INTERVJU Muamer Zukorlić: Nameću nam novu etiku, a ukidaju tradiciju

R. DRAGOVIĆ

17. 05. 2021. u 10:00

PREDLOŽENI zakoni o rodnoj ravnopravnosti i zaštiti od diskriminacije u više svojih delova su protivni Ustavu Srbije.

ИНТЕРВЈУ Муамер Зукорлић: Намећу нам нову етику, а укидају традицију

Foto N. Skenderija

Njihov cilj je nametanje novog obrasca života i razmišljanja, koji poništava sve tradicionalne vrednosti po kojima naši građani žive stotinama godina.

Obrazlažući zašto poslanici Stranke pravde i pomirenja (SPP) neće podržati kontroverzne predloge zakona iz domena ljudskih prava u Narodnoj skupštini, koja o njima sutra počinje raspravu, ovo poručuje lider ove stranke Muamer Zukorlić.

Zbog čega su za vas predloženi propisi neprihvatljivi?

- Zakonski predlozi loše su pripremljeni, a više odredaba suprotno je Ustavu. Posebno je problematično što određena rešenja imaju ambiciju da menjaju naš tradicionalni kulturni i etički obrazac. Na to ne možemo da pristanemo jer bi to značilo otvaranje nove stranice u političkom, kulturnom i moralnom diskursu građana Srbije. Očekujem zato da ih nadležni skupštinski odbor ne usvoji. U suprotnom, ponudićemo sve argumente kako bi ubedili većinu poslanika da ove zakone ne podrže.

Koje probleme u njima vidite kao ključne?

- Nije ovde problem garantovanje nečijih prava, već njihovo nametanje kao opštevažećeg modela vrednosti. Potrebna nam je stručna analiza ovih rešenja. Postoji namera da nam se na brzinu podmetnu poluistine, nenaučne tvrdnje i hipoteze kao utemeljenje ovih propisa.

To je nedopustivo, a posebno njihovo nametanje kao obavezan model življenja i mišljenja sa zaprećenim sankcijama. To je pokušaj primoravanja da prihvatimo ideološki i etički obrazac koji je u svojoj suštini ultramaterijalistički i bezbožnički i koji nastoji da ukine sve ono na čemu je do sada počivala ljudska civilizacija.

Delite li stav da je ova vrsta rodne ideologije imperativ Brisela?

- Ne, jer u temeljnim načelima na kojima je uzrasla EU ovih postavki nema. Reč je o zloupotrebi uslova koji su Srbiji postavljeni u procesu priključenja. Takve namere treba ogoliti i raskrinkati. Samo postojanje bilo kakve unije podrazumeva različitost.

Prihvatanjem identičnih obrazaca gubi se duh EU. Nasilno prepravljanje našeg idejnog i ideološkog, kulturnog i etičkog modela življenja je apsolutno neprihvatljivo. Drugim rečima, da bi se kretali ka EU, ovakvi zahtevi ne moraju da se prihvate. Ne sporim ničije pravo da ima suprotan stav, ali ne pristajem da nam se to nameće pod izgovorom evrointegracija.

MORAJU BITI GLASNIJI

Brinu li vas pokušaji da se učenje verskih zajednica o porodičnim vrednostima suzbije i proglasi za diskriminaciju?

- Nažalost, ima i toga. Ali, za to su odgovorne i same crkve i verske zajednice. Trebalo bi da se glasnije i snažnije bore za svoja uverenja. Ovo nije pitanje nacionalnih i verskih podela i razlika. Ovo je vrednosna stvar koja preti duhovnosti podjednako Srba i Bošnjaka, hrišćana i muslimana. Tu moramo biti na istoj strani. Imamo polarizaciju onih koji veruju u Boga, i onih koji se pod izgovorima slobode i ljudskih prava ponašaju ultradogmatski i inkviziciono.

Svoj politički položaj opisivali ste kao "između vlasti i opozicije". Da li vas ovakvi stavovi ipak svrstavaju u opoziciju?

- Ovo su velike i značajne teme koje nadilaze dnevnopolitičku dimenziju. SSP ima potpisan Sporazum o partnerstvu sa SNS. Još u pripremi ovog akta dogovorili smo se da u pitanjima koja pripadaju korpusu principijelnih, duhovnih i etičkih imamo punu slobodu da diskutujemo i glasamo prema svojim uverenjima.

Svedoci smo integracije SNS i manjih partija, poput SPAS Aleksandra Šapića. Kako vidite poziciju vaše stranke u ovom procesu?

- Integracija u SNS meni je logična i razumljiva. Bilo bi čak poštenije da i druge male stranke krenu istim putem, umesto što koriste snagu naprednjaka za izlazak na izbore. To se, međutim, na SPP ne odnosi. Mi jesmo mala stranka, ali po programu i ideologiji smo naistančanija opcija na političkoj sceni. Dokazujemo da je moguće biti partner, a ne poltron, da je moguće biti autentičan Bošnjak i musliman, a ne biti protivnik Srbije i većinske vlasti.

Foto Tanjug

Šta očekujete od međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima i šta su vaši predlozi?

- Učestvujem u dijalogu, ali ne očekujem ništa senzacionalno. Neki pomaci mogu da se naprave. Našu platformu u 15 tačaka poslali smo predsedniku Narodne skupštine i evroparlamentarcima. Dali smo konkretne predloge. Očekujem veće učešće stranaka na izborima, jer su mnogi shvatili da je bojkot bila greška. Najozbiljniji ustupak vlasti verovatno će biti odlaganje parlamentarnih izbora, kako oni ne bi bili zajedno sa lokalnim i predsedničkim. Patuljasta opozicija nije nikome u interesu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista