnogo stvari oko kojih se nismo složili, ključno pitanje je bilo promena granica

Novosti online

17. 05. 2021. u 14:11

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se na Brdu kod Kranja gde se danas održava samit lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo - Brioni.

ВУЧИЋ: Било је много ствари око којих се нисмо сложили, кључно питање је било промена граница

Foto: Printskrin

Prvi plenarni sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo - Brioni održan je u kongresnom centru, a prema ranijim najavama na njemu je bilo reči, između ostalog, o zajedničkim zaključima, možda i deklaraciji, o nepromenjivosti granica na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Srbije izjavio je da je zaključak da je ceo region na evropskom putu i da će na tome zajedno i raditi.

- Što se Srbije tiče mi smo prihvatili predložene zaključke. Ono što je ste najvažnije i oko čega postoji koncenzus je da se ceo region nalazi na evropskom putu. Mi smo podržali namere i za otvaranjem datuma za pregovore... Bilo je mnogo stvari oko kojih nismo saglasni, a jedno od ključnih pitanja je pitanje promena granica. Srbija se oduvek zalaže za princip poštovanja nemenjanja gradina. UN je jedino telo u svetu oko kojeg možemo da se dogovorimo. Ta naša inicijativa nije prihvaćena, ali smo ostatkom teksta zadovoljni. Drugi su tražili mnogo više. Imali smo pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika, duplika, ali na to smo navikli već - rekao je predsednik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

- Nismo se usaglasili oko pitanja promene granica. Srbija jeste za princip nepromenljivosti granica, ali neki od njih su se setili 2021. da granice ne treba da se menjaju. Srbija traži da taj princip važi oduvek u skladu sa poveljama UN. Dakle, ne možete granice menjati onda ni 2008. kada je Kosovo proglasilo nezavisnost. Ne možete granice tumačiti kako se vama sviđa ili kako jedan deo hoće. Mi se zalažemo za principijalno poštovanje svih principa UN - rekao je Vučić.

Predsednik je prokomentarisao i napade na Srbiju:

- To je nešto Džaferović pričao jer njemu su Srbija i Hrvatska za sve krive. Pitao je što Beograd nije potpisao sa Sarajevom dogovor o granici, a Srbija ga nije potpisala jer smo se jedno dogovorili, a onda su tražili nešto sasvim drugo - kaže Vučić.

Dodaje da je spreman za sledeći susret u Beogradu, u maju-junu, a da li će se desiti, to će se tek videti.

- Svi ovde znamo svoje pozicije i znamo ko je priznao nezavisnost, ko nije. Osim ovoga, nemamo većih neusaglašenih pitanja - kaže predsednik. Na pitanje da li je bilo napada na Srbiju od strane Prištine i Džaferovića, Vučić kaže da je Džaferović govorio da nismo potpisali granicu.

- On uvek pravi vrstu paralelu po kojoj su mu Srbija i Hrvatska jednako krive. Rekao je šta je mislio, rekao sam ja šta sam mislio i zato smo i došli, da razgovaramo - kaže Vučić.

Ističe da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne treba da joj podilazimo, niti oni nama. Veruje da će sa vremenom odnosi biti sve bolji.

- Nemam primedbu ni na Milanovićevo današnje predsedavanje - kaže Vučić.

Dodaje da, ako i ispunimo sve što se od nas očekuje, nećemo postati članica EU.

- Naš je posao da budemo na evropskom putu i verujem da ćemo pronaći novu energiju. Zadovoljan sam današnjim razgovorima, a za nas je važno da se porudimo da imamo što veći rast i da brže sustižemo razvijenije od nas. Za sve što nije do nas, šta da radimo, ne možemo da se ubijemo - rekao je predsednik.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (10)