VUČIĆ U KOZARSKOJ DUBICI: Velika pomoć Srbije Republici Srpskoj - više od 10 miliona evra za četiri opštine (FOTO/VIDEO)

NovostiOnline/S.M./O.M.

08. 05. 2021. u 08:54

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa načelnicima opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje i Drvar.

ВУЧИЋ У КОЗАРСКОЈ ДУБИЦИ: Велика помоћ Србије Републици Српској - више од 10 милиона евра за четири општине (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: O.M.

Sastanak Vučića sa načelnicima opština Kostajnica, Nevesinje, Kozarska Dubica i Drvar održava se u hotelu Zepter u Kozarskoj Dubici je završen, a Vučić i Dodik su se obratili medijima.

- Naša namera je da pomognemo RS i našem narodu u četiri opštine. Predsednik Dodik je to tražio i mi smo razgovarali o problemi sa načelnicima, a oni će doći i u Beograd na razgovore. Naša pomoć će biti velika, 24 ili 25 miliona maraka za četiri opštine. Nisu ni načelnici verovali da ćemo ovoliko da damo. Nešto će biti u kešu a nešto kroz projekte - rekao je Vučić i dodao da je zahvalan RS što uvek razgovaraju sa nama i traže pomoć ako smo u boljoj situaciji.

- Planiramo da uložimo ozbiljan novac u Memorijalni centar Gradina. Da svaki Srbin gde god da živi zna da može da poseti mesto jasenovačkim žrtvama. Uložićemo mnogo novca, jer ko nema kulturu sećanja ne može da ima ni snagu budućnosti.

Dodik: Zločini nad Srbima su vršeni dugo vremena

- Zahvalan sam za pomoć kao i njegovom interesu za rešavanje ovakvih pitanja. Finalizujemo jednu priču koja je dugo na čekanju a to je da se izgradi spomen obeležje u Gradini i da se napravi mapa stradanja, da bi svi mogli da vidi ustaške zločine. Zločini nad Srbima su vršeni dugo vremena, a niko nije hteo da oslobodi Jasenovac - rekao je Dodik.

9:31 Vučić stigao u Kozarsku Dubicu

Sastanku u Kozarskoj Dubici prisustvuju i predsedavajuci Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsednik Skupštine Nedeljko Čubrilović.

08:52 Dodik stigao u hotel Zepter

Glavna tema sastanka su investicije Srbije i Srpske u ove četiri opštine, koje spadaju među nerazvijene, kao i pomoć u sanaciji štete od nedavnog zemljotresa u Dubici i Kostajnici.

09:13 Stigli Predsednica RS Željka Cvijanović i premijer RS Radovan Višković.

Foto: S.M.

 

Vučić će prisustvovati Obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida Nezavisne Države Hrvatske u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Obeležavanju će prisustvovati srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjednik Narodne Skupštine Nedeljko Čubrilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija...

PLAN POSETE:

Sastanak predsednika Republike Nj.E. g. Aleksandra Vučića, predsedavajućeg Predsedništva BiH Nj.E. g. Milorada Dodika sa načelnicima opština Kostajnica, Kozarska Dubica, Nevesinje i Drvar

10.45    Polazak predsednika Republike ka ,,Spomen-području Donja Gradina“

10.55    Dolazak predsednika Republike u ,,Spomen-područje Donja

Gradina“

 Dočekuje:


- Nj.E. gđa Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske
-Nj.E. g. Nedeljko Čubrilović, predsednik Skupštine Republike Srpske
- Nj.E. g. Radovan Višković, predednik Vlade Republike Srpske

Odlazak do grobnog polja ,,Topole“

11.00    Parastos na srpskom, jevrejskom i romskom jeziku

11.15-11.30    Polaganje venaca

Predsednik Republike Srbije, Republike Srpske i predsedavajući Predsedništva BiH zajedno prvi polažu vence, a potom sledećim redosledom:

    - preživeli jasenovački logoraši

    - ministri u Vladi Republike Srpske
    - predstavnici ministarstva odbrane i oružanih snaga BiH
     - ministri u Savetu ministara BiH
    - predstavnici gradova i oština
    - predstavnici jevrejskih zajednica
    - predstavnici udruženja roma iz Republike Srpske i Republike Srbije

11.30    Obraćanja:

    - Nj.E. gđa Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske
    - Nj.E. g. Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH
    - Nj.E. g. Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (20)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)