RADOVAN KARADŽIĆ U NEMILOSTI NEPRAVDE: Toma Fila rasturio Haški tribunal posle sramne odluke - Opravdana zabrinutost odbrane i porodice

Novosti online

15. 05. 2021. u 09:50

ADVOKAT Toma Fila smatra da je opravdana zabrinutost odbrane i porodice Radovana Karadžića zbog odluke Mehanizma u Hagu da dr Radovan Karadžić bude upućen na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju.

РАДОВАН КАРАЏИЋ У НЕМИЛОСТИ НЕПРАВДЕ: Тома Фила растурио Хашки трибунал после срамне одлуке - Оправдана забринутост одбране и породице

Foto: Hepi TV Printskrin

- Apsolutno je opravdana zabrinutost odbrane dr Karadžića. To nije stvar slobodne ocene, već postoji činjenica da su muslimani u zatvoru u Velikoj Britaniji pokušali da zakolju generala (Radislav) Krstića. Sreća je što nisu imali pravi nož i pravi žilet. Da su to imali, pričali bismo o generalu Krstiću u prošlom vremenu - rekao je Fila.

Arhiva

On je upozorio da u Velikoj Britaniji postoji veliki broj muslimana u zatvorima, te da se radi o okorelim kriminalcija, tj. teroristima, ubicama, narko-dilerima...

- Jedina šansa da on (Radovan Karadžić) preživi je da ga drže zatvorenog u samici i da tamo poludi posle godinu dana. To je protiv svih međunarodnih konvencija, pravnih pravila i pravnih principa. On mora imati obezbeđeno sve ono što je već imao obezbeđeno u Hagu. Bolje bi bilo da su ga poslali u skandinavske zemlje, kako bi izdržao kaznu do kraja života - kaže advokat. 

Toma Fila smatra da je najlogičnije da dr Karadžić kaznu služi u Srbiji, ali ističe da njegovo iskustvo sa Haškim tribunalom pokazuje da oni bez ikakvog pravnog i bilo kakvog drugog obrazloženja odbijaju da Srbiji isporuče osuđenike.

- Mi smo tražili da npr. Srbi služe kaznu u Crnoj Gori, Makedoniji ili Grčkoj. Tako bi bilo lakše i porodici da posećuje osuđenika. Hag to odbija, a to je nečovečno i osvetnički - objašnjava Fila.

Advokat je tako ukazao na krupan problem ovakve odluke. Sankcija je o ovom slučaju penalnog karaktera. 

Prof. dr Vojislav Šešelj izjavio je prekjuče u jutarnjem programu Studija B, da očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Saveta bezbednosti govoriti o problemima Srba koji su osuđeni pred tzv. Haškim tribunalom, a što je i sam Vučić na određeni način najavio. 

Vojislav Šešelj ističe da je zabrinut zbog toga što ima iskustva sa samicom u Zenici, te da je njegovo zdravlje u samici bilo ozbiljno ugroženo.

Krvavi zatvori

Prema zvaničnim podacima, od marta 2019. godine do marta 2020. godine u Engleskoj i Velsu je zabeležen čak 31,568 napad u zatvoru, a od toga 3,681 su klasifikovali kao ozbiljan napad. Treba imati u vidu da se radi o statistici, te nije nemoguće da su brojevi i ublaženi. 

(Alo.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba