VULIN PORUČUJE IZ MOSKVE: Povlačenje Kfora i Unmika sa KiM nemoguće bez saglasnosti Saveta bezbednosti, očekujemo podršku Rusije

Tanjug

14. 05. 2021. u 23:15

POVLAČENjE Kfora i Unmika sa Kosova i Metohije nije moguće bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, jer bi to značilo kršenje Rezolucije 1244, i vodilo egzodusu Srba a veto Rusije, Kine je jedino rešenje, izjavio je za Sputnjik ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

ВУЛИН ПОРУЧУЈЕ ИЗ МОСКВЕ: Повлачење Кфора и Унмика са КиМ немогуће без сагласности Савета безбедности, очекујемо подршку Русије

Foto: Z. Jovanović

Vulin, koji se nalazi u dvodnevnoj radnoj poseti Moskvi, Rusiji je preneo poruku Beograda da je za Srbiju neprihvatljiva promena mandata Kfora i Unmika, i izrazio je nadu da će Rusija i druge zemlje pružiti podršku Srbiji.

Vulin je naglasio da je „Rusija, pre svega, promoter međunarodnog prava, pa samim tim i zaštitnik legitimnog prava Srbije na prostor Kosova i Metohije i poštovanja Rezolucije 1244“.

- „U Rezoluciji 1244 jasno se kaže ko je sila koja se nalazi na prostoru KiM - to je Kfor, a politička sila je - Unmik. To ne može da se promeni, to ne može da nestane“ - rekao je Vulin, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će „jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora i Umnika sa KiM“.

Vulin je rekao da je to bila i jedna od tema razgovora u Moskvi sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim.

- „Imao sam priliku da tu poruku prenesem i gospodinu Patruševu i da kažem da je za nas neprihvatljiva promena mandata Kfora i Unmika. Mi sa velikom zahvalnošću i nadom očekujemo nastavak podrške Rusije upravo kada je ova politika u pitanju. Povlačenje KFOR-a ili umanjivanje Umnika bi srednjoročno vodilo egzodusu Srba - upozorio je Vulin.

Ministar je naglasio da je to „katastrofa o kojoj ne želi ni da razmišlja“, a da će se Srbija boriti do kraja i da neće dozvoliti da do te promene dođe.

- „Srbi imaju ograničeno, ali, ipak, imaju poverenja u Kfor i Umnik i to je sva međunarodna zajednica kojoj veruju. Nestankom Kfor i Unmika nisam siguran koliko bi Srbi bili u stanju da još izdrže na tim prostorima, a to je katastrofa o kojoj neću ni da razmišljam. Dakle, borićemo se do kraja i nećemo dozvoliti promenu. Očekujemo podršku i Rusije i Kine i svih zemalja koje drže do međunarodnog prava“ - naglasio je Vulin.

Govoreći o doslednoj i principijelnoj podršci koju Moskva pruža Srbiji u međunarodnim institucijama, ministar je podsetio i da je Rusija blokirala usvajanje Rezolucije o Srebrenici i time sprečila da Srbi budu proglašeni genocidnim narodom.

- „Na molbu predsednika Vučića, 2015. godine, predsednik Putin je stavio veto u Savetu bezbednosti i naša deca neće učiti u istoriji da su pripadnici jedinog naroda u istoriji civilizacije koji je optužen i osuđen za genocid. Posle dva svetska rata, koja nisu izazvali, u kojima su pobedili, Srbe su hteli da proglase genocidnim narodom, a oni koji su izazvali dva svetska rata i ubili u Drugom svetskom ratu preko 50 miliona ljudi, a u Prvom preko 20 miliona, treba da nam sude, onda vidite kolika je važnost toga što je uradio predsednik Putin, što nije dozvolio da istorija bude tako odvratna prema Srbima“ - rekao je Vulin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju